hirdetés

Így készülj fel az új kedvenc érkezésére

Szénási Szimonetta

2024. május 6 - Képek: Az Én Kutyám, Getty Images Hungary, Jacks & Bears Kennel

Fontolgatod, hogy kutyát veszel? Van néhány kérdés, aminek megválaszolása nélkül ne vágj bele!

hirdetés

Közeledik a nyár, ami a kisgyerekes családoknak is egyet jelent a vakációval. Emiatt sokan időzítik ilyenkorra a kiskutya érkezését, hiszen a szabadságok miatt többet vannak otthon. Az alábbi dolgokra feltétlenül készülj, ha nálatok is új kutya érkezik a családba.

Egy kiskutya nagy elköteleződés. Egy apró eb, akár ez a miniatűr bullterrier, a teljes szívedet és az időd jó részét el fogja rabolni / Fotó: Az Én Kutyám

Amikor úgy határozol, hogy kutyád lesz, az csaknem olyan, mintha egy kisgyerek érkezne a családba. Mielőtt felszisszennél: nem azt mondjuk, hogy gyermekként kellene kezelned; sőt, gyakran érvelünk az efféle hozzáállás ellen. Inkább a feladatok terén kell annyira készülnöd, mint amikor egy egyre cseperedő utódot gondozol, ahogy az elköteleződés mértéke is hasonló. Hiszen a kutya hosszú évekre, akár 10-15 esztendőre lesz a családotok tagja. Ez alatt az idő alatt pedig az állat körüli teendők egy része állandó, míg a folyamatos változásokra is fel kell készülnöd.

Mielőtt döntenél

Kezdjük a nulladik lépéssel: mielőtt meghoznád a végleges döntést (pláne ígéretet tennél a család fiatalabb tagjainak), tedd fel magadnak a kérdést: valóban belefér az életedbe egy házi kedvenc? A válasz pedig legyen őszinte! A beosztásod, a háztartási és egyéb teendőid, az otthonod milyensége, a hobbijaid, a jövőbeni terveid (például utazások, költözés) valóban megengedik, hogy vállalj egy négylábút? Megesik, hogy bármennyire is szeretnéd, még nem jött el az ideje az ilyetén családbővülésnek.

Ezenfelül ne feledkezzünk meg egy igen fontos tényezőről sem: a pénzről. Mind a kutyavásárlás, mind az állat szükségletei jelentős kiadást jelentenek, utóbbiak havi szinten. Érdemes egy körülbelüli kalkulációt végezni, hogy lásd, belefér-e a családi büdzsébe az eb.

Az anyagiakra is gondolni kell

Csak megbízható helyről!

Amennyiben alaposan körbejártad a témát, és továbbra is úgy gondolod, egy kutya felelős gazdája lehetsz, akkor a következő eldöntendő kérdés a kutya fajtája. Itt szintén mérlegelni kell az életkörülményeidet, valamint a kiszemelt fajták igényeit; ezeknek ugyanis átfedésben kel lenniük. Evidens, hogy egy komondort nem viszel a hatodik emeleti panellakásba, ám van, hogy nem ilyen szembetűnő az összeférhetetlenség.

Ne ess abba a hibába, hogy megtéveszt a kutya mérete. A yorkshire terrier remek példa erre: bár pici, terrier lévén viszonylag nagy mozgásigénnyel van megáldva, így naponta többször le kell vinni, és a mentális fárasztásáról is gondoskodni kell. Egy tacskónál például szintén nem ideális a kevés mozgás és az ingerszegény környezet (ahogy egyik állatnak sem), rövid lábai pedig nem bírják a lépcsőzést. És még sokáig sorolhatnánk; ide kattintva fajtaleírásaink is segítenek a tájékozódásban, de tenyésztőkkel, tapasztalt gazdikkal és a kiszemelt állatorvossal is érdemes beszélgetned.

Hatalmas tévedés, hogy a tacskó szobakutya! / Fotó: Az Én Kutyám

Honnan érkezzen a kutya?

Itt két lehetőség van: vagy örökbe fogadsz egy menhelyről, vagy keresel egy leinformálható, így megbízható tenyésztőt. A vásárokban árult, vagy interneten hirdetett fajtatiszta, ingyen elvihető kiskutyák szaporítók áldozatai, akiknek minden bizonnyal számos egészségügyi problémájuk van, vagy derül ki a jövőben. Tudjuk, hogy sokaknak megesik a szívük a szegény párákon, ám az ilyen vásárlás csak támogatja a szaporítás fennmaradását. Főleg a divatos kutyák, mint a francia bulldogok, tacskók stb. esetében kell nagyon körültekintőnek lenned!

Csak megbízható tenyésztőtől vásárolj kutyát! / Fotó: Jacks & Bears Kennel

Ahhoz, hogy ne verjenek át, ebben a cikkünkben minden fontos információt megtalálsz arról, hogyan ismerhető fel egy lelkiismeretes tenyésztő. Itt pedig arról írunk, milyen a hiteles törzskönyv.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

A megfelelő felszerelés

Ha megtaláltad a megfelelő szakembert és megtörtént a kiskutya kiválasztása is, ideje beszerezned mindent, amire a kölyöknek – vagy örökbefogadás esetén felnőtt társadnak – szüksége lesz. Illetve, mint már említettük, állatorvost is kell választanod, aki majd beadja a soron következő oltásokat, illetve idővel elvégzi az egyéb orvosi teendőket, például az ivartalanítást.

Leendő kedvencednek kellenek tálak, fekhely(ek), póráz, nyakörv vagy hám, láthatósági mellény, és ne feledjük, kakiszacskó is. Valamint, ha autóban is szeretnéd rendszeresen szállítani, akkor autós box vagy speciális biztonsági hám megvásárlása is nélkülözhetetlen. Megérkezése után pedig folyamatosan gondoskodnod kell a parazitavédelemről, így bolha- és kullancsriasztó szert, továbbá féreghajtót is érdemes előre, de legkésőbb az első orvosi vizit alkalmával beszerezned. Azt feltétlenül kérdezd meg a tenyésztőtől vagy szervezettől, hogy mikor esedékes a következő adag a készítményekből. Emellett az addig adott tápra is kérdezz rá, és te is vásárolj otthonra néhány csomaggal. A tanításhoz jutalomfalatról is gondoskodhatsz.

Szerezz be minden szükséges holmit leendő kedvencednek / Fotó: Az Én Kutyám

Játékokat is vegyél párat, és akár a kifejezetten kutyák számára gyártott sampont is beszerezheted már most a szőrtípusához illő kefe mellé. Az állatorvosok a rendszeres fogmosást is javasolják; nem véletlenül, hiszen számos fogászati és egyéb egészségügyi probléma megelőzhető általa. Ehhez kutyáknak készült fogkefére, illetve fogkrémre lesz szükség.

Sétáltatni, tanítani, szórakoztatni kell

Ahogy remélhetőleg fejben már felkészültél rá, a kutya érkezése után a napi több séta, valamint a nevelésére fordított, vele töltött időt is bele kell kalkulálnod a menetrendbe. A gyors pisiszünetek, valamint az unaloműzőnek szánt rágójátékok nem helyettesítik a minőségi időtöltéseket!

Egy kutyaiskolát is érdemes fontolóra venned, pláne, ha tapasztalatlan kutyás vagy, hiszen rengeteg hasznos tanácsot kaphatsz, és lényeges dolgot megtanulhatsz egy jó kiképzőtől.

A francia bulldogok, akárcsak a többi rövid orrú fajta, különösen érzékenyek a melegre / Fotó: Az Én Kutyám

Nyári eb

Ami nagyon lényeges, hogy ha nyáron érkezik hozzátok az új kutya, az elmúlt évek tapasztalatai, valamint az előrejelzések alapján a hőhullámokkal tarkított időszakban különösen felkészültnek kell lenned a szezonális veszélyekből! Az itatás kiemelten fontos a kánikulában, ahogy arra is kell vigyáznod, nehogy hőgutát kapjon az állat.

Az ismert, hogy tűző napra nem szabad menni, és a sétákat is az enyhébb órákra (kora reggelre, illetve kora estére) kell időzíteni, de azt nem mindenki tudja, hogy már pár percnyi játék a napon is halálos lehet. Erről különösen a gyerekekkel kell beszélni, hiszen ők nem tudják reálisan felmérni a kockázatokat.

Hogy segítsünk mindezekben: ebben a cikkben részletezzük, milyen egy jó iskola kedvenced számára, míg ide kattintva láthatod, nagyjából mekkora anyagi terhet ró majd rád a kutyatartás. Itt a parazitavédelemről írunk részletekbe menően, ez a véleménycikk pedig azt taglalja, milyen szerepet tölt be a kutya életében a sétáltatás. Nagyon tanulságos gondolatok minden leendő gazda számára! Ami pedig még hasznos lehet: erre kattintva állatorvos-keresőnkkel feltérképezheted a környékeden élő szakembereket.

állatorvos bélférgek bolha felelős állattartás kölyökkutya kullancs kutyaiskola nevelés oltás paraziták sétáltatás tenyésztő tenyésztő és szaporító új kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!