hirdetés

7 kutyafajta, akikről a hűség szobrát mintáznák: történjék bármi, kitartanak melletted egy életen át

Szénási Szimonetta

2022. szeptember 10 - Képek: Getty Images Hungary

Minden kutya ragaszkodik a gazdájához, de a kutatások szerint vannak az átlagnál is erősebben kötődő fajták. A tudomány az engedelmességüket is vizsgálta.

hirdetés

Stanley Coren pszichológus és állatszakértő számos vizsgálatot végzett, hogy felmérje a különböző kutyafajták intellektuális képességeit, amelyek összefüggenek azzal, hogy az állat mennyire tudja értelmezni, megérteni és végrehajtani a tanított parancsokat. Fontos leszögezni, hogy a kutya vele született intellektusa csak egy dolog, emellett elengedhetetlen a megfelelő módszeren alapuló tanítás, hogy kedvenceddel jól együtt tudj működni minden élethelyzetben. Az alábbi hét hűséges kutyafajta kitűnő választás, ha nemcsak ragaszkodó, de engedelmes barátra vágysz.

1.) Uszkár

Az uszkárok az elegáns megjelenésük mellett kimagasló intelligenciájukról híresek. Ez az okos jószág az ősi barbet közvetlen leszármazottja. Kedvelt kutya volt az arisztokrácia és a nemesség körében. Nagyon könnyen tanulnak, öröm velük a közös munka. Imádnak úszni, futni és apportírozni.

2.) Border collie

A border collie egy különleges fajta, amelyet nemzedékről nemzedékre úgy válogattak, hogy egyre engedelmesebb és okosabb kutyákat kapjanak a tenyésztők. Juhászkutyaként nem meglepő, hogy nagyon bátor, aktív és éber állatok, de emellett módfelett játékosak, ráadásul nagyon ragaszkodóak is.

Tanulmányok bizonyítják, hogy a border colliek képesek egy-egy új feladatot vagy szót mindössze ötszöri ismétléssel megtanulni. Ez rendkívüli eredmény, hiszen egyes ebeknek ehhez nyolcszor több gyakorlásra is szüksége lehet. Emiatt sokan a világ legintelligensebb kutyáinak tartják őket.

3.) Golden retriever

A gyakran segítő és terápiás kutyaként alkalmazott golden retrieverek nemcsak könnyen képezhetők, de kiegyensúlyozott és hűséges természetük miatt igen közkedveltek is. Éles eszük miatt igazi élvezet velük a tanítás, így a gazdák örömmel foglalkoznak velük. A goldie-k pedig imádják ezt, hiszen lételemük, hogy folyamatosan új dolgokat sajátítsanak el. Nagyon szeretnek úszni, és a visszahozós játékok is ott vannak a sikerlistájuk élén. Pláne, ha finom falatokkal jutalmazzák érte őket.

Mindezeket sorra véve láthatjuk, hogy ez a skót fajta nem véletlenül lett a filmek és regények egyik tipikus családi kutyája, sőt még a reklámokban is gyakran találkozhatunk vele.

4.) Labrador retriever

A labradorok is kiváló munkakutyák, ragaszkodásuk pedig olyan erős, hogy a világ leghűségesebb kutyájaként szokás őket emlegetni. Ragyogó esze, barátságos természete és tanulékonysága miatt kiváló családi kedvenc.

Ezt csak erősíti, hogy egyáltalán nem jellemző rá az agresszió, helyette rendkívül szófogadó eb, aki szeretne mindig a gazdája kedvében járni. Ha labradorod van, akkor gyakran tegyetek vízparti kirándulást, ugyanis a fajta is imád úszni.

5.) Rottweiler

Zord külső, arany szív – így jellemezhetnénk a rottweilereket, akiknél hatványozottan igaz, hogy a látszat gyakran csal. Ezek a marcona ebek meglepően ragaszkodnak gazdájukhoz, így méltán kerültek a leghűségesebb kutyafajták közé. Az erős érzelmi kötődés mellett engedelmes állatok, és elég csendesek is.

Gyakran őrző-védő kutyaként alkalmazzák, hiszen mindent megtennének a szeretet személy védelmében. Éppen ezért a rottweiler csak olyan személynek való, aki vállalja a megfelelő képzést, ha kell, szakember bevonásával! A szocializáció fontos része az állat tréningjének, ugyanis e nélkül a kutya túl impulzív, vagy épp ellenkezőleg, nagyon bizonytalan, de emiatt agresszív lehet.

6.) Német juhászkutya

A németjuhászok borotvaéles elméjét nem kell bizonygatni. A többség szeme előtt rendőrkutyaként is ők jelennek meg – ebben nagy szerepe van Rex felügyelőnek, a népszerű tv-s sorozat nyomozókutyájának –, hiszen gyakran alkalmazzák őket a hivatásos szervek is.

Mentő- és keresőkutyaként is brillíroznak, emellett pedig hű társ válik belőlük házi kedvencként is.

7.) Papillon

Bár a papillon talán kevésbé ismert, mint az eddig felsorolt fajták, érdemes vele megismerkedni, ugyanis hihetetlenül engedelmes és játékos jószág, akiből remek társ válik.

Barátságos természete mellett nagyon szórakoztató figura. De nem csak mókázni lehet vele, hanem jól tanítható is. Ha szempont, hogy szőrös barátod kistermetű legyen, akkor a papillon tökéletes választás, ráadásul minden életkörülményhez jól alkalmazkodik.

border collie golden retriever hűséges a gazdájához hűséges kutya hűséges kutyák intelligens kutya kutya okos kutyahűség labrador labrador retriever legokosabb kutya német juhászkutya okos kutya nevelése papillon rottweiler uszkár

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink