hirdetés

Képes összeállításban mutatjuk, II. Erzsébet királynő mennyire szerette a kutyákat

László Enikő

2022. szeptember 9 - Képek: Getty Images Hungary, Facebook – Vanity Fair, Annie Leibovitz

96 éves korában, 2022. szeptember 8-án békésen elhunyt II. Erzsébet brit királynő. A leghosszabb ideig trónon ülő brit uralkodót szinte az egész világ gyászolja. Őfelsége köztudottan rajongott az állatokért, különösképp a kutyákért.

hirdetés

Számos felvétel, fénykép tanúsítja, hogy II. Erzsébet brit királynő mennyire szerette az állatokat, és őszinte izgatottság fogta el, amikor a tiszteletére rendezett eseményeken megpillantott egy lovat, egy kutyát, vagy akár egy tehenet. A királynőt gyakran lehetett látni szeretett négylábúi körében, és szinte mindenkinek beugrik őfelsége a corgikról, hiszen nagy rajongójuk volt. Élete során számtalan corgija és dorgija (corgi-tacskó keveréke) volt II. Erzsébetnek, és saját tenyészete is évtizedeken át működött. Férje, Fülöp herceg halála után is kedvencei nyújtottak neki lelki támaszt. Uralkodása során több mint harminc kutyával osztotta meg palotáját, kedvencei pedig természetesen soha semmiben sem szenvedhettek hiányt. Külön szakács főzte az ebek eledelét, és elegáns hálótermekben aludhattak a kutyusok. De II. Erzsébet kutyaszeretete nem csak saját kedvenceire korlátozódott. Gyakran látogatott meg állatmenhelyeket, és kutyás programokat, például terápiás kutya kiképzést is támogatott.

Az alábbi videóban látható, hogyan utazott a királynő kedvenceivel:

A következőkben képeken keresztül mutatjuk be, mennyire szerette őfelsége a kutyákat.

1.

II. Erzsébet és húga, Margit hercegnő első corgijukkal.

2.

Az akkor még hercegnői címet viselő Erzsébet gyakran etette kézből kedvencét.

3.

Margit és Erzsébet királyi hercegnők anyjukkal, Elizabeth Bowes-Lyonnal és apjukkal, VI. György királlyal, és kutyáikkal, köztük a pembroke walesi corgi Dookie-val és Jane-nel, valamint a tibeti Choo-Choo-val és labradorukkal Windsorban, 1936. júniusában.

4.

Erzsébet olvas 1940-ben, miközben húga corgijukkal játszik.

5.

1946-ban családjával a Windsori kastélynál.

6.

II. Erzsébet a Balmorali kastélyban az egyik kutyájával.

7.

Erzsébet királynő és Fülöp herceg a Windsori kastélyban, 1959. júniusában.

8.

Az uralkodó 1973-ban időt szakított a Royal Windsor Horse Show nézésére, amelyen férje, Fülöp herceg is részt vett. Természetesen kutyáit is magával vitte.

9.

A királynő amikor csak tehette, kedvencei körében volt.

10.

II. Erzsébet királynő nyaralni készül kedvenceivel 1974-ben.

11.

II. Erzsébet egyik kedvenc kutyájával 1976-ban.

12.

Erzsébet királynő, Edward herceg és Lady Sarah Armstrong-Jones együtt nézik a vadászkutyákat, miközben részt vesznek egy badmintoni lovasversenyen 1977. április 1-én.

13.

A királynő Heather nevű kutyájának sírja, aki a sírkő szerint 15 évig volt II. Erzsébet hűséges társa, és első kedvencének, Susannek (akit 18 éves korában kapott őfelsége) a dédunokája.

14.

Erzsébet királynő megsimogat egy vakvezető kutyát a Holyrood Palace-ban 1999. július 6-án, Skóciában.

15.

II. Erzsébet királynő találkozik egy Spencer nevű corgival, amint megérkezik Welshpool pályaudvarára 2010. április 28-án.

16.

II. Erzsébet királynő a „Canine Partners” jótékonysági szervezet labradorainak bemutatóját nézi 2017. november 30-án az angliai Midhurstben.

17.

II. Erzsébet brit királynő egy örökbefogadható corgit figyel a londoni Battersea Dogs and Cats Home-ban 2015. március 17-én.

18.

II. Erzsébet királynő John Key új-zélandi miniszterelnökkel beszél a Windsori kastélyban tartott audiencián 2015. október 29-én.

19.

II. Erzsébet királynő nézi, ahogy lova, a „Daydream III” versenyez és megnyeri a „Intermediate Show Riding Type” osztályt a Royal Windsor Horse Show 4. napján a Home Parkban 2021. július 4-én. Kendője is azt mutatja, mennyire szereti a kutyákat.

20.

II. Erzsébet kedvenceivel a Vanity Fair címlapján.

Fotó: Facebook – Vanity Fair, Annie Leibovitz

A királynő halálával négy kedvence, köztük a 13 éves Candy maradt árván, de természetesen róluk a személyzet továbbra is gondoskodni fog.

corgi Egyesült Királyság gyász II. Erzsébet királynő királyi kutyák kutyaszeretet welsh corgi pembroke

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink