hirdetés

Miért követ a kutya mindenhová a lakásban? Biztosan jó, hogy kedvenced az árnyékod?

László Enikő

2022. augusztus 16 - Képek: Getty Images Hungary

Bár szívet melengető, mikor négylábú barátod minden léptedet figyeli és követi, egy idő után a viselkedés zavaró is lehet, esetleg bajt jelezhet. Miért követ kedvenced mindenhová, és meddig egészséges ez?

hirdetés

Ha felállsz a kanapéról, kutyád is azonnal pattan? A fürdőszobába is elkísér, és a zuhanyzó előtt vár, amíg tusolsz? Eleinte kedvesnek és aranyosnak tűnhet ez a viselkedés, és nyilván hízelgő, hogy kutyád egy másodpercre sem akar nélküled lenni. Azonban, ha túlzásba esik, az sajnos problémára is utalhat.

Mikor nem jelez problémát a viselkedés?

Ha például a földszintről felmész az emeletre, kedvenced nagy valószínűséggel követni fog, hiszen kíváncsi, mit csinálsz. Ugyanez vonatkozik arra, ha kimész az udvarra. A kert amúgy is csábító dolog számára, hát még akkor, ha te is kint vagy, és kapható vagy egy kis közös játékra. Ilyen esetekben tehát egyáltalán nem kell aggódnod, a viselkedés teljesen normális. A probléma ott kezdődik, amikor kedvenced azonnal felpattan, amint te is megmozdulsz. És, hogy ez miért rossz, azt az alábbiakból megtudhatod.

Védelmez

Kedvenced azért is követhet mindenhová, mert védelmezni akar. A viselkedés azonban problémás lehet, leginkább azért, mert a túlzott védelmezés más dolgokban is megnyilvánul. Például előfordulhat, hogy kutyád nem enged másokat a közeledbe, akár családtagokat sem, és agresszívan lép fel velük szemben. Ilyenkor mindenképp keress fel egy kutyakiképzőt, aki segít megoldani a problémát!

Szeparációs szorongás

Az állandó követés leginkább a szeparációs szorongásból ered. Kedvenced ilyenkor retteg hiányodtól, ezért követ mindenhova, nehogy szem elől tévesszen. A probléma sajnos egyre gyakoribb a kutyák esetében, és bár nehéz, de nem lehetetlen kezelni. A szeparációs szorongásban szenvedő kutyák rombolhatnak, ugathatnak, vonyíthatnak, remeghetnek, menekülni próbálhatnak vagy be is vizelhetnek. Ha úgy érzed, egyedül nem tudsz megbirkózni a problémával, keress fel egy szakképzett kutyatrénert!

Ragad, mint a tépőzár

A menhelyi kutyák különösen hajlamosak rendkívül mélyen kötődni új gazdájukhoz. Mivel sokuk elég bizonytalan, így előfordulhat, hogy egészségtelenül ragaszkodnak a családtagokhoz, ezért próbálják bebiztosítani magukat. Erre utaló jel a mindenhová követés mellett a lábnak dőlés (hogy azonnal érezze, ha az ember megmozdul), a fáradt szemek (hiperéberség okozta alváshiányból adódóan), a folyamatos mancsolás (hogy foglalkozzanak vele), illetve a fülek éberen állása. Ha a kutya nem tanul meg egyedül lenni, akkor könnyen kialakulhat nála a tépőzár-effektus.

Kutyád azonnal felpattan, ha felállsz a kanapéról?

Az ilyen ebek szoronganak, ha csak pár percre is egyedül kell lenniük. Emellett a gyakori babusgatás sem segít a helyzetükön. Érdemes meghúzni a határt, még ha nagyon nehéz is, mivel lehetetlen, hogy ne legyen olyan, hogy kedvenced egyedül legyen. Minél jobban ragaszkodik hozzád, annál nehezebben viseli hiányodat, ami a te lelki egészségedre is hatással lesz.

Mi a teendő ilyenkor?

A legfontosabb, hogy ne erősítsd meg a nemkívánatos viselkedést. Ha kutyád folyton követ mindenhová, ne simogasd vagy dicsérd meg, inkább ne vegyél róla tudomást, hagyd figyelmen kívül. Emellett érdemes olykor becsukni magad után az ajtót, különösen például a fürdőszoba esetében. Minden kutyának kellenek határok, a legkézenfekvőbb pedig az, ha legalább a fürdőszoba tabu számukra.

Hosszabb távon érdemes a kutyának beszerezni egy szobakennelt. Nagyon fontos, hogy ez egy pozitív hely legyen számára, ezért elengedhetetlen a megfelelő beszoktatás. Ha már kedvenced megszerette új helyét, érdemes napi 2-3 alkalommal odavezetni, és játékokkal, jutalomfalattal dicsérni ottlétét.

Emellett érdemes az ül és a marad parancsot gyakorolni akkor, amikor például felmész az emeletre vagy kimész a mosdóba. Ha még nem ismeri ezeket kedvenced, itt az ideje megtanulnia!

A génjeikben van a válasz

Mivel a farkasok falkaállatok, a kutyák is szeretnek mindig családjuk közelében lenni. A követés tehát ebből is fakadhat. Emellett egyes fajták hajlamosabbak rá, mint mások. Különösen a terelőkutyáknál gyakoribb ez a viselkedés, de más munkakutyák, például német dogok, berni pásztorkutyák vagy német boxerek is szívesen követik gazdáik lépteit. Önmagában a fajta azonban nem ad okot arra, hogy kedvenced mindenhová kövessen, ez csupán egy tényező a sok közül.

(Felhasznált irodalom: Hannah Molloy: Mi jár a kutyám fejében?)

kötődés követ a fürdőszobába követ a kutya kutya szeparációs szorongás kutya viselkedése mentett kutya miért szeparációs szorongás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink