hirdetés

A TOP 10 szolgálati kutya a világon: őket alkalmazzák a legtöbbször a hatóságok

Csupor Erik

2022. december 16 - Képek: Getty Images Hungary

A nemzetközi kutyás szakirodalomban számos lista létezik, amely ugyanezzel a témakörrel foglalkozik. Ezek a listák szinte mindegyike teljes egészében angolszász és német szempontból mutatja be a szolgálati kutyafajtákat, és egyáltalán nem foglalkozik a világ más részeivel. Pedig ott is léteznek fegyveres erők és szolgálati fajták.

hirdetés

Ebben az összeállításban szeretnénk egy kicsit jobban körülnézni a világban, és ezekkel a fajtákkal bővíteni a listát.

10. Moszkvai őrkutya

Kezdjük mindjárt egy olyan orosz szolgálati kutyafajtával, amit az egykori Szovjetunió központi, állami tenyészetében alakítottak ki, kifejezetten katonai célokra. A bernáthegyi, a kaukázusi juhászkutya és az orosz foltos kopó keresztezésével kialakított fajta létrehozásának célja egy olyan kutya megalkotása volt, amelyik kiváló terület- és személyvédelmi ösztönökkel rendelkezik, nagy termetű és erős, és amelyik vidáman elvan akár a -30, -40 fokos hidegben is. A sokáig államtitokként kezelt moszkvait az 1980-as évekig nem is igazán ismerték a szovjet területeken kívül, pedig rajongói szerint a fegyverek és a repülőgépek mellett az egyik legsikeresebb orosz termék.

9. Beauceron

Ezt a kevesek által ismert, Beauce régióból származó francia kutyafajtát időnként a német juhászkutya francia megfelelőjének is nevezik. Kialakulása során a terelés mellett az egyik fő feladata volt az állatok védelme, elsősorban kétlábú rablók ellen, talán innen is származnak kiváló őrző-védő képességei. A francia rendőrség és más fegyveres testületek előszeretettel használják őket szolgálati feladatokra, ráadásul a ma ismert dobermannok kialakításában is minden valószínűség szerint szerepük volt.

8. Fila Brasileiro, brazil masztiff

Az összes nagytestű kutyafajta közül a Fila a legbizalmatlanabb és talán a legkeményebb az idegenekkel, akiket szabályosan utál. Kialakulási országában, Brazíliában a hadsereg alkalmazza őket nagy sikerrel elsősorban meleg, trópusi környezetben. Ezek a kutyák olyannyira hatékonyak ezen speciális időjárási viszonyok között, hogy az Európából hozott és tesztelt német őrző-védő fajták rendre elvéreztek mellettük az összehasonlító teszteken. A brazil fegyveres testületek ezért is döntöttek az ő alkalmazásuk mellett.

7. Orosz fekete terrier

Ismét egy orosz óriás, aminek a kialakítására a 2. világháború után került sor. A schnauzer, airedale terrier, rottweiler és újfundlandi ősökkel rendelkező fekete terrierek félelmetes őrző-védő ösztönökkel és képességekkel rendelkeznek. A leírások szerint a kialakításuk utáni első évtizedekben vadak és meglehetősen vérszomjas kutyák voltak. Az oroszok azért is kedvelték őket, mert a sötétben a színük és szőrzetük miatt sem a fogaik, sem pedig a szemeik nem látszottak.

6. Argentin dog

Az argentin dogot, vagy Dogo argentinot egy argentin testérpár, Martinezék, tenyésztették ki a 20. század elején, elsősorban nagyvadak, pumák és vaddisznók vadászatára. A 10 fajta keresztezésével kialakított fajta olyannyira jól sikerült, hogy átlagon felüli vadászképességei mellett szolgálati kutyaként is tökéletesen bevált, hiszen a dogok erősek, gyorsak, rendkívül magas a fájdalomtűrő képességük. Az argentin fegyveres testületek mellett az izraeli különleges alakulatok is nagy előszeretettel és hatékonyan használják őket.

5. Angol véreb

A top szolgálati fajták felsorolásában mindenképpen helye van az angol vérebnek, amit a világ számos országában használnak nyomkövetési és egyéb jó orrot kívánó feladatokra. Az angol vérebek elképesztő szaglási képességekkel rendelkeznek, egyes becslések szerint kb. 1000-szer érzékenyebb az orruk, mint az embereké, és egy nyomot többszáz kilométeren keresztül képesek követni akár napokkal a történések után is.

4. Dobermann

Amikor a 19. század végén a német Apolda városkában élő Louis Dobermann adószedő és sintér kialakította e fajtát, talán maga sem gondolta, hogy az őrző-védő kutyák egyik koronázatlan királyát teremtette meg. A dobermannok félelmetes hírű és képességű kutyák, a világ sok országában használják őket szolgálati célokra fegyveres testületek. Szélesebb körű felhasználásának egyik gátja rövid szőre, ami miatt a hidegebb időjárást kevésbé tűri jól.

3. Rottweiler

A rottweiler az egyik legkiválóbb képességű őrző-védő és szolgálati kutyafajta, aki szinte minden körülmények között megállja a helyét és kiemelt intelligenciával rendelkezik. A világ fegyveres testületei nagy előszeretettel használják számtalan célra. Az egyetlen ok, ami korlátozza a szélesebb körű felhasználását és elterjedtségét az az, hogy a rottweiler egygazdás kutya, amelyik nehezen, vagy egyáltalán nem viseli a gazda, vagy a vezető cserélődését, változását, ami miatt a fegyveres testületek egy részénél a felhasználása lehetetlen.

2. Német juhászkutya

Kevesen tudják, de a német juhászkutya egy tudatosan, szinte mérnöki pontossággal megtervezett és létrehozott, kifejezetten szolgálati célokra „gyártott” német fajta. Megálmodójának, Max von Stephanitz kapitánynak pontos elképzelései voltak azzal kapcsolatban, hogy mire van szüksége a fegyveres testületeknek és így alakította ki a fajtát. Rendkívül elterjedtek mindenhol a világon, aminek alapjában véve 3 oka van: a németjuhász kétségkívül kiváló képességei, szőrének szerkezete, ami miatt szinte minden időjárási viszonyhoz alkalmazkodni tud, és végül az a tény, hogy azon kevés kutyafajta közé tartozik, akik könnyebben feldolgozzák a gyakori kutyavezető-váltást.

1. Belga juhászkutya, malinois

Ez a szolgálati kutyák világában üstökösként emelkedő kutyafajta rendkívül gyors és aktív, kiemelkedően intelligens és őrző-védő képességei kétségkívül e lista első helyére helyezik. Ráadásul rendelkezik egy olyan tulajdonsággal, ami komoly előnyt jelent számára a 2. helyezett németjuhászokkal szemben: az egészségesség és a hosszú élettartam. A malinois-t sokkal kevésbé érintik azok a civilizációs betegségek, pl. a rettegett diszplázia, amik nagyon elterjedtté váltak a német juhászkutyák között. A belga juhászok a világ speciális alakulatainál is bizonyítanak, többek között komoly szerepük volt Oszama bin Laden kiiktatásában is.

+ 1, a csendőrpuli

Befejezésként egy érdekesség: essen néhány szó a magyar csendőrpuliról is. A csendőr vagy nagy termetű puli, egy 50 cm marmagasságú puliváltozat volt, amit a 20. század első felében a csendőrség alkalmazott szolgálati kutyaként. Egy 1932-ben tartott bemutatón annyira jól szerepeltek, hogy a francia rendvédelem is elkezdte használni a pulikat, sőt hírük egészen Dél-Afrikáig elterjedt. Árkosi József, a magyar pásztorkutyák egyik legismertebb szakértője ír arról, hogy a csendőrpulikról még a hatvanas években is érkeztek híradások Pakisztánból és Argentínából, ahol határőrizeti feladatokat láttak el. Venezuelában pedig olajkutak őrzését bízták rájuk. Dél-Afrika gyémántbányáinak őrzésében pedig 250 csendőrpuli is részt vett, akiket szervezetten tenyésztettek.

angol véreb argentin dog beauce-i juhászkutya beauceron belga juhászkutya brazil masztiff Csupor Erik dobermann fila brasileiro malinois moszkvai őrkutya német juhászkutya orosz fekete terrier őrző-védő kutyák rendőrkutya rottweiler szolgálati kutya szolgálati kutyák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!