hirdetés

10 kistestű kutyafajta, aki óriásnak képzeli magát: náluk nem a méret a lényeg!

László Enikő

2022. december 2 - Képek: Getty Images Hungary

A kistestű kutyafajták többségére jellemző, hogy egyáltalán nem nebáncsvirág, széltől is óvandó ölebek, hanem éppen ellenkezőleg, hatalmas öntudattal rendelkező apróságok. És bizony közöttük is vannak olyanok, akik még inkább hatalmasnak képzelik magukat, és egy náluk jóval nagyobb fajtársukra is bátran rámorognak, ha nem tetszik nekik valami.

hirdetés

Fontos megemlíteni, hogy attól még, hogy egy kutya kicsi, az nem jelenti azt, hogy a viselkedésproblémái felett (például agresszivitás) el lehet siklani. Sajnos az ilyen ebek gazdáira sokkal inkább jellemző az, hogy nem veszik komolyan az állat jelzéseit (vicsorgás, morgás), mivel úgysem tud a kutya nagy kárt okozni. Ebből lesz aztán a harapás, ha figyelmen kívül hagyjuk az állat figyelmeztető jelzéseit. De egyes ebek nem viselkedésprobléma, sokkal inkább személyiség miatt pukkancsabbak, mint mások. Öntudatosak, bátrak és nem hátrálnak meg semmitől. Még akkor sem, ha az a valami vagy valaki tízszer akkora, mint ők. A kutyavilágban pedig nagy általánosságban elmondható, hogy valójában a nagy mackók kenyérre kenhetők, a kicsikkel pedig ember legyen a talpán, aki ujjat mer húzni! A következőkben bemutatunk 10 olyan kutyafajtát, akik jóval nagyobbnak képzelik magukat, mint amik.

Yorkshire terrier

Aki nem igazán ismeri a yorkie-kat, az valószínűleg a fajta neve hallatán egy bársonypárnán ülő masnis, hosszú szőrű ölebecskét képzel el. Aki pedig ismeri őket, az tudja, hogy ennél jóval árnyaltabb a kép. Ezek a kisfickók valójában hihetetlen nagy öntudattal rendelkeznek, magabiztosak és bátrak, nem hódolnak csak úgy be akárkinek. Karakán egyéniségük pedig sokakat lenyűgöz, akinek egyszer van egy yorkie-ja, az sosem akar majd mást (tapasztalatból mondjuk)!

Jack russell terrier

A tűzről pattant kotorékeb, terrier véréhez hűen magabiztos és bátor kiskutya, ezen tulajdonságaira pedig régen is nagy szüksége volt, mikor rókákkal vagy a takarmányt dézsmáló hatalmas patkányokkal kellett felvennie a harcot. Különleges jelleme sokakat magával ragad, azonban éles eszét muszáj lefárasztani, hiszen könnyen kitalál valami olyasmi elfoglaltságot, ami aztán a gazdinak nem feltétlen fog tetszeni.

Tacskó

A tacskót bizonyára senkinek sem kell bemutatni. Hatalmas öntudata bőven túlmutat méretén, és tipikusan az a kutya, akit a ki, ha én nem viselkedés jellemez. Vadászkutya lévén rendkívül bátor és magabiztos, hiába jár apró lábakon. Karakán jellemével mindig tudja, mit akar, egy percig sem bizonytalan vagy visszahúzódó. Bátran kiáll a világ elé, és egy borztól, egy rókától, de akár egy vaddisznótól sem riad meg. Nem véletlen, hogy ennyi rajongója van!

Brüsszeli griffon

A belga utcagyereknek becézett brüsszeli griffon kevésbé ismert fajta, de nem kevésbé karakán, mint a fent bemutatottak. Ez a kicsi kutya mindig gazdája előtt jár egy lépéssel, zömök kis testével, mókás arcával igazán bájos a megjelenése. Ragaszkodó és vidám kedvenc, ám hajlamos kissé szeszélyes lenni, ha valami nem úgy történik, ahogyan azt ő már jó előre eltervezte.

Bedlington terrier

A báránybőrbe bújt farkasként is emlegetett bedlington terrier nem véletlenül kapta ezt a jelzőt. Bár külseje egy visszahúzódó, félénk kutyát sejtet, jelleme egyáltalán nem ilyen. Egykor még kutyaviadalokon is szerepeltették ezt a bátor és karakán fajtát. Szerencsére ezt az időszakot már régen háta mögött tudhatja, de erős egyéniségét nem veszítette el. Igazán rátermett eb, aki akkor ugrik, ha azt kiprovokálják. Családjával szemben azonban rendkívül szeretetteljes és kedves.

Törpe pincser

A törpe pincser egy vidám, élénk és sportos kiskutya, hatalmas öntudattal fűszerezve. Ne tévesszen meg senkit kicsi termete, ő mindig mindent szemmel tart, és semmi sem kerülheti el figyelmét. Büszke magára, és nem ismer félelmet, tipikusan jellemző rá, hogy sokkal nagyobbnak képzeli magát, mint amekkora valójában. Szeretetteljes és ragaszkodó kutya, de nem igényli a túlzott babusgatást. Sokkal inkább a játékot és a minőségi időtöltést.

Foxterrier

Ismét mutatunk egy terriert, aki karakán és tűzről pattant egyéniség. A foxterrier – legyen sima vagy drótos szőrzettel megáldott – egy örökmozgó kotorék, aki üde színfoltja a szürke hétköznapoknak, elbűvölően magabiztos jelleme miatt biztosan nem unatkozik mellette gazdája. Nevéből is kikövetkeztethető, hogy régen rókavadászatokon vették nagy hasznát, ehhez pedig nagy szükség volt magabiztos és bátor jellemére, ami a mai napig megmaradt.

Schipperke

Kicsi a bors, de erős! Ez tipikusan jellemző a schipperkére, aki kifejezetten határozott és egyben vidám kiskutya, mellesleg jelzőkutyának sem utolsó. Rendkívül kíváncsi és érdeklődő, mindig szemmel tartja környezetét. Annak ellenére, hogy magabiztos személyiség, könnyen nevelhető és családi kedvencnek is nagyszerű választás. Sokoldalú munkakutya, egyáltalán nem tipikus öleb. Igényli a feladatokat és a mentális, valamint a fizikális lefárasztást is. Kitűnően őrzi a tárgyakat, és ha illetéktelen közelítené meg a portát, azt azonnal jelzi gazdájának.

Corgi

A welsh corgi pembroke és cardigan változata is marhacsordákat terelt egykor, így nagy szüksége volt magabiztosságára és bátorságára. Gondoljunk csak bele, milyen lehet ilyen kicsi termettel a nagy jószágokat mozgásra bírni. Valójában termete előnyére vált ebben a feladatban, ugyanis, ha az állatok rúgnának egyet, nem találják el az alacsony corgit. Igazán szívós kutya, aki egy hatalmas ebnek képzeli magát.

Skót terrier

Öntudatos, határozott, és kissé makacs is. A skót terrier már komoly megjelenésével is tekintélyt parancsol, hát még személyiségével! Nyugodt és egyben játékos jellem, de az biztos, hogy nagyobbnak képzeli magát, mint ami. Amennyire büszke és kitartó, annyira vidám és mókás is egyben. Ezzel a különleges temperamentumával pedig sok család szívét elrabolja! Régen nyestekre, vidrákra, rókákra vadásztak a segítségével, amihez jól jött kiemelkedő magabiztossága és bátorsága.

bátor kutya bátor kutyák bedlington terrier brüsszeli griffon corgi foxterrier jack russell terrier kistestű kutya kistestű kutya viselkedés magabiztos kutya öntudat schipperke skót terrier tacskó welsh corgi cardigan welsh corgi pembroke yorkshire terrier

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink