hirdetés

A szovjet hadsereg megbízásából tenyésztett titkos kutyafajták: szigorú hadititokként kezelték a moszkvai őrkutyát is

Csupor Erik

2022. július 16 - Képek: Getty Images Hungary, Wikipédia: Московский водолаз, Arcanum: Kutyatár

1924-et írt a történelem, amikor a szovjet forradalmi katonai tanács rendeletének megfelelően megalakult az állami Vörös Csillag tenyészet a Szovjetunióban. A kimondott cél az első pillanattól kezdve az volt, hogy olyan kutyákat neveljenek és tenyésszenek ki, akik alkalmasak lehetnek a szovjet fegyveres testületek igényeinek kiszolgálására. Elsősorban katonai célokra, például sebesültek felkutatására, szabotázs-akciók végrehajtására, aknakeresésre, és sok egyéb más mellett tankelhárító munkára is.

hirdetés

Ahogy az idő haladt, a kiképzett kutyák száma gyorsan nőtt, és a 2. világháború időszakáig több mint 30 ezren kerültek az akkori Vörös Hadsereghez. A világháború utáni jelentések szerint ezek a kutyák 300 tankot semmisítettek meg, 4 millió aknát derítettek fel, 20000 üzenetet közvetítettek és több százezer sebesült köszönheti nekik az életét. Sajnos, a háború végére ezek a kutyák szinte mind elpusztultak a harcok során, vagy az élelmiszerhiány miatt.

Kelet-európai juhászkutya.

A nagy háború után kialakuló szovjet kutyafajták

Látván a sikerességüket, az akkori szovjet vezetés a program folytatása és felgyorsítása mellett döntött, de már megváltozott tenyésztési célokkal. Főként német területeken a szovjetek olyan kutyákat rekviráltak, amely fajtákhoz korábban nem juthattak hozzá. Például rottweilereket, rengeteg német juhászkutyát, óriás schnauzereket, német dogokat, de újfundlandikat és bernáthegyiket is. A Vörös Csillag Kennel azt a feladatot kapta, hogy a rendelkezésre álló kutyákból olyan fajtákat tenyésszen ki, akik megfelelnek a szovjet katonai igényeknek és minden éghajlati viszonyok között használhatók. Ennek megfelelően 3 és „fél” mai is létező és kettő, azóta kihalt és eltűnt kutyafajtát alakítottak ki az elvárások mentén. Vegyük sorra röviden, melyek is voltak ezek.

Az azóta már kihalt fajták

A moszkvai dog

Kezdetben a szovjetek komolyan elgondolkodtak a hozzájuk került német dogok katonai hasznosításán, és kialakították az úgynevezett moszkvai dogot. A cél az volt, hogy a német dogokat munkaképessé tegyék és elérjék azt, hogy kevésbé legyenek érzékenyek a hideg időjárásra. Teljes rejtély azóta is, hogy mivel keresztezték őket. Ami egyáltalán fellelhető velük kapcsolatban az az, hogy kiváló munkaképességűek voltak, rendkívül mozgékonyak, állítólag voltak olyan egyedek, akiknek egy 3 méter magas akadály átugrása sem jelentett problémát- Ugyanakkor rendkívül agresszívnak bizonyultak. A programot korán lefújták, azóta e hibrid „fajta” megszűnt létezni.

Fotó: Arcanum/ Kézikönyvtár/ Kutyatár/ A világ kutyafajtái/ Moszkvai dog

A moszkvai vízikutya

A moszkvai vízikutya, orosz nevén Moskovskij Vodolaz vagy moszkvai búvárkutya kialakításának alapját a Németországban zsákmányolt újfundlandik jelentették, akiket az akkori kaukázusi juhászokkal kevertek. Habár ezek a kutyák kiválóan úsztak és az északi, jeges vizeket is elviselték, sokkal agresszívabbak voltak, mint újfundlandi őseik. A leírások szerint gyakori eset volt, hogy mentés helyett megtámadták a bajba került tengerészeket. Ezért a szovjetek egy idő után feladták a kísérleteket, és beszüntették a tenyésztési programot. Az 1960-as évektől a Moskovsky Volodaz tenyésztése civil kezekbe került, ahol a kaukázusi ősöktől örökölt agresszió tompítására több újfundlandit kevertek a vérvonalakba. Részben emiatt, az 1980-as évekre ez a fajta tulajdonképpen megszűnt létezni, néhány vérvonaluk a mai fekete terrierekben él tovább.

A napjainkig fennmaradt fajták

Az orosz fekete terrier

A fekete terrierek esetében a Vörös Csillag Kennel vezetői azt az utasítást kapták, hogy tenyésszenek ki egy olyan, nagy testű szolgálati kutyát, amelyik erős és vad, ráadásul sötétben nem látszik és a legnagyobb hidegnek is ellenáll, valamint vízimunkára is alkalmas. A tenyésztés alapja egy Roy nevű fekete óriás schnauzer volt, akit először airdale terrierekkel kereszteztek, majd a megszülető kölyköket rottweilerekkel. Később őket keresztezték kaukázusi juhászokkal és a moszkvai vízikutyákkal, és így alakították ki az orosz fekete terriert. A fekete terriereket 1984-ben ismerte el az FCI önálló fajtaként. A kialakítók munkájába egy kis – idézőjelben – hiba csúszott, ugyanis a fekete terrier egy elképesztően emberközpontú fajta, gyakorlatilag egy gazdás, vagy egy családos kutyának nevezhető. A gazdaváltást vagy kennelben, szeparáltan tartást nagyon nehezen tolerálja, ez az egyik fő oka, hogy szolgálati kutyaként nem lett elterjedtebb a világon.

A moszkvai őrkutya

A moszkvai őrkutya esetében a cél egy nagytestű őrző-védő kutyafajta létrehozása volt, amelyik intelligens, jól képezhető, és a kutyákhoz kevésbé értő kiskatonák is kezelni tudják, de aki, ha kell, van olyan kemény, hogy ne legyen emberi ellenfele. A cél érdekében bernáthegyi kutyákat keresztezték kaukázusi juhászokkal, majd a tenyészetbe bevonták a kiváló orrú orosz foltos kopókat is, és így született meg a moszkvai őrkutya. Létezéséről a világ gyakorlatilag nem is tudott, hiszen szigorúan őrzött hadititoknak minősítették. A Szovjetunió megszűnése után, az 1990-es években terjedt el szélesebb körben, standardját 1997-ben véglegesítették.

Kelet-európai juhászkutya

A szovjet kutyás szakembereket lenyűgözte a németjuhászok munkaképessége. Ezért azt tűzték ki célul, hogy a leendő fajta rendelkezzen ezekkel a képességekkel, ugyanakkor legyen erősebb felépítésű és harapású, valamint képes legyen megbirkózni a hideg orosz telekkel. Ennek érdekében keresztezték a rendelkezésre álló németjuhászokat pásztorkutya fajtákkal, és végül szibériai lajkákkal. Az első standard 1964-ben született meg, és azóta a kelet-európai juhászkutya a KGB és a szovjet (napjainkban orosz) rendfenntartó erők kedvencévé vált. Habár egy avatatlan szemlélő könnyen összekeverheti őket a németjuhászokkal, a kelet-európai juhászkutyák nagyobbak és nehezebbek. Kevésbé hajlamosak genetikai megbetegedésekre, a hátuk egyenes, a rajzolataik pedig elmosódottabbak, mint a németjuhászoknak.

És mi az a rejtélyes, idézőjelben „fél” kutya?

Ez bizony nem más, mint a napjainkban ismert kaukázusi juhászkutya. Ezt a fajtát azért számítottuk ide félig, mert szemben a korábban említett fajtákkal, a kaukázusi juhászkutya ősei évszázadok óta léteztek és végezték a dolgukat a Kaukázus környékén legelő nyájak körül. Ugyanakkor, az a kaukázusi juhászkutya, amit napjainkban ismerünk ezen a néven, neve ellenére már nem pásztor- vagy juhászkutya, hanem egy kifejezetten katonai célokra és a gulágok őrzésére kialakított és specializált őrkutya, amit nem máshol, mint a Vörös Csillag Kennelben állítottak elő, megrendelésre. Emiatt a kaukázusi juhászok napjainkban már nem dolgoznak pásztorkutyaként. Erre hatalmas testtömegük miatt nem is lennének alkalmasak. Helyüket elsősorban területek és vagyontárgyak félelmetes őrzőiként találták meg.

Csupor Erik kelet európai juhászkutya kihalt kutyafajták moszkvai dog moszkvai őrkutya moszkvai vízikutya orosz fekete terrier orosz kutyafajta szovjet szovjet kutyafajták

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink