hirdetés

8 kutyafajta, ami mára már kihalt: furcsa hibridek léteztek korábban

László Enikő

2021. január 19

Sok ma élő kutya őse már kihalt. Egyesek a megtévesztésig hasonlítanak hozzájuk, mások furcsa hibridek. Mutatunk nyolc olyan kutyafajtát, akikkel ma már sajnos nem találkozhatsz, de leszármazottaik a mai napig népszerűek.

hirdetés

Jelenleg közel négyszáz különböző kutyafajta él a világon, és számuk egyre csak növekszik. Manapság egyre népszerűbbek az olyan keverékek, mint a chorkie (csivava és yorkshire terrier keresztezése) vagy a labradoodle, amit a labradorokból és az uszkárokból tenyésztettek ki. Korábban pedig rengeteg olyan fajta létezett, ami mára már kihalt. Közülük sokan a ma létező fajták ősei, mint például a bullenbeisser, ami a boxerek, vagy a black and tan terrier, ami a welsh terrierek, border terrierek és a lakeland terrierek felmenője.

Feltehetően molosszus kutya, a mai molosszer típusú ebek őse.

Talbot

A talbot a középkorban volt igen népszerű vadászkutya. Angliában és Franciaországban is sokan kedvelték. Termete kicsitől a közepesig terjedt, rövid lábakkal és fehér bundával rendelkezett. Mellkasa széles, izmos volt, törzse viszont keskeny. Lelógó fülei és kunkorodó farka barátságos megjelenést biztosítottak számára. A mai vérebek és beagle-k ősének vélik, azt azonban nem tudni, milyen állat vadászatára használták. Nagy valószínűséggel a 18. század végén halt ki.

Molosszus

A molosszer típusú ebek máig népszerűek. A nagytestű, izmos kutyákat, bulldogokat, masztiffokat, dogokat a molosszerek kategóriájába sorolja az FCI. Ezeknek az ebeknek a közös őse a molosszus. Az ókori görögöknél, rómaiaknál igen népszerű kutya volt és a harcokban is rendszeresen segédkezett. A rettenthetetlen molosszusok szöges nyakörveket viseltek, így sebesítve meg az ellenséget. De családi és őrkutyaként is tökéletesen megállták helyüket.

Salish gyapjas kutya

A mai Washington és Brit Kolumbia területéről származó spiccszerű fehér kutyát legfőképpen bundájáért tartották. Az ott élő törzseknek nem voltak birkáik, így az ebek szőrét nyírták le, majd abból készítettek takarókat. A salish gyapjas kutyák el voltak különítve a többi ebtől, hogy ne szaporodjanak, ezáltal megmaradjon egységes fehér színük. A kutyák sűrű bundáját minden május vagy június elején lenyírták, majd különleges takarókat szőttek belőlük. Amikor azonban a törzsek a kereskedelem fejlődésének köszönhetően olcsón hozzáfértek a juhok bundájából készített tárgyakhoz, a fajta hanyatlásnak indult, majd később teljesen kihalt.

A salish gyapjas kutya bundájából értékes takarókat szőttek.

Hare indián kutya

A hare indián kutyát a háziasított kutya és a prérifarkas hibridjének tartják. Származási helye Észak-Kanada, ahol az ott élő hare indiánok használták agarászatra. Gyorsasága akár egy prérifarkasé, de temperamentuma és szelídsége egy kutyáé volt. Miután a bennszülöttek vadászati szokásai megváltoztak, a különleges hibridre már nem volt szükség, így később kihalt. Egyesek azt állítják, hogy bár nem eredeti formájában, de még ma is létezik.

St. John’s vízikutya

A mai újfundlandik, labrador és golden retrieverek őse nagy valószínűséggel a St. John’s vízikutya. Ezek az ebek a mai Kanada területéről származnak, ahol tökéletes munkakutyáknak számítottak, remek temperamentummal. Később Angliában is elterjedtek, ahol tovább tenyésztették őket más fajtákká.

Cumberlandi juhászkutya

A cumberlandi juhászkutyákat tekintik a mai border collie-k ősének. A fajtát nem feltétlen illetik a kihalt jelzővel, inkább úgy jellemzik, hogy egybemosódott a border collie-val. Küllemével, kiemelkedő terelői képességével és temperamentumával a megtévesztésig hasonlít a mai border collie-hoz.

Angol fehér terrier

Az angol fehér terrier a 18. századi Angliából származik. Belőlük tenyésztették ki a ma ismert jack russell terriereket, illetve a foxterriereket is. Rajtuk kívül számos más fajta elődei közt is szerepel, például a boston terrier vagy a bullterrier ősének is tekintik. Az angol fehér terrier azonban önálló fajtaként nem állta meg a helyét, mivel több genetikai problémával is küzdött. Emiatt népszerűsége egyre csökkent, majd végül teljesen kihalt.

Új-guineai éneklő kutya

Az új-guineai éneklő kutya nem háziasított kutya. A szürke farkas dingó alfajának új-guineai változatának tekintik. A világ egyik legősibb vadkutyája, akiről sokáig azt hitték, teljesen eltűnt természetes élőhelyéről.

A különleges éneklő hangjáról ismert vadkutyát 50 éve kihaltnak hitték, csak fogságban találkozhatunk velük. Nemrégiben azonban egy publikációból kiderült, hogy 2016-ban kutatók egy csoportja tizenöt vadon élő új-guineai éneklő kutyával találkozott, tehát mégsem haltak ki.

(Képek: Getty Images Hungary, Wikipédia: Talbot (dog), Molossus of Epirus, Salish Wool Dog, St. John’s water dog, English White Terrier)

angol fehér terrier border collie bullterrier cumberlandi juhászkutya golden retriever hare indián kutya jack russell terrier kihalt kutyafajták labrador molosszus salish gyapjas kutya St. John's vízikutya tablot új-guineai éneklő kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink