8 kutyafajta, ami mára már kihalt: furcsa hibridek léteztek korábban

László Enikő, 2021. január 19

Sok ma élő kutya őse már kihalt. Egyesek a megtévesztésig hasonlítanak hozzájuk, mások furcsa hibridek. Mutatunk nyolc olyan kutyafajtát, akikkel ma már sajnos nem találkozhatsz, de leszármazottaik a mai napig népszerűek.

Jelenleg közel négyszáz különböző kutyafajta él a világon, és számuk egyre csak növekszik. Manapság egyre népszerűbbek az olyan keverékek, mint a chorkie (csivava és yorkshire terrier keresztezése) vagy a labradoodle, amit a labradorokból és az uszkárokból tenyésztettek ki. Korábban pedig rengeteg olyan fajta létezett, ami mára már kihalt. Közülük sokan a ma létező fajták ősei, mint például a bullenbeisser, ami a boxerek, vagy a black and tan terrier, ami a welsh terrierek, border terrierek és a lakeland terrierek felmenője.

Feltehetően molosszus kutya, a mai molosszer típusú ebek őse.

Talbot

A talbot a középkorban volt igen népszerű vadászkutya. Angliában és Franciaországban is sokan kedvelték. Termete kicsitől a közepesig terjedt, rövid lábakkal és fehér bundával rendelkezett. Mellkasa széles, izmos volt, törzse viszont keskeny. Lelógó fülei és kunkorodó farka barátságos megjelenést biztosítottak számára. A mai vérebek és beagle-k ősének vélik, azt azonban nem tudni, milyen állat vadászatára használták. Nagy valószínűséggel a 18. század végén halt ki.

Molosszus

A molosszer típusú ebek máig népszerűek. A nagytestű, izmos kutyákat, bulldogokat, masztiffokat, dogokat a molosszerek kategóriájába sorolja az FCI. Ezeknek az ebeknek a közös őse a molosszus. Az ókori görögöknél, rómaiaknál igen népszerű kutya volt és a harcokban is rendszeresen segédkezett. A rettenthetetlen molosszusok szöges nyakörveket viseltek, így sebesítve meg az ellenséget. De családi és őrkutyaként is tökéletesen megállták helyüket.

Salish gyapjas kutya

A mai Washington és Brit Kolumbia területéről származó spiccszerű fehér kutyát legfőképpen bundájáért tartották. Az ott élő törzseknek nem voltak birkáik, így az ebek szőrét nyírták le, majd abból készítettek takarókat. A salish gyapjas kutyák el voltak különítve a többi ebtől, hogy ne szaporodjanak, ezáltal megmaradjon egységes fehér színük. A kutyák sűrű bundáját minden május vagy június elején lenyírták, majd különleges takarókat szőttek belőlük. Amikor azonban a törzsek a kereskedelem fejlődésének köszönhetően olcsón hozzáfértek a juhok bundájából készített tárgyakhoz, a fajta hanyatlásnak indult, majd később teljesen kihalt.

A salish gyapjas kutya bundájából értékes takarókat szőttek.

Hare indián kutya

A hare indián kutyát a háziasított kutya és a prérifarkas hibridjének tartják. Származási helye Észak-Kanada, ahol az ott élő hare indiánok használták agarászatra. Gyorsasága akár egy prérifarkasé, de temperamentuma és szelídsége egy kutyáé volt. Miután a bennszülöttek vadászati szokásai megváltoztak, a különleges hibridre már nem volt szükség, így később kihalt. Egyesek azt állítják, hogy bár nem eredeti formájában, de még ma is létezik.

St. John’s vízikutya

A mai újfundlandik, labrador és golden retrieverek őse nagy valószínűséggel a St. John’s vízikutya. Ezek az ebek a mai Kanada területéről származnak, ahol tökéletes munkakutyáknak számítottak, remek temperamentummal. Később Angliában is elterjedtek, ahol tovább tenyésztették őket más fajtákká.

Cumberlandi juhászkutya

A cumberlandi juhászkutyákat tekintik a mai border collie-k ősének. A fajtát nem feltétlen illetik a kihalt jelzővel, inkább úgy jellemzik, hogy egybemosódott a border collie-val. Küllemével, kiemelkedő terelői képességével és temperamentumával a megtévesztésig hasonlít a mai border collie-hoz.

Angol fehér terrier

Az angol fehér terrier a 18. századi Angliából származik. Belőlük tenyésztették ki a ma ismert jack russell terriereket, illetve a foxterriereket is. Rajtuk kívül számos más fajta elődei közt is szerepel, például a boston terrier vagy a bullterrier ősének is tekintik. Az angol fehér terrier azonban önálló fajtaként nem állta meg a helyét, mivel több genetikai problémával is küzdött. Emiatt népszerűsége egyre csökkent, majd végül teljesen kihalt.

Új-guineai éneklő kutya

Az új-guineai éneklő kutya nem háziasított kutya. A szürke farkas dingó alfajának új-guineai változatának tekintik. A világ egyik legősibb vadkutyája, akiről sokáig azt hitték, teljesen eltűnt természetes élőhelyéről.

A különleges éneklő hangjáról ismert vadkutyát 50 éve kihaltnak hitték, csak fogságban találkozhatunk velük. Nemrégiben azonban egy publikációból kiderült, hogy 2016-ban kutatók egy csoportja tizenöt vadon élő új-guineai éneklő kutyával találkozott, tehát mégsem haltak ki.

(Képek: Getty Images Hungary, Wikipédia: Talbot (dog), Molossus of Epirus, Salish Wool Dog, St. John’s water dog, English White Terrier)

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon