hirdetés

8 kutya, aki a betörők rémálma: ezek az őrkutyák biztosan megvédenek

László Enikő

2020. november 26

Egyes fajták kifejezetten éberek, semmi sem történhet úgy portájuk körül, hogy azt ők ne vegyék észre. Aki nem csak házi kedvencet, de egy vérbeli védelmezőt is szeretne maga mellé, azoknak ajánljuk az alábbi nyolc kutyafajtát.

hirdetés

Biztonságérzetedet nagy mértékben növelheti, ha olyan négylábúval élsz együtt, aki bármikor képes megvédeni téged. Bizonyos fajták erre kifejezetten alkalmasak. Azonnal észlelik, ha betolakodó közelíti meg a portát, és rögtön jeleznek. Emellett határozott és idegenekkel szemben kissé barátságtalan fellépésével könnyen eltántoríthatja rossz szándékú cselekedetétől. Persze nem általános szabály, hogy egy-egy fajta minden példánya valóságos testőr, de jóval kisebb eséllyel fogja kávéval kínálni az illetékteleneket.

Az alábbi angol nyelvű videóban látható, hogy kivételek gyakran előfordulnak:

Kuvasz

A magyar kutyafajták közül sokan a kuvaszt tartják a legjobb őrkutyának. Nem csak házak, de nyájak, tanyák őrzésére is kiválóan alkalmas. Évezredek óta áll a pásztorok szolgálatában, és a határon túl is elismert védelmező. A Kuvasz-Őr Nagyragadozó Védelmi Program által állattartók kapnak kuvasz kölyköket, hogy azok később a nyáj védelmezői legyenek. Amerikában és Kanadában is indult hasonló kezdeményezés Livestock Guard Project néven. Ennek is köszönhető, hogy egyre többen megismerhetik ezt a remek őrkutyát.

Komondor

Másik kiváló őrkutyánk a komondor. Hatalmas termete és különleges megjelenése rögtön magára vonja a figyelmet. Határozott fellépése pedig az illetékteleneket is távol tartja. Egyik legősibb magyar fajtánk már valószínűleg a népvándorlás idején is létezett. Rendkívül bátor eb, aki bármikor megvédte nyáját a farkasoktól és egyéb ragadozóktól. Mindig szemmel tartja portáját, rendkívül éber és megfontolt kutya. Egy komondor előtt semmi sem marad észrevétlenül.

Német juhászkutya

A németjuhász rendkívül intelligens, éber munkakutya, nem hiába ennyire népszerű az egész világon akár családi kedvencként, akár rendőrkutyaként. Szereti, ha van feladata, ez pedig sokszor a ház őrzése. Hihetetlen bátorságának és hűségének köszönhetően családját és portáját mindig védelmezi az illetéktelen behatolóktól.

A németjuhászt határőrzésre is használják.

Rottweiler

A rottweiler rettenthetetlen, magabiztos őrző-védő, kinek robusztus megjelenése érzékeny belsőt takar. Családjához ragaszkodó és hűséges, de az illetéktelenekkel szemben bizalmatlan és félelmet nem ismerő. Rendkívül erős és magabiztos kutya, biztosan nem találná szívesen magát senki szemben egy portáját őrző rottweilerrel.

Moszkvai őrkutya

A moszkvai őrkutya neve is jelzi, hogy egy igazi védelmezőről van szó. Talán az egyik legbátrabb, legjobb őrző-védő a betörők ellen. Határozott, erőskezű gazdát igényel, akit aztán bármikor és bármi áron képes megvédeni. A zord körülményekhez is jól alkalmazkodik, az oroszok kifejezetten háborús kutyának nemesítették. Nem ismer lehetetlent, lekenyerezhetetlen és a betörők valóságos rémálma.

Dobermann

A dobermann egy igazi őrszem, mindent észrevesz, ami területén történik. Sokszor csak tekintélyt parancsoló megjelenése is elegendő ahhoz, hogy a rosszakarókat távol tartsa a portától. A rettenthetetlen vérbeli testőr nem ismer félelmet, bármikor kész megóvni családját bárkitől és bármitől.

Kaukázusi juhászkutya

A hatalmas kaukázusi juhászkutya eredeti feladata a nyájak védelmezése a betolakodóktól, farkasoktól vagy akár medvéktől. Magabiztos, erős és rettenthetetlen fajta, akinek pusztán a jelenléte is elég ahhoz, hogy az ember kétszer meggondolja, tényleg érdemes-e hívatlan látogatóként megjelenni.

Tibeti masztiff

A különleges, ősi gyökerekkel rendelkező óriás a legzordabb körülmények között akár élete árán is védelmezi a rábízott nyájat, falut. A mongol pásztorkutyaként is emlegetett eb a statisztikák szerint 80-100%-os védelmet nyújt a ragadozók ellen. Ha ősidők óta falvakat, nyájakat őriz, bárki elhiheti, hogy egy-egy betörő nem jelent számára nagy kihívást.

A legtöbb őrkutya vérében van a családja, portája védelmezése. Azonban fajtán belül is lehetnek eltérések, és lehet, némelyik eb kevésbé alkalmas az őrzésre, inkább barátságos típus. Természetesen a felsoroltak közül még rengeteg kiváló őrző-védő fajta létezik. Különösen az úgynevezett kalibakutyák, különböző hegyikutyák számítanak rettenthetetlen védelmezőnek.

(Képek: Getty Images Hungary, Wikipédia: Cão de Guarda de Moscou)

dobermann komondor kuvasz moszkvai őrkutya német boxer német juhászkutya őrkutya őrző-védő kutyák rottweiler tibeti masztiff

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!