hirdetés

Kutyád 35 méterről is meghallja, ha hívod: alig ismert érdekességek az ebek füléről

Ferenczi Deborah

2022. április 24 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák megérzik a természeti katasztrófák, viharok bekövetkeztét. Ezt nagyban segíti éles hallásuk, ennek különlegességeit gyűjtöttük most össze.

hirdetés

Az állatok vajon miként használják a hallásukat? Előfordulhat olyan, hogy számodra úgy tűnik, hogy a kutyád ok nélkül ugat, de pillanatokkal később mégis megérted azt, hogy mire volt ez a nagy ricsaj. Jóval előbb meghallott valamit, mint te.

Jelek, melyek kedvenced kitűnő hallására utalnak

A kutya képes olyan dolgokat is hallani, amik nagyon távol vannak, vagy épp az emberi fül számára nem érzékelhetők. De honnan tudhatod, hogy kedvenced éppen felfigyelt valamilyen hanghatásra? Erre nagyon egyértelmű jelek utalnak:

  • a fülei helyzettől függően megmozdulnak
  • a testbeszéd is nagyon árulkodó jel lehet:  a hangtól függően eltérő reakciókat válthat ki
  • felpattan, esetleg ugat annak érdekében, hogy megpróbálja felkelteni a gazdája figyelmét
  • a kölyökkutyák megijedhetnek, védelmet kereshetnek

Miért hallanak ilyen jól a kutyák?

Négyszer nagyobb távolságról is képesek meghallani a hangokat, mint az emberek. Ez a képességük pedig segíti őket a szocializációban. Fontos tudni, hogy azoknak a kutyáknak, akiknek természetes módon hegyes fülük van, általában jobb a hallásuk is, mint a hajlékony vagy hosszúfülű ebeknek. Ugyanis a fülükben lévő 18 izom segítségével el tudják fordítani őket a hangok irányába.

Ezért hallja előbb a vihart

A kutya fülében található 18 izom kritikus szerepet játszik az állat képességeiben. Életük első 2-3 hetében a kutyák nem hallanak. A későbbiekben a körülöttük levő hangok alapján fejlesztik képességeiket. Ezért történhet meg, hogy előre megérzik a vihar közeledtét. 15-20 perccel azelőtt észlelik, hogy az felénk érne. Ha tiszta az idő, akár 64 kilométer távolságból is hallhatják a mennydörgést.

Milyen messziről hallja a kutya, hogy ha hívod?

Egy átlagos eb 1- 1,6 kilométerre is képes hallani különböző zajokat. Emellett 40 és 45 000 Hz közötti hangokat is érzékelnek, míg mi csak a 20 – 20 000 Hz tartományban mozgunk. Az átlagos emberi hang frekvenciája 350 Hz és 3000 Hz között van, bár néhány ember hangmagassága 50 Hz is lehet. Így annak ellenére, hogy a zajokat viszonylag messziről is meghallják, a kutyasípét több, mint 300 méterről is,  az ember hívását 35 méterig tudják érzékelni.

éles a kutya füle ilyen jól hall a kutya kutya fül kutya füle kutya hallása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!