hirdetés

5 tipp, hogy belőled is felelősségteljes kutyatartó váljon: nem elég, ha csak szereted

Hangai Lilla

2022. november 25 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyatartás öröm, kiváltság és felelősség. A felelősség szó kétszeresen aláhúzva. Ha azt fontolgatod, hogy kutyatartóvá válj, ez a cikkünk neked szól. Elkötelezettek vagyunk afelé, hogy minden leendő gazdi tisztában legyen vele, milyen változások lesznek ezután az életében, és csak akkor hozza meg a végső döntést, ha a körülmények megfelelőek. Ez a döntés, ha nem is egy életre, de minimum 10-15 évre szól, és nem indulhatsz neki a „majd lesz valahogy” felkiáltással.

hirdetés

Fontos lenne még a vágy és a lelkesedés homályos és torzító szemüvegén keresztül is felismerni a különbséget a „nagyon szeretem a kutyákat” és a „nagyon szeretnék kutyát” között. Listánkat végigolvasva reméljük, hogy egy szilárd támpontot nyújtunk azzal kapcsolatban, amire létfontosságú lesz időt, energiát és pénzt áldoznod, ha te is jó gazdi akarsz lenni egy boldog és egészséges kutyával.

1. Vizsgáld meg alaposan a jelenlegi élethelyzetedet

Ha non-stop túlórázol az előléptetésért, most derült ki, hogy babát vársz, a munkád miatt rendszeresen utaznod kell akár külföldre is, nem biztos, hogy ez az ideális szakasza az életednek, amikor belevágj egy ekkora kalandba, ami ennyi energiát és időt fog igényelni.

Mert bármennyire is boldoggá tenne egy izgatottan csóváló farok, amikor hazaérsz egy 12 órás munkanap után, valószínűleg hosszú távon ez a farkinca egyre csüggedtebbé és szomorúbbá válik, ugyanis a legfontosabb része az életének sosincs jelen. Nem éri meg önzőnek lenni egy ilyen szituációban.

2. Anyagilag is bele fog férni?

A kutyatartás sok pénzbe kerül. Nincs ezen mit szépíteni. Ha a kölyök beszerzésénél már azon morfondírozol, hogyan lehetne faragni a költségeken, az nem jó jel. Ha azt gondolod, hogy a menhely ingyen blökik tárhelye és bár gyanúsnak tűnik a „tenyésztő”, hiszen egymás hegyén hátán vannak a kutyák, a szőr beborít mindent és a szagokkal is vannak gondok, de 80 ezerrel olcsóbb itt a kutya és emiatt inkább ezt választod, az szintén nem jó jel. Amit a kölykön megspórolsz egy szaporító esetében, azt minden bizonnyal kamatostul megfizeted az állatorvosi költségekkel később.

És ez még csak a kezdet! Oltások, felszerelések, állatorvosi vizitek, esetleges műtétek vagy beavatkozások, kutyakozmetikus, minőségi eledel és a többi. Olyan, mint egy gyerek. Még szerencse, hogy az oktatásra nem kell költeni! Vagy igen?

3. A fajta kiválasztása kritikus pont

Hiába csodáljuk a németjuhászokat, egyszerűen biztosan tudjuk, hogy heti 40 órás munkarenddel, napi 2 órás utazással egy 50 m²-es lakásban az élet kínzás lenne számára. Még akkor is, ha nagyon-nagyon szeretnénk őt.

Soha ne csak a kutya kinézete alapján dönts! Az azonban tagadhatatlanul fontos faktor, hogy egy hosszú szőrű eb ápolására lesz-e időd és energiád. Ezért nagy szeretettel ajánljuk a fajtaleírásainkat. Olvasgass, végzed el a kutatómunkát! Milyen a kutya temperamentuma és jelleme, mik a jellemző betegségei, mekkorára nő, mennyi mozgást igényel?

És ahogy az előző pontban írtuk, vedd fel a kapcsolatot különböző tenyésztőkkel is, és ha örökbe szeretnél fogadni, akkor menhelyekkel. Bátran kérj tőlük tanácsot és beszélgessetek.

4. Alakítsd a kutyushoz az életstílusod

Ha átgondoltad az előző kérdéseket, és azt is tudod már, melyik lesz az ideális fajta a számodra, ragadj tollat és papírt. Tervezd meg, miket kell beszerezned. Az utolsó apróságra is gondolj, mint például a sétáltatáshoz szükséges kakatasak, vagy télire a mancsápoló kenőcs.

Vizsgáld át lakást, és tedd kutyabiztossá. Erről itt írtunk bővebben, szuper támpont lehet a kezdéshez. Ha van erkélyed, annak is szentelj egy kis figyelmet.

Készíts táblázatot a napi rutinhoz. Mikor lesz séta, etetés, mikor kell a vizet cserélni akkor is, ha van még a tálban. Gondolj a hosszú távú eseményekre is. Mikor kell felvenni az oltásokat, mikor kell megjelenni az általános állatorvosi viziteken. Hol fog maradni a kutyus, ha elutazol?

Nagyon sok kérdés, igaz? Még mielőtt pánikba esnél, lassíts kicsit! Pont azért javasoljuk a táblázatok és a listák elkészítését, hogy fel tudj készülni lélekben és olyan kevés meglepetés érjen, amilyen kevés csak lehetséges.

5. Ismerd meg a kiválasztott fajta, és a kutyák általános igényeit

Egy felelősségteljes tenyésztő rengeteg kérdésedre választ tud adni a fajtával kapcsolatban, de egy szuper állatorvos is sokat segíthet. Az interneten is sok megbízható forrást találsz (kacsintás) és tapasztalt gazdikkal is beszélgethetsz, akik az általad választott fajtát tartják.

Javasoljuk, hogy tájékozódj a kutyák általános testbeszédével, kommunikációjával és igényeivel kapcsolatban is, hogy úgy tudd kimutatni a szeretetedet és gondoskodásodat, ahogyan ők is megértik.

Szerintünk szuper ötlet a kutyasuli, ugyanis nemcsak egyszerűbben tanultok így, de a szocializációt is megkezditek már nagyon korán, ami egy egészséges és készséges kutyát fog eredményezni majd a jövőben.

állatorvos állatorvos kutya állatorvosi költségek biztonság a házban biztonság a lakásban fajtaleírás felelős kutyatartás ki a tenyésztő kölyök kutya tanítása kölyökkutya kutya oktatás kutyafajta választása kutyaiskola kutyás költségek kutyasuli kutyatartás kutyatartás és munka kutyatartás költsége kutyatenyésztő tenyésztő és szaporító tenyésztő vs. szaporító tréning

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!