hirdetés

Miért van egyes kutyák fülén egy kis zseb?

Hangai Lilla

2024. február 22 - Képek: Getty Images Hungary; Az Én Kutyám

A puha, selymes kutyafülek látványa és simogatása is nyugtatólag hat a lélekre. Biztosan megfigyelted már, amikor elmélyültél ennek az édes testrésznek a cirógatásában, hogy némely kutyának a fülén van egy kis zsebecske a testrész tövénél.

hirdetés

A kutya fülén ez a kis zseb bizony nem csak a macskafélék sajátossága, egyes ebek is rendelkeznek vele. Hogy pontosan mi ez, mi a funkciója, és mely fajtákra jellemző, azt a következőkből megtudhatod.

Basenji

Erre való a kutya fülén a kis zseb

Az ebek mindkét fülében 18-18 izom található. (Csak az érdekesség kedvéért, a macskákéban 32 van fülönként.) Ez lehetővé teszi számukra, hogy mozgassák a testrészt, akár egymástól függetlenül is, ami az életmódjukból adódóan igen hasznos. Míg az emberek a 20 Hz és 20 000 Hz közötti hangokat hallják, addig négylábú barátaink a 40 Hz és 60 000 Hz közöttieket érzékelik. Ez tehát azt jelenti, hogy hozzánk képest az alacsonyabb és magasabb tartományban lévő hangokat is hallják. Amire igen nagy szükségük van a veszély és a préda érzékeléséhez is.

Az élesebb hallás emellett a fülük formájának is köszönhető. A tölcsér alakú külső fül segít összegyűjteni és egyenesen a dobhártyára irányítani a hanghullámokat, ami azt jelenti, hogy a kutyák távolabbról is képesek érzékelni a hangokat. És ha ez még nem lenne elég, az ebek belső fülében lévő fülkagyló több érzékszervi sejtet tartalmaz, mint a miénk, ami miatt a halkabb hangokat is képesek észlelni is megkülönböztetni.

Ha mindezeket az információkat levetítjük a kis zsebecskére, tudományos nevén a bőrszéli tasakra (cutaneous marginal pouch), vagy más néven Henry zsebére (Henry’s pocket), általában azt feltételezik róla, hogy a magas hangok felerősítésére szolgál. Egészen pontosan úgy, hogy tompítja az alacsonyabb frekvenciájúakat. Kicsit olyan, mintha a zseb választaná el a kettőt: késlelteti az alacsonyabb hangokat azáltal, hogy azok a zsebben lecsapódnak. Egy másik teória szerint ez a kis zseb segít a fül meghajlításában és mozgatásában is. ám ezek a lehetőségek egyelőre csak találgatások, a szakértők nem tudják biztosan.

Csivava

De ki az a Henry?

Hát, az a helyzet, hogy azt pontosan senki sem tudja. Persze azért született néhány elmélet a kérdés megválaszolására, melyből meg is osztunk egyet, hogy ne fúrja az oldaladat olyan nagyon a kíváncsiság.

Joseph Henry (1797-1878) korában nagy tiszteletnek örvendő amerikai tudós volt, a Smithsonian Intézet első titkáraként szolgált. A britannica.com szerint az elektromossággal, a mágnesességgel és a hanghullámokkal végzett kísérletei áttörésekhez vezettek. Mérte a hang terjedését, a széllökések erejét, és a napfoltok hőjét, sőt, még Samuel Morse-nak is segített a távíró kifejlesztésében. Ebből adódóan talán nem olyan meglepő, hogy a „henry”, eme elegáns kereszt- és vezetéknév lett végül az induktivitás mértékegysége Joseph Henry után. Mivel a hang hullámokban terjed, és a kutyafülek, valamint a hozzá tartozó kis zsebek segítenek a hanghullámok felerősítésében, többen azt feltételezik, hogy Henry Joseph után kapta nevét.

Miniatűr bullterrier kölyök /Fotó: Az Én Kutyám

Mely fajtáknál figyelhető meg Henry zsebe?

A házi macskák és a macskafélék mellett van ilyen zsebecskéje még a denevéreknek, valamint a menyéteknek is. Feltételezhetjük, hogy ugyanabból az okból birtokolják ezt a helyes kiegészítőt, de egyelőre ez sincs alátámasztva.

Bár az ebek esetében nem kifejezetten gyakori, van néhány típus és fajta, amelyeknél előfordul. Általában a felálló fülű és/vagy rövidszőrű barátaink birtokolják Henry zsebét. A fajták esetében pedig a csivava, a boston terrier, a corgi és a mopsz az, amelyeket kiemelnénk, de náluk sem jelenik meg minden esetben.

Ide kattintva megtudhatod, hogy miért van ennyi fülcsonkított kutya, ha egyszer hazánkban tilos a beavatkozás kozmetikai céllal. Dr. Kajó Cecília állatvédelmi szakjogász fejti ki a tudnivalókat az itthoni helyzetről.

a kutya éles hallása éles a kutya füle fül fülek kutya hallása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink