hirdetés

Ebben hasonlít az ember és a kutya hallása – az ELTE kutatói szerint

Vermes Nikolett

2023. június 12 - Képek: Getty Images Hungary

Először sikerült kimutatni, hogy a kutyák és az emberek hallásában milyen hasonlóságok vannak. A magyar tudósok nagy felfedezést tettek a kutatással, ami új kapukat nyit meg az állat-ember kapcsolatban.

hirdetés

Hasonlóan hall mindent egy kutya is mint az emberek? A kérdésre egy kísérlet adott választ, amibe 21 kutyát, illetve 21 férfit és nőt vontak be az etológusok. Minden résztvevőnek ugyanazokat a hangot játszották le, közben pedig arra keresték a megfejtést, hogy milyen érzelmet vált ki egy-egy hang az állatból, és milyet az emberből?

Egy kutya jobban hall, mint az emberek, de az érzelmi reakciók hasonlóak

Először végeztek ilyen kutatást

A hangok érzelmeket váltanak ki a halló lényekből, így egy magas, elnyújtott beszéd akár negatív érzelmeket is okozhat, míg egy nyugodt, érthető beszéd jó érzést kölcsönöz. De vajon ugyanazok a hangok kellemesek vagy éppen bosszantók a két fej számára? A tesztben a kutatók által mesterségesen generált hangokat játszottak le. Ezek egy része az élőlények hangadására emlékeztetett, a másik része pedig egyszerű periodikus (szinuszos) hang volt. Majd a kétféle akusztikus ingerre adott agyi válaszokat hasonlították össze. „Az ember és a kutya esetében is találtunk olyan hallókérgi területeket, amelyek intenzívebben reagáltak hangadás-szerű hangokra, míg az egyszerű periodikus hangoknál nem figyeltünk meg erősebb agyi aktivitást egyik fajnál sem. – magyarázza Bálint Anna, az ELKH-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport posztdoktor munkatársa. – Ezzel elsőként sikerült kimutatnunk nem fajspecifikus, általánosabb preferenciát vokális hangokra egy nem-főemlős fajnál, a kutyánál.”

A kutyák értik a robotokat

Érdekesség, hogy ez az agyi funkció, vagyis a hangok észlelése nagyban megegyezik az evolúciósan egymástól távol álló emlős fajok között.

„Az eredményekből úgy tűnik, hogy ugyanazon agyi régió érzékenysége ugyanarra az akusztikai paraméterre eltérő lehet a hallott hang típusától függően”

– ezt már Gácsi Márta, az ELKH-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport munkatársa mondja. De miért fontos mindez? Ez kiindulási pontként szolgálhatnak más kutatási területeken, mint a robotika, hiszen a mesterséges intelligenciával gondolkodó gépek fejlesztésénél lényeges szempont, hogy hangjuk miként kerülnek feldolgozásra az agyban. Tehát már tudjuk, hogy amennyiben egy szoftver parancsol rá a kutyára, az eb reakciója hasonló lesz, mintha a gazdája utasítását követné.

Egyre jár az agyunk

Hogy mit jelent ez a gazdik számára? Jó tudni, hogy az a hang, ami minket zavar, az a kedvencünk fülének sem esik jól. Ami pedig simogatja a hallójáratainkat, az a kutya fülének is üdítő. Ennek az ismeretében megóvhatjuk kutyánkat a zavaró zajoktól és kényeztethetjük a jóleső hangokkal. A videóból pedig azt is megtudjuk, hogy pontosan milyen hasonlóságok vannak a kutya és az ember agya között.

a kutya éles hallása éles a kutya füle kutya ember hasonlóság

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink