hirdetés

9 jel, hogy a kutyád és közted igazán szoros a kapcsolat – Téged is az ajtóban vár, amikor hazaérsz?

Szénási Szimonetta

2022. szeptember 9 - Képek: Getty Images Hungary

Minden gazda vágya, hogy kutyája és közte igazán mély kötelék alakuljon ki. Az alábbi jelek azt mutatják, hogy ez sikerült!

hirdetés

Kíváncsi vagy rá, mennyire szoros a kapcsolat a kutyáddal? Az alábbi kilenc dolog azt jelzi, igazán közel álltok egymáshoz!

1.) Gyakran szaglászik

A kutyák az orrukkal fedezik fel a világot. Amikor kedvenced megszagol, amellett, hogy így azonosít be téged, azzal azt is jelzi, örül, hogy megérkeztél. Az illatod egyúttal hatással van az állat örömközpontjára is. Sőt az Emory Egyetem kutatói arra jutottak, hogy semmi nem aktiválja jobban ezt az agyi területet, mint a szeretett személy illata.

2.) Az ajtóban vár téged

Ha négylábúd minden alkalommal az ajtóban várja, hogy végre hazaérj a munkából, biztosra veheted, hogy nagyon szeret téged! Persze könnyen lehet, hogy éhes is, vagy sürgeti a természet, de azért az egyértelműen látszik, ha egy állat örül az éppen megérkező gazdájának.

Ellenben ha kedvenced nem siet eléd, sőt elfordul, ha belépsz, kezdj gyanakodni, hogy valami nincs rendben vele. Talán beteg, vagy fáj valamilye. Ilyenkor javasolt állatorvoshoz fordulni.

3.) Őrzi az álmod

Ha jószágod melletted hajtja álomra a fejét, az szintén azt jelzi, hogy fontos vagy neki. Ilyenkor ugyanis nem a közös pihenés a fontos számára, hanem az, hogy még éjszaka is megvédje a gazdit bármilyen veszélytől. Emellett álmában mindenki sebezhető. Így ha kutyád melletted szundít el, azt jelenti, megbízik benned.

4.) Ajándékokkal kedveskedik

Míg a macskák többnyire elpusztult kisállatokkal és madarakkal lepik meg gazdájukat, addig a kutyák inkább a kedvenc játékukat adják oda a számukra legfontosabb személynek.

Ha az eb játékkal érkezik hozzád, az lehet a szeretet jele, de akár felhívás is közös mókára. Ezzel azt is jelzi, hogy igényt tart a társaságodra.

5.) Mindenhova követ

Ha jószágod állandóan a nyomodban van, az is azt mutatja, hogy szoros a kapcsolatotok. Az ebek társas lényként igénylik mások, főképp az emberek közelségét. Ha többnyire melletted szeret lenni, követ szobáról szobára, és gyakran a közeledben alszik, az azt jelenti, fontos vagy neki, és megbízik benned.

Azonban ezt a magatartást ne téveszd össze a szeparációs szorongás során jelentkező kóros ragaszkodással. A szeparációs szorongásnak markáns jelei vannak, többek között a távollétedben történő rongálás és a bevizelés. Ilyen esetben indokolt szakembert felkeresni!

6.) Néha ignorál

Egyes kutyák ha biztonságban érzik magukat, akkor nem érzik szükségét, hogy folyton a gazda mellett legyenek. Sőt néha olybá tűnik, hogy észre sem veszik őket, vagy keresztülnéznek rajtuk.

Ne ijedj meg, ez teljesen normális! Azt jelzi, hogy blökid annyira megbízik benned, hogy nem érzik szükségét az állandó kontaktusnak. Az állat tiszteletben tartja, ha dolgozol, vagy épp pihensz, mert tudja, ha eljön a séta vagy az evés ideje, te ott leszel.

7.) Mélyen a szemedbe néz

A hosszas szemkontaktus is az erős kötődés jele. Megoszlanak a vélemények, hogy mikor és miért gyakoribb a jelenség. Egyes kutatások arra jutottak, hogy a kölykök és a játékosabb természetű ebek esetében többször megfigyelhető, míg más tanulmányok arról írnak, hogy a nőstényekre jellemzőbb az ilyesfajta kapcsolatfelvétel.

Abban is eltérőek az álláspontok, hogyan történik ilyenkor az információfelvétel. Az American Kennel Club szerint a kutyák behunyt szemmel, „fejben” rendszerezik a tapasztalataikat, míg más kutatók úgy vélik, az állat az ember tekintetében való elmélyedés közben méri fel, milyen érzelmi állapotban van az illető.

Annyi bizonyos, hogy a mély szemkontaktus elmélyíti a gazda és az eb közötti kapcsolatot, miközben oxitocint szabadít fel mindkettejük szervezetében. Ez a hormon felel ugyanis a mély kötelék és a bizalom kialakulásáért, ugyanakkor boldoggá is tesz.

8.) Figyel a nevedre

Kedvenced meghallja a neved, és már hegyezi is a fülét? A gazda nevének említésére felkapott fej és égnek meredő fül egyértelmű jelzés, hogy a kutya számára nagyon fontos az illető, és semmiből sem szeretne kimaradni, ami vele kapcsolatos.

9.) Terel

Viccesen hangzik, de egyes kutyák gyakran terelik gazdájukat. Ez a viselkedés főként a pásztorkutyáknál figyelhető meg, érhető módon. Ilyenkor az eb mint a falka fontos tagjára tekint rád, és szeretne téged biztonságba tudni. Ezért nem szeretné, ha eltévednél, és oda terel, ahol nem eshet bántódásod.

Nemcsak a gazda, de a többi családtag is tapasztalhatja a kutyától ezt az igazán megható viselkedést.

bizalom bizalom jele hogyan szeret a kutya kapcsolat ember és kutya között kutya és ember kutya és ember kapcsolat kutya és gazda kutya kapcsolat kutya szeretetnyelv kutya viselkedése kutyaszeretet szeparációs szorongás viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!