hirdetés

Ez történt Erzsébet királynő halála után imádott kutyáival

Gerhát Petra

2023. szeptember 8 - Képek forrása: Getty Images Hungary

Egy éve hunyt el Erzsébet királynő, Anglia uralkodója. Utánajártunk, mi lehet azóta imádott kutyáival.

hirdetés

II. Erzsébet híres kutyabarátként vonult be a történelembe – természetesen amellett, hogy ő volt a világ egyik leghosszabb ideig regnáló és legtovább élő uralkodója. Gyermekkorától körbevette magát kedvenceivel, s szinte alig volt olyan időszaka hosszú életének, amikor ne lettek volna négylábú lakói is a Buckhingham palotának. Egy év telt el halála óta, s mi kíváncsiak voltunk eme szomorú évforduló alkalmából, hogy vajon mi történhetett a királynői kutyákkal.

Az első kutyáját édesapjától kapta születésnapjára II. Erzsébet királynő

A palota kedvencei

Erzsébet elsőszülött fia, III. Károly maga is nagy állatbarát. Feleségével, Kamilla királynővel szintén nagy pártolói a kutyatartásnak, mindkettejük több bundás baráttal büszkélkedhet. Most az ő ugatásuktól hangos a királyi palota. De vajon mi lett a sorsa Sandynek és Muicknak, akik élete utolsó éveiben töltötték meg örömmel az egykori uralkodó mindennapjait?

Erzsébet számára világ életében a kutyák és a lovak álltak első helyen az állatok között. Mintegy harminc kutyusa volt élete 96 éve alatt, legtöbbjük az általa leginkább szeretett corgi. Nagy részük ráadásul rokon, az első Pembroke welsh corgi, Susan leszármazottjai.

Erzsébet Susant még 18. születésnapjára kapta édesapjától 1944-ben. A fajta iránti rajongása is ebben az időszakban kezdődött, mindig nagy szeretettel fordult a corgik irányába, s tenyésztette is egy időben őket saját örömére. Utolsó négylábúit 2021-ben illetve 2022-ben kapta. Fia, András herceg még a koronavírus-járvány előtt lepte meg egy corgival és egy dorgival. Ez utóbbi fajta ráadásul éppen a királynőnek köszönhető, egy véletlen kutyanász eredménye egy dachshound, azaz tacskó és egy királyi corgi között.

Sok évvel ezelőtt ugyanis volt a királynőnek egy Tiny (Picúr) nevű corgija, akit egy kis időre véletlenül felügyelet nélkül hagytak. Az eb nem tervezett, gyors nászának, melynek másik szereplője az uralkodó testvére, Margit hercegnő Pipkin nevű tacsija volt, meglett a következménye. II. Erzsébet annyira oda volt a kis kutyákért, hogy ezt követően még évtizedekig tenyésztette ezt a fajtát.

Kutyái mindenhová követték a királynőt

Az Andrástól kapott két kutyus a világjárvány idején kötelező bezártság során is boldog pillanatokat okozott az uralkodónak. A corgit nagybátyja után Fergusnak, a dorgit pedig a Balmoral birtokon álló tó, a Loch Muick után Muicknak nevezte el. Sajnos nem sokkal azután, hogy szeretett férjét elveszítette, Fergus is elhunyt. Ezt követően fia és unokái egy újabb kutyussal lepték meg, a 95. születésnapjára kapott, utolsó kutyája neve Sandy lett. A palotában őfelsége utolsó évében mellettük egy spániel és egy dorgi élt még.

Halálát követően fia és felesége foglalhatta el a királyi rezidenciát a Buckhingham-parkban, így velük saját kutyáik, két mentett jack russel terrier érkezett a palotába, a corgik pedig költözni kényszerültek.

Hol élnek most Erzsébet királynő kutyái?

A királynőt egy négy fős falka élte túl, akik végül különböző helyeken találtak gazdára. A kutyakompánia corgijai és Candy, a dorgi András herceg és egykori felesége, Sarah Fergusson tulajdonába kerültek, akik öt norfolk terrierjük mellé fogadták be őket, az asszony rendszeresen közöl azóta is a sokak érdeklődésére számot tartó ebekről egy-egy fényképet.
Lissy, a királyi spániel Erzsébet egykori kutyakiképzőjéhez, Ian Openshawhoz került.

 

corgi dorgi Egyesült Királyság elhalálozás erzsébet II. Erzsébet királynő királyi kutyák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink