hirdetés

Melyek a legnépszerűbb kutyafajták? Az első helyezett lassan 30 éve letaszíthatatlan a trónról

Csupor Erik

2022. október 7 - Képek: Getty Images Hungary

Napjainkban gyakran felmerül az a kérdés, hogy melyek a legnépszerűbb kutyafajták a világon. Egy ilyen lista felállítása természetesen nem egyszerű, hiszen ilyen statisztikák alig léteznek és nyilvánvalóan más kutyafajtákat szeretnek az emberek Ázsiában, Afrikában és a nyugati kultúrkörben, ráadásul a legtöbb régióban nem is mérik a fajták népszerűségét.

hirdetés

Ennek okán, talán az Amerikai Kennel Klub, az AKC adatait érdemes alapul venni, hiszen USA-ban rengeteg, jelenleg kis híján 90 millió regisztrált kutya él. Ez egy óriási populáció, talán legnagyobb a világon. Ráadásul, az angolszász világban nagyon hasonló a fajták népszerűségi listája és az USA-ban megjelenő trendek – sajnos vagy nem sajnos – lassan átszivárognak a világ más részeire is. Melyek tehát az AKC-féle népszerűségi lista első 10 helyén álló kutyafajták?

10. Welsh corgi pembroke

A corgi egy wales-i kiskutya, ami kiváló természete és vérmérséklete mellett azáltal vált igazán népszerűvé és ismertté, hogy többek között, a pár héttel ezelőtt elhunyt Erzsébet királynő kedvenc kutyafajtája volt. Ez a szerelem olyan szintet ért el, hogy a királynő nemcsak tartotta, de tenyésztette is a fajtát, nem máshol, mint a Buckingham-palotában. A corgi egyébként évtizedek óta a lista első helyén tanyázó yorkshire terriert ütötte ki a 10 helyről.

9. Rövidszőrű német vizsla

Ez a német eredetű, kemény, karakteres és erős vizslafajta rendkívül népszerű az angolszász környezetben. Részben kiváló munkakészsége és vadászösztöne miatt, részben pedig azért, mert családi kutyaként is megállja a helyét.

Rövidszőrű német vizsla.

8. Rottweiler

Ez a kiváló, nagy múltú német munkakutya, akik őseit egyesek a római légiók idejéig vezetik vissza, kétségkívül a világ egyik leghatékonyabb őrző-védő és munkakutyája. A világon szinte mindenhol óriási népszerűségnek örvend. Hatalmas erejével és egyedülálló küllemével nem véletlenül a 8. legnépszerűbb kutya Amerikában.

7. Beagle

A beagle falkában vadászó kopóként kezdte a karrierjét, és napjainkra az egyik legnépszerűbb családi kutyává vált nemcsak Amerikában, de szerte a világon. Kis termete ellenére rendkívül mozgékony, ugyanakkor gyerek- és családbarát kutyáról van szó, így ez a helyezés egyáltalán nem meglepő.

6. Uszkár

Az uszkárok szinte kivétel nélkül minden kultúrkörben nagyon népszerűek és nem kivétel ez alól az angolszász világ sem. Népszerűségük különösen a hölgyek körében igen magas szintű, aminek az egyik oka talán a szőrük típusa. Az uszkárok a küllemük mellett igencsak értelmesek és magas szintű intelligenciával rendelkeznek, ami kiváló társasági kutyává teszi őket.

5. Angol bulldog

Egészségügyi problémáik és mozgási nehézségeik ellenére az angol bulldogok népszerűsége évtizedek óta töretlen, ami jelen összeállítás elkészítője részéről egyébként a nehezen értelmezhető tények közé tartozik. Szerintünk ugyanis az angol bulldog az egyik legtökéletesebb példa arra, hogy mit tesz a divat és az emberi beavatkozás egy egykoron kiváló munkaképességű kutyával.

4. Francia Bulldog

Ez a kis termetű, vicces, egészségügyi problémáktól szintén nem mentes kiskutya üstökösként emelkedett fel a legnépszerűbb kutyafajták közé, szinte mindenhol a világban, többek között Magyarországon is. A francia bulldogok népszerűségének kétségkívül az egyik oka az, hogy nem túl aktívak, mozgásigényük kicsi és így a kényelmesebb gazdák is minden további nélkül együtt tudnak élni vele.

3. Golden retriever

Egyáltalán nem véletlen a harmadik helyezés sem, hiszen a golden retrieverek gyönyörűek, ráadásul kedves és közvetlen természetük miatt kezdő kutyások számára is ideálisak, mind lakásban, mind pedig kertes házban. A golden retriever népszerűségében Hollywoodnak is komoly szerepe van, hiszen rendkívül sok sorozatban és filmben játszottak fontos szerepet.

2. A német juhászkutya

A német juhászkutya a 2. világháborút követően, amikor sok amerikai katona ismerte meg a fajtát, szinte minden évben szerepel az első 10 legnépszerűbb kutya között. Kiváló képességei és kiemelkedő intelligenciája mellett ebben természetesen hatalmas szerepe van és volt a velük készült filmeknek és sorozatoknak, gondoljunk akár a Kutyám Jerry Lee részeire, vagy a Rex felügyelőre, esetleg a Kántor nyomozra.

1. Labrador retriever

2019-ben, immáron zsinórban huszonkilencedszer a labrador áll az AKC népszerűségi listájának elején. Ezt az elképesztő rekordot egyedül az angol cocker spánielnek sikerült megközelítenie a 40-es és a 80-as években, amikor 23 alkalommal állt a toplista élén. Változnak az idők és a kutyabarátok ízlése is, a cocker spániel már a 10-es népszerűségi listán sem szerepel, ami talán nem is baj, jót is tesz a fajta regenerációjának. Úgy látszik, hogy immár lassan 3 évtizede elsősorban a labrador nyújtja azokat az előnyöket, amit egy angolszász környezetben élő család egy kutyától elvár.

Érdekességként, nézzük meg azt a 3 fajtát is, akik népszerűsége leggyorsabban nőtt az elmúlt 10 évben

A szibériai husky népszerűsége jelentősen nőtt, 7 hellyel lépett előre, a 22-ről a 15. helyre. Az ausztrál juhászkutya, az aussie 15 hellyel a 28-ról a 13. helyre. Ilyen tekintetben kiemelkedő még a berni pásztorkutya, aki 16 hellyel lépett előre a 39-ről a 23. helyre. Hogy ez a nagy népszerűségnövekedés jót tesz-e ezeknek a fajtáknak, az már egy másik kérdés…

angol bulldog beagle Csupor Erik francia bulldog golden retriever kutyafajták labrador retriever legnépszerűbb kutyák német juhászkutya rottweiler rövidszőrű német vizsla toplista uszkár welsh corgi pembroke

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink