hirdetés

Így fejlődnek az újszülött kiskutyák az első hétben: Képeken mutatjuk a kis szuperhősöket

Jóvári Krisztina

2020. december 2 - Képek: Jacks and Bears Kennel

Mi történik a kiskutya első 9 hetében, mielőtt még az új gazdihoz kerülne? Sokan nem tudják milyen fejlődési állomásokon megy keresztül egy kölyök és mekkora tenyésztői munka van ebben az időszakban.

hirdetés

Cikksorozatunkban 6 kis szuperhős fejlődését kísérheted végig a születéstől a gazdikhoz kerülésig. Ők a Jacks & Bears kennel legfiatalabb berni pásztor kiskutyái, akik november 10-én látták meg a napvilágot.

A kis szuperhősök szülei: Daisy és Fair Play

Miért éppen szuperhősök?

A most bemutatott alom kiskutyái mind különleges nevet viselnek. No de miért? A tenyésztők minden kölyöknek adnak egy nevet a kennelnéven kívül, amely a törzskönyvben együtt szerepel. Ez adja a kutya teljes törzskönyvi nevét. Sok esetben az abc szerint haladnak, tehát az első alom „A” alom, ahol a kicsik a betűvel kezdődő neveket kapnak. A következő a „B” alom, itt b betűvel kezdődnek a nevek. Mindez azonban nem kőbe vésett szabály, el lehet tőle térni. Más sorrendben is jöhetnek a nevek, de akár egy tematika szerint is, ami épp szimpatikus vagy jellemző az alomra. Így kapták a nevüket a kiskutyák, jelen esetben híres szuperhős karakterekről.

A legnagyobb szuperhős az alomban: Thor

A kicsiken lévő színes zsinór a megkülönböztetést szolgálja, ezáltal véletlenül sem lehet összetéveszteni őket. A rendszeres súlyméréseknél ez fontos, mert nyomon követhető minden egyes kiskutya tömegének növekedése. Ám ne szaladjunk ennyire előre: nézzük meg, mi történt, amikor a kiskutyák még a pocakban voltak?

A kezdetek

A kutyák vemhességi ideje 58-68 nap között alakul, átlagosan 63 nap. Ezt pontosan nem lehet előre meghatározni, így célszerű a vemhesség 55. napjától naponta kétszer mérni a szuka testhőmérsékletét. A kutya normál testhőmérséklete 38,5-39,0 Celsius fok között alakul, azonban az ellés előtt 6-24 órával lecsökken 37,5 Celsius fok alá vagy gyakran akár 37,0 Celsius fokra is. Néhány nappal az ellés előtt a szuka viselkedése megváltozik, nyugalmat keres, „fészeképítésbe” kezd. Ez megnyilvánulhat abban, hogy gödröket ás, kapar vagy bevackolja magát a kosarába.

Daisy és lánya, Elektra 

A kis csapat esetünkben a 60. nap mellett döntött, ekkor indult meg ugyanis az ellés. A kiskutyák általában magzatburokban jönnek a világra, amit az anyakutya felszakít és el is fogyaszt. Ezt követően elrágja a köldökzsinórt és megtisztítja a kicsit, szabaddá teszi a légutait és serkenti a légzését. Ha ezt nem teszi meg, a tenyésztőnek (vagy az állatorvosnak) kell a kiskutyát megtisztítania, elkötni a köldökzsinórt és szárazra törölni a szőrét.

Doctor Strange egyik tesóján kényelmesen alszik

Az ellést követően

A kiskutyák csukott szemmel jönnek a világra, fülük még ilyenkor zárt, emiatt tájékozódni csak a szaglásuk alapján tudnak. A kicsik teljes mértékben az anyjukra vannak utalva, testhőmérsékletüket sem tudják tökéletesen szabályozni. Épp emiatt nagyon fontos a megfelelő, 25-26 Celsius fok feletti hőmérséklet biztosítása. Ezen kívül az infralámpa is hasznos eszköz az elletőláda egyik sarkába felszerelve: egyrészt segít a kórokozók elleni védekezésben, másrészt melegíti a kiskutyákat. Mivel nem az egész elletőládát világítja be, így ha fáznak a kölykök, alámásznak.

Black Panther, a legsötétebb kiskutya 

A kiskutyák az ellést követően gyakorlatilag felváltva evéssel és alvással töltik a napjukat. Nagyon fontos számukra a legelső pár napban az úgynevezett föcstej, ami rengeteg ellenanyagot tartalmaz. Ez immunerősítő hatású és megvédi őket a fertőző betegségektől.

Első napok

Az első napokban előfordulhat átmeneti súlycsökkenés a születési súlyhoz képest, annak ellenére is, hogy bőségesen van teje a szukának és jó étvággyal esznek a kicsik. Ezt követően azonban növekszik a súlyuk folyamatosan, hol nagyobb, hol pedig kisebb ütemben. Mivel a kölykök nem tudják még szabályozni a vizelet- és székletürítést, az anyakutya segít nekik ebben. Ha ez nem történik meg, a tenyésztőnek kell nedves vattával vagy törlőkendővel a kiskutya hasát masszírozni, hogy elősegítse a folyamatot.

A kis csapat lelkesen vacsorázik

Az első hét vége felé

Az első hét végére a kis szuperhősök közel megduplázták születési súlyukat. Napi rutinjuk továbbra is az evés és az alvás, de már többet kúsznak-másznak az elletőládában. Megtörtént a farkaskarmok eltávolítása is, mert a berni pásztorkutyák esetében a fajtagondozó egyesületek előírják a tenyésztők számára. Ezt a műveletet állatorvos végzi pár napos (2-4 nap között) korban, amikor még könnyedén eltávolíthatók a kinövések.

(Képek: Jacks and Bears)

alom berni pásztorkutya Jacks and Bears kiskutya fejlődése kiskutya születése kiskutyák tenyészet tenyésztő

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!