hirdetés

Mit tegyél, ha újszülött kiskutyát találsz? A Felemás Mancsok megálmodóját kérdeztük a teendőkről

László Enikő

2021. augusztus 12

Egy kölyökkutya körül rendkívül sok teendő van. Ez hatványozottan igaz, ha az eb még nem érte el az elválasztáshoz ideális nyolc hetes kort. Mi a teendő, ha magára maradt újszülött kutyát találsz?

hirdetés

Sajnos előfordul, hogy néhány napos, újszülött kiskutyák egyedül tengődnek az utcán. Ha ilyet látsz, semmiképp se menj el segítségnyújtás nélkül. Amennyiben nem tudod őket magadhoz venni, keresd fel a hozzád közeli menhelyeket, állatvédőket, akik segíthetnek. Ha viszont úgy véled, te magad is tudnál róluk gondoskodni, az alábbi tényezőkre figyelj.

A felesleges szaporulat elkerülése érdekében rendkívül fontos az ivartalanítás.

Egy újszülött kutya etetése

Ideális esetben a kicsik 4-6 hetes koruk környékén váltanak az anyatejről szilárd táplálékra. A legmeghatározóbb életük első három napja, amikor föcstejhez jutnak anyjuk által. Ez segít számukra az egészséges immunrendszer kiépülésében. Ha az anyakutya szülés közben elpusztult vagy a kicsiket nélküle dobták utcára, minél előbb egy szoptató pótmamát kell találni a kölykök számára. Ez azonban nem minden esetben megoldható, így sokszor kutyatejet helyettesítő tápszert kell beszerezni. Ez kapható az állatgyógyászati termékeket árusító boltokban, állatorvosi rendelőkben. A dobozon lévő utasításokat, illetve az állatorvos tanácsait szigorúan be kell tartani, hiszen a kicsik élete a tét.

A kölyköket mindenképp vidd állatorvoshoz, az esetlegesen beteg kicsiket pedig minél előbb el kell különíteni társaiktól.

Talán az egyik legnagyobb kihívás az, hogy a kölyköket három óránként kell etetni, reggel és éjjel egyaránt, egészen 3 hetes korukig. Ezután pedig napi minimum napi hat alkalommal. Emellett meleg, kényelmes és nyugodt helyet kell nekik biztosítani.

Ha nem tudsz tápszert beszerezni

Házilag is készíthetsz tejpótlót az árva alom számára. Vékony Blanka, Dr. Mák Erzsébet és Balogh Lívia: Kutya jó étrend című könyvében a következő recepteket olvashatod:

  • 4 dl 3,2%-os tehéntej
  • 2 db tojássárgája
  • 50 ml hidegen sajtolt olaj (pl. kukoricazsírolaj, olívaolaj, lenmagolaj)
  • 450 dkg félzsíros tehéntúró

vagy

  • 5 dl 3,2%-os tehéntej
  • 1 db tojássárgája
  • 25 g vaj
  • 100 g reszelt sajt (edami, trappista)
  • 150 g tejföl

Alapos turmixolás után a langyos tápszert fecskendőbe vagy kiskutyák etetésére szánt cumiba töltsd. Ügyelj arra, hogy lehetőleg levegő ne menjen az állat gyomrába, hiszen akkor nem a valós táplálék tölti ki a rendelkezésre álló pici teret. Az etetés végeztével a megmaradt tápszert ki kell dobni, a kölykök száját pedig finoman megtisztogatni. Ezután finom mozdulatokkal a hasukat, végbéltájékot érdemes átsimítani néhányszor, ezzel ürítésre biztatva a gyomrot. Ilyen kicsi korban a kutyáknak még nincs szüksége külön vízre, hiszen elegendő folyadékhoz jutnak a tápszerből.

Aki már évek óta kölyköket ment

Décsi-Kósa Enikő évek óta foglalkozik kölyökkutyákkal. Eleinte ideiglenes befogadóként kezdte hobbinak is nevezhető küldetését, hogy elárvult kedvenceken segítsen. Később már magánszemélyként vállalt kölyköket, akik saját mentései voltak, de szervezeteknek is segített az árvák gondozásában. Saját idejét és pénzét fektette bele a folyamatos mentésbe. Idővel beletanult a gazdikereső posztok megírásába, az örökbe adható kiskutyákért jelentkezők megfelelő szűrésébe. Eredeti szakmája ápolónő, így az infúziók, injekciók beadása sem áll tőle távol. Négy gyermeke és saját házi kedvencei is vannak, akik természetesen számára az elsők. Ennek ellenére minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy a hozzá kerülő árvákról gondoskodni tudjon. Az örökbefogadások árát, ami az adott kutya oltásainak díja pedig visszaforgatja, hogy egy másik állatnak is tudjon segíteni. Erről és a gondoskodás más szempontjairól mesélt nekünk.

Milyen nehézségekkel jár ez, miben más egy pár hetes kölyök megmentése, mint egy idősebb kedvenccé?

A kicsik mindig nagyobb fertőzésveszélynek vannak kitéve, mint a felnőttek. Sokukat pár naposan kidobják, így az anyatej hiánya miatt az immunrendszerük sokkal gyengébb. De ott van például a rettegett parvovírus, ami nagyon fertőző, gyorsan rombolja le a szervezetüket, és sajnos legtöbbször halállal végződik.

Milyen etetési szabályokat kell betartani, ha egy ilyen fiatal kutyáról gondoskodik valaki?

Ideális esetben a kicsik 0-6 hetes korukig anyatejjel táplálkoznak. 4 hetes koruk körül, amikor a fogaik is kibújnak, már fokozatosan lehet őket a szilárd ételre szoktatni. Ha nincs anyakutya, 2-3 óránként etetjük őket cumisüvegből. Kutyáknak való tápszert kapnak (tejpótló a hivatalos neve), amiből többféle is kapható. Aztán 4 hetes kortól fokozatosan bevezetjük a szilárd ételt. Ez az elején lehet áztatott táp vagy konzerv.

Mit gondolsz, miért nem vállal néhány menhely pár napos kicsiket?

Egyrészt azért, mert nincs kapacitásuk 2-3 óránként cumiztatni őket. A legtöbb menhelyen kevés a gondozó, és 100-200 állatot kell ellátniuk, kenneleket takarítaniuk, stb. Másrészt a fertőzésveszély miatt. A kicsiknek sokkal több esélyük van a túlélésre, ha nem találkoznak mindenféle vírussal és bacilussal. Minden etetés előtt átöltözni, (hogy a fertőzésforrást minimalizálják) majd vissza, naponta többször, nem egy ideális állapot.

Tehát nem csak az etetésre kell figyelmet fordítani…

A kicsik süketen és vakon jönnek a világra. Teljes mértékben ránk vannak utalva. Az első 1-2 hétben még nem képesek maguktól sem vizeletet, sem székletet üríteni, nekünk kell segíteni ebben. Ezután meg kell tisztogatni őket, mint ahogyan az anyjuk tenné, és folyamatosan tisztán kell tartani a helyüket is. Ha elérik a 10-14 napos kort, elkezd kinyílni a szemük, fülük, a végtagjaik stabilabbá válnak, megtanulnak maguktól üríteni, de egyébként az ellátásban ugyanúgy működik minden, mint előtte.

Mit tanácsolsz azoknak, akik árva, csupán néhány hetes kölyköket találnak az utcán?

Semmiképpen ne hagyják ott őket! Ha nem tudják megoldani az elhelyezésüket, a környékbeli menhelyektől, állatvédőktől lehet segítséget kérni. Ha ők nem is tudják vállalni, keresnek mamakutyát vagy olyan személyt, aki tudja etetni őket.

A közösségi média adta lehetőségekkel ez viszonylag gyorsan meg szokott oldódni. Amennyiben haza tudja vinni valaki a talált kicsiket, állateledel boltokban kaphatók nekik való tápszerek, kutyapelenkák, cumisüvegek is. Ha nincs a környéken ilyen, az állatorvosok is szoktak tápszert tartani, és tudnak segíteni abban is, hogy hogyan lássák el a kicsiket. Az első néhány hétben bizony fárasztó, mert nyilván éjszaka is kelni kell hozzájuk.

Felemás Mancsok

Több éve foglalkoznak kölyökkutyák gondozásával. Eleinte ideiglenes befogadóként, jelenleg magánemberként adnak esélyt a kicsiknek. Az oltások, esetleges kezelések, külső-belső parazitamentesítés, mikrochip, az élelmezés, mind komoly összegbe kerülnek, amelyet a saját kasszájából fizet ki Décsi-Kósa Enikő családja. Minden költségük számlával igazolt. Az örökbefogadáskor a kutyusra költött összeg képezi az örökbefogadás díját, amit visszaforgatnak a következő mentettre. Négy gyermek mellett végesek a lehetőségeik, ezért ha szeretnéd támogatni a mentett kutyusokat, megteheted. Nagyon hálásak minden minimális segítségért! Keresd őket a Felemás Mancsok nevű Facebook-oldalon!

Köszönjük szépen Décsi-Kósa Enikőnek az interjút, illetve azt is, amit erején felül az árva kölyökkutyákért tesz!

(Az etetéssel kapcsolatos útmutatóhoz Vékony Blanka, Dr. Mák Erzsébet és Balogh Lívia: Kutya jó étrend című könyve nyújtott segítséget.)

(Képek: Getty Images Hungary)

árva kölyök árva kutya gondozás interjú kölyökkutya kölyökkutya etetése kutya etetése újszülött kutya újszülött kutya etetése

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!