hirdetés

Milyen típusú zene nyugtatja le a kutyát? Meg fogsz lepődni!

Szénási Szimonetta

2024. május 12 - Képek: Getty Images Hungary

Köztudott, hogy a zene nyugtató hatással bír az emberekre. Ugyanez igaz az állatok esetében is, de nem mindegy, milyen számmal próbálkozol.

hirdetés

Kedvenced számos okból lehet ideges, és bizonyos élethelyzetek tartós feszültséget is okozhatnak. Ilyen például a költözés, de egy új családtag vagy háziállat érkezése is. Mivel a stressz az emberekhez hasonlóan az állatokra is negatívan hat, akár egészségügyi problémákat is előidézve, így fontos, hogy meg tudd nyugtatni társadat. A zene remek választás a kutya esetében is, hiszen a megfelelő dallamok bizonyítottan csökkentik a stressz-szintet. Nézzük, mit kapcsolj be, ha lazítanátok!

A klasszikus lenne a befutó? A zongora jó kiindulópont lehet

Zenével a zajszennyezés ellen

Dr. Susan Wagner állatorvos-neurológus, egyúttal a Through a Dog’s Ear ( A kutya fülén keresztül – a szerk.) című könyv társszerzője szerint a háztartások mindennapi zajai nagy hatással lehetnek háziállataink egészségére és jóllétére. Ezt a zajszennyezést azonban lehet ellensúlyozni, többek között nyugtató hatású zenével.

Hogy a kutya számára milyen típusú zene pihentető, azt többek között dr. Deborah Wells viselkedéskutató vizsgálta. 2002-ben megjelent tanulmánya szerint a klasszikus zeneművek jó választás lehetnek, szemben a pop, a rock vagy a metál stílusú slágerekkel. Ám mielőtt nyúlnál a lemezjátszó felé, folytassuk az ez irányú kutatások felgöngyölítését!

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Nem elég, hogy klasszikus

2005-ben dr. Susan Wagner állatorvos-neurológus megállapította, hogy a pszichoakusztikai elvek szerint létrehozott szóló zongoramuzsika – lassabb tempókkal, egyszerű hangszereléssel és hangokkal – hatékonyabban csökkenti a szorongást, mint a népszerű klasszikus zene. Bár mindkettő megnyugtatta a vizsgálatban részt vevő kutyákat annyira, hogy lefeküdtek, a szólózongora bizonyult hatékonyabbnak.

Hét évvel később, 2012-ben dr. Lori Kogan, a Colorado Állami Állatorvosi Főiskola állatorvosa szintén a klasszikus művek, a heavy metal stílus, illetve a kifejezetten erre a célra komponált zene hatását vizsgálta 117 kutyával, kennelkörnyezetben. Megállapította, hogy klasszikus zene hallgatása közben a kutyák több időt töltöttek alvással, és kevesebbet hangoskodtak, mint a többi mű esetében.

2017-ben folytatódtak a kutatások, és kiderült, hogy a lágy rock és a reggae nyugodtabb viselkedés mellett a szívritmus-variabilitás növekedéséhez vezetett, ami alacsonyabb stressz-szintre utal.

A rockzene is jó választás lehet

Akkor min múlik, melyik zene miként hat a kutya állapotára?

Mindezek alapján tehát elég nagy a szórás a zenei stílusok tekintetében: komolyzene, rock zene, reggae. Mégis mit válassz, hogy megtaláld a megfelelő művet kedvencednek? A titok a frekvenciában rejlik!

Mint a Díványon is beszámoltak róla, a vizsgálatok végül arra a megállapításra jutottak, hogy a legfontosabb a zenének a frekvenciája. Ennek ugyanis összhangban kell lennie az állat szívritmusával.

Az oroszlánmajmokat megfigyelő tudósok dokumentálták, hogy ezeknek a kisállatoknak a kommunikációja körülbelül 3 oktávval, azaz 24 hanggal magasabb, mint az emberi beszéd, míg a szívritmusuk háromszor gyorsabb, mint a mienk. Ehhez mérten esetükben olyan darabokat játszottak le, amelyek ritmusa megközelítőleg azonos volt a nyugalmi szívverésük ritmusával. Az eredmény igazolta a feltevéseket: a hosszú hangokból álló, harmonikus szerkezetű, alacsony amplitúdójú, lassú művek nyugalmat hoztak. Ezt a direkt nekik komponált zenét lecserélték „normál”, azaz embereknek szánt zenei alkotásokra. Érdekes módon ezek közül egyedül a heavy metal váltott ki reakciót belőlük, mégpedig megnyugtatta őket.

Kutyák esetében hasonló a helyzet. Joshua Leeds közel húsz éve kutatja a zene állatokra gyakorolt hatását. A két évtized megfigyelései alapján arra a megállapításra jutott, hogy a kulcs a frekvencia. Mint rámutat, valamennyi állat, köztük a kutyák és a macskák is, más-más frekvenciatartományban észlelnek.

Erre alapozva minden olyan zene, stílustól függetlenül, pozitív hatást fog elérni, amely lassabb ritmusú, harmonikus, szabályos szerkezetű, könnyed és vidám dallamú.

Tehát mind a klasszikus, mind a rock- vagy a popzene kedvelői fellélegezhetnek: kedvenceik között egészen biztosan találnak olyat, ami kedvencüknek is tetszeni fog! Emellett léteznek olyan művek – köztük a már említett kutató, Leeds által komponáltak –, amelyek kifejezetten kutyák számára készültek, sőt, olyanok is, amelyeknek hangtartományát csak az ebek füle érzékeli, a mienk nem.

A hangerő sem mindegy!

Milyen helyzetekben segíthet a zenehallgatás a kutyán?

A PetMD állategészségügyi oldal hasznos tanácsokat ad arra vonatkozóan, milyen élethelyzetekben lehet nagy segítség egy-egy ismerős zeneszám. Autós utak alkalmával megnyugtathatja az állatot, ha az otthon gyakran hallgatott dallam csendül fel. Ugyanígy egy szeparációs szorongással küzdő eb is biztonságosabban érezheti magát gazdája távollétében azt a zenét hallva, amit együtt szoktak hallgatni.

Stresszes élethelyzetekben is érdemes bevezetni a nyugtató muzsikát. Ilyen lehet a kutya megérkezése az új otthonba (akár kölyök, akár idősebb, örökbe fogadott ebről van szó), de költözést követően (pláne, ha már az előző lakásban is szólt a zene), de akár műtét után is segíthet.

Ami még lényeges, az a hangerő. Kedvenced hallása ugyanis sokkal érzékenyebb, mint a tied! Ezért mindig mérsékelt hangerőn kapcsold be a zenelejátszót. Ha szeretnél részletesebben is tájékozódni arról, miként érzékeli kutyád a hangokat, ide kattintva elmerülhetsz a témában.

hallás kutatás kutya füle nyugalom stressz szeparációs szorongás szorongás zene

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!