hirdetés

Türelmes, bújós és borotvaeszű kutya? Így válassz fajtát az igényeidre szabva, hogy később a négylábúnak is jó legyen

Hangai Lilla

2022. október 8 - Képek: Getty Images Hungary

Gratulálunk ehhez az izgalmas elhatározáshoz! Biztosak vagyunk benne, hogy életed egyik legszebb élménye áll előtted. De egy nagyon fontos kérdésben még döntést kell hoznod. Ha úgy határoztál, hogy fajtatiszta négylábút szeretnél, akkor el kell döntened, melyik fajta lenne az ideális számodra. És ennek a választásnak bizony elég nagy súlya van, ugyanis minimum 10-15 évre szól. De pánikra semmi ok, itt vagyunk, hogy segítsünk!

hirdetés

Íme azon komponensek, amiket ha mérlegelsz, megszületik a számodra tökéletes elegy, és ezáltal a lehetséges fajták is felfedik magukat előtted.

Vedd figyelembe az életmódodat

Ezeket a kérdéseket valószínűleg egy felelősségteljes tenyésztő is felteszi majd neked, hiszen neki is az az érdeke, hogy a szeretettel és odafigyeléssel nevelt kölykök a legjobb körülmények közé kerüljenek.

Vedd figyelembe az elvárásaidat

Ha tisztáztad a lehetőségeidet, ideje átgondolni azt is, hogy mit keresel egy kutyában.

  • A nagytestű vagy a kistestű ebeket szereted jobban? A közhiedelemmel ellentétben nem feltétlenül az élethelyzeted határozza meg ezt a választ. Még a lakásban élők is könnyedén megoszthatják otthonukat néhány nagyobb kutyafajtával mindaddig, amíg a kutya mozgásigényét kielégítik.
  • De érdemes figyelembe venni azt is, hogy a tömegközlekedésen a mozgólépcsőknél fel kell majd emelned a blökit, de ha beteg lesz, akkor is neked kell majd cipelned kedvencedet.
  • A másik kérdés a szőr. Bár valóban gyönyörű lehet a hosszú szőrzet, az biztosan extra ápolást igényel, amit a legtöbb esetben nem is lehet otthon megoldani, tehát kutyakozmetikust kell fizetni.

Javasoljuk, hogy az előbbi kérdéseidre adott válaszokról készíts egy listát. Biztosan van olyan fajta, ami tetszik. Először hasonlítsd össze ezek jellemvonásait a listáddal. Borzasztóan könnyű elcsábulni egy olyan édes pofitól, mint például a shetlandi juhászkutyáé. Ám ha az olvasás és a sütisütés a hobbid, egy cuki 40 m²-es garzonban laksz a belváros szívében és jelenleg éppen a marketing szakmában szeretnél feltörni pályakezdőként, nem valószínű, hogy ő lesz az ideális választás számodra.

Ha nincs egyezés, vagy egyelőre nyitott vagy minden ötletre, meleg szívvel ajánljuk a fajtaleírásainkat, ahol megtudhatsz mindent a legtöbb elismert kutyafajtáról.

Megtalálni a megfelelő tenyésztőt

A mostani körülmények között ez nem is olyan egyszerű feladat, mint ahogy gondolnád. Ebben a cikkünkben már részletesen írtunk a tenyésztők és a szaporítók közötti különbségekről. Súlyos problémák is adódhatnak, ha szaporítótól vásárolsz beltenyésztett, rejtett egészségügyi problémákkal rendelkező, ideggyenge ebeket.

Ha fajtatiszta kutyust szeretnél, de az örökbefogadás közelebb áll a szívedhez, javasoljuk, hogy keresd meg a fajtamentő egyesületeket vagy a menhelyeket is specifikusan a vágyott fajta után kutatva.

Mielőtt azonban végleges döntést hoznál, a kutatómunkád ellenére is szorgalmazzuk, hogy kérd ki a menhelyen vagy a fajtamentésnél dolgozók és a tenyésztők véleményét. Évente több millió kutyus végzi világszerte menhelyeken, melyeknek nagy részét elaltatják az alacsony férőhelyek és a pénzhiány miatt. Azonban, ha nem félsz kérdezni és őszintén válaszolni a szokásaidat, körülményeidet és lehetőségeidet érintő kérdésekre, biztosan olyan fajtát választasz társadul, akivel tökéletes párost alkottok majd. Pont úgy, mint a borsó, meg a héja.

fajtatiszta fajtatiszta kutya kutya kiválasztása kutya örökbefogadás kutyafajta választása kutyafajták kutyás költségek kutyatenyésztő kutytenyésztés örökbefogadás szaporító felismerése szaporított kutya tenyésztő és szaporító tenyésztő vs. szaporító

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!