hirdetés

Az Amerikai Kennel Klub 7 kutyatípusa: a tiéd melyikbe tartozik?

Ferenczi Deborah

2021. december 14

Az Amerikai Kennel Klub minden évben szervez különböző kiállításokat és bajnokságokat kutyáknak. Ezek alapján hét különböző kutyatípusba sorolják az állatokat. Lássuk milyen szempontok alapján különböztetik meg őket!

hirdetés

Az Amerikai Kennel Klub 7 kutyatípusát számos szempont figyelembevételével alakították ki. Ennek igazi jelentősége az, hogy az amerikai a versenyek során minden kategóriának az első helyezettje küzd meg a hőn áhított Best in Show címért.

A sportkutyák

Az első csoport a ,,sporting group”, melynek fajtáit azért tenyésztették ki, hogy sportos alkatuknak köszönhetően segítsék a vadászatokat. Ezen a kategórián belül több típus van, például az úszásra tenyésztett retrieverek kifejezetten a vízimadarakra specializálódtak. A szetterek, spánielek vadászterülete a víz mellett a szárazföldre is átterjed, ahol a fürjek, fácánok és más vadmadarak fészkelnek. Ezeknek a kutyáknak vastag vízlepergető bundájuk van, mely ellenáll a zord körülményeknek. Ide tartozik például a labrador retriever és a cocker spániel.

A vadászkutyák

Ezek a kutyák az előző csoporttal ellentétben nem a madarak vadászatára lettek kitenyésztve, hanem a szárazföldi nagyobb vadak elejtésére. A vadászkutyák között vannak a hosszú lábú és kecses, gyors futók, például az agarak, akik a látásukat használják vadászatkor (sighthound), illetve scenthoundok, akik a szaglásukat használják, ezek jellemzően zömökebb, keményebb kutyák – ilyen az angol véreb. Könnyedén elejtenek nagyobb vadakat is. Tulajdonképpen bármit képesek nyomon követni, mivel nagyon erős prédahajtó erővel rendelkeznek, így nem adják fel addig, míg nem ejtették el a kiszemelt zsákmányt.

A munkakutyák

A munkakutyák arra lettek kitenyésztve, hogy az ember munkáját segítsék. Ide tartoznak a szánhúzó, a házőrző, a szolgálati kutyák és a juhászkutyák is. A fajták közül a mai napig is munkakutyaként használják a legtöbbüket. Ezek az ebek általában impozáns méretükről, kiemelkedő erejükről és intelligenciájukról híresek. Ebbe a kategóriába tartozik például a boxer vagy a kuvasz.

A terrierek csoportja

A terriereket elsősorban rágcsálók és más kártevők üldözésre tenyésztették ki. Ezek a fajták kiváló versenyzők a legtöbb kutyás sportban. Híresek szívósságukról, kitartásukról, kiváló szaglásukról és fékezhetetlen vadászösztönükről.

Az ölebek

Az emberek által talán a leginkább preferált fajták. Ezek az ebek kis méretűek és nagyon bájosak. Általában azon dolgoznak, hogy minden szeretetet és törődést kiharcoljanak maguknak. Ebbe a típusba tartozik a csivava és a mopsz.

A társasági kutyák csoportja

Az ide tartozó ebek között szinte semmi közös tulajdonság nincs, így ez a legváltozatosabb csapat. A közös bennük kizárólag az, hogy napjainkra ennek fajtáit választják a leggyakrabban társállatoknak. Ezek a kutyusok egytől egyig arra lettek kitenyésztve, hogy társai legyenek az embernek. Ebbe a csoportba tartozik a bulldog és a dalmata.

A terelőkutyák

Nem utolsósorban a terelőkutyák csoportja az egyik legnépszerűbb mind közül. Ezeket a kutyákat kifejezetten arra tenyésztették, hogy juhokat, szarvasmarhákat, sőt bizonyos országokban rénszarvasokat tereljenek. Feladatuk nem a védelem (az a munkakutyák reszortja), hanem az, hogy szorosan együttműködjenek a pásztorokkal. A terelőkutyáknak elengedhetetlenül fontos, hogy megfelelően lekössék az energiaszintjüket, így érdemes erre nagy hangsúlyt tenni. Ebbe a kategóriába tartozik például a border collie és a puli is.

(Képek: Getty Images Hungary)

Amerikai Kennel Klub juhászkutya kutya versenyek kutyafajták kutyatípusok munkakutya sportkutya társasági kutya terelőkutya terrier vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink