hirdetés

Kutyák, akik túlzottan ragaszkodnak: mindent a tépőzár-effektusról

Ferenczi Deborah

2022. február 16 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák szeparációs szorongása túlzott kötődésben is megnyilvánulhat. Ilyenkor a tulajdonostól való elválás nagyon nehézkes, komoly frusztrációt okoz, az állat mindenáron próbálja is elkerülni. Ezt a jelenséget nevezik tépőzár-effektusnak.

hirdetés

Vannak bizonyos fajták, amelyek hajlamosak túlzottan ragaszkodni csak egy személyhez, és tartózkodnak másoktól, sőt egyenesen komoly frusztrációt okoz nekik, az adott gazditól vagy gondozótól való távolmaradás. Általában a terelőkutyák és a munkakutyák lehetnek hajlamosak erre, mivel szelektíven arra tenyésztették őket, hogy emberekkel dolgozzanak. Gyakran egészen egyedi köteléket alakítottak ki a pásztorral, vagy értük felelős személlyel, aminek viszont az lehet a következménye, hogy modern korunkban ugyanennek a fajtának a tagjai nem mozdulnak a gazdi lába mellől.

Tanult ragaszkodás

Azok az állatok, akik nem dolgoznak szó szerint együtt gazdájukkal, vagy nem a fent említett munkakutyák közé tartoznak, egy régi sérülés miatt is szoronghatnak. Különösen jellemző ez azokra, akiket elhagytak vagy elveszítették gazdájukat, majd máshová kerültek. Gyakori jelenség, hogy ezek az ebek az elhagyástól való félelemben élnek, és emiatt túlzott kötődés alakulhat ki bennük. Mások azért lesznek ragaszkodóak, mert tulajdonosaik gyakran tudtukon kívül jutalmazzák ezt a viselkedést. Sok gazdinak jól eshetnek a félelem jelei, mivel összekeverik őket a hűséggel. Fontos megérteni azt, hogy a túlzottan tapadó kedvencek, akiknek az ember a világ legközepét jelenti napi 24 órában, gyakran valójában szenvednek a félelemtől és az önbizalomhiánytól.

Mik a szorongás jelei?

Az első lépés a probléma fennállásának elismerése. A túlzott kötődés hosszútávon működésképtelen, ha a kutya szorong és stressz jeleit mutatja, amikor tulajdonosa távol van. A gazdi nélkül olykor nem esznek, nem játszanak, és nem csinálnak semmit, amit a normál, egészséges, magabiztos kutyák cselekszenek. A frusztrációt gyakran rombolással nyilvánítják ki, illetve gyakori a bepisilés vagy a házba való ürítés is.

Mi segíthet a félelem leküzdésében?

  • Az önjutalmazó tevékenységek népszerűsítése: Adj a kutyának valamit, amivel elfoglalhatja magát. Például olyan játékot, amibe jutalomfalatot rejtesz el. Így akad tennivalója arra az időre, amíg távol vagy.
  • Használj nyugtató eszközöket: Előfordulhat, hogy különböző kellékekre, biztonságosabb kuckóra, kennelre, videokamerára, súlytakaróra lehet szükség. Súlyosabb esetben állatorvos által felírt gyógyszerek is szóba jöhetnek. De soha semmi esetre se adj embernek való gyógyszert kedvencednek!
  • Konzultálj egy viselkedésszakértővel: A szeparációs szorongás eseteiben jártas viselkedési tanácsadó hasznosnak bizonyulhat. Ő segíthet tartósan jobb állapotot elérni.
  • A betegségek kizárása: Néha a túlzottan ragaszkodó viselkedést egy mögöttes rossz egészségügyi állapot okozhatja. Egyes kutyák az életkor előrehaladtával elveszíthetik hallásukat vagy látásukat, és ez bizonytalanságot okozhat, ami miatt túlságosan függenek a gazdáiktól. Ezek fennálltát mindenképpen ki kell zárni.
  • Figyelj a korra: Az idős kutyák erősebben szenvedhetnek a szeparációs szorongástól, számukra nagyon fontos a rendszeres és teljes kivizsgálás.

Hogyan lehet ezt kezelni?

Az első és legfontosabb módszer az, ha nincs hatalmas kontraszt az ottléted és a távolléted között. Ha túlzott figyelmet fordítasz például az elválás folyamatára, azzal csak erősíted a szorongást. Érdemes lehet edzeni kedvencedet, gyakorta kimenni az ajtón majd visszajönni, így előbb-utóbb meg fogja érteni, hogy mindig hazatérsz. Az is érdemes gyakorolni, hogy egyáltalán ne vegyél tudomást arról, amikor a kutya ugat vagy nyafog a figyelemért, azaz ne erősítsd benne a rossz viselkedésmintákat.

kutya szeparációs szorongás szeparációs szorongás szorongás szorongó kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink