hirdetés

Welsh corgi cardigan fajtaleírás: a rókaszerű kiskutya, aki egykor marhacsordákat terelt

László Enikő

2022. november 7 - Képek: Getty Images Hungary

Bár nem olyan népszerű, mint pembroke rokona, aki az angol királynő által vált rendkívül ismertté, nem kevésbé csodás fajta a cardigan corgi sem.

hirdetés

Walesben, egy ködös hegyekkel és titokzatos, álló kövekkel teletűzdelt mesebeli földön a tündérek kis hosszúhátú kutyákon lovagoltak, követve a vadászatot a holdfényes égen. Néhány szerencsés halandó értesült a tündérek négylábú kincséről, és megszerezte magának a kutyákat. Corgi néven ismerik őket, és a legrégebbi terelőfajták közé tartoznak. A hátukon lévő nyereg nyoma pedig még ma is megtalálható néhány egyed bundáján, akiknek különleges, sötét mintázat látható szőrzetén. Bár a corgikat mindig is misztikum övezte, a pembroke-ok iránt jóval nagyobb az érdeklődés, hiszen ők voltak II. Erzsébet királynő kedvencei. Most azonban ismerkedjünk meg hosszúfarkú rokonaikkal, a cardiganokkal!

Eredete

A cardigan welsh corgi a teckel kutyacsalád leszármazottja, amelyből a basset hound és a tacskó is ered. A fajta vélhetően több mint 3000 éve létezik Walesben. Eredeti formájában a kelta törzsek hozták, akik Közép-Európából vándoroltak Walesbe. Ez a korai kutya átmeneti alak volt a teckelek és a spiccek között. Egyes források szerint a corgi szó ősi kelta nyelven kutyát jelent. A név később curgira, majd curra rövidült, ami korcsot jelentett. Mások azonban úgy vélik, hogy a corgi walesi nyelven a cor, azaz törpe és a gi, azaz kutya szavak összetételéből származik. Ez a kifejezés a 14. században jelent meg először.

A cardigan eredeti munkája az volt, hogy gazdája szarvasmarha-állománya elé menjen, és az utat a potenciális ragadozók, valamint a behatoló csordák elűzésével szabadítsa meg, legeltetésre alkalmas területet biztosítva. Később a fajta pásztorként kezdett tevékenykedni, a gazda marhái mögött dolgozott, és „hajtóként” terelte a marhákat a walesi farmokról az angol piacokra. Kicsi termete ideális volt erre, hiszen így nem tudták a jószágok megrúgni, amikor az eb a bokájukba csípett. Ebben az időben lehet, hogy az eredeti corgit helyi juhászkutyákkal keresztezték, hogy sokoldalúbb munkakutyát kapjanak. A hűséges corgit fénykorában jól kihasználták, marhahajtó kutyaként, házi kedvencként, valamint kártevőirtóként is tevékenykedett.

Az 1000 évvel ezelőtti viking invázió, majd a flamandok beözönlése során egy spicc típusú kutyát telepítettek Wales egyes területeire. Őket keresztezték az eredeti corgival, hogy előállítsák a ma pembroke welsh corgi néven ismert fajtát. Azok a corgik azonban, akik ilyen hatásoktól nem érintett területeken éltek, megőrizték eredeti vérüket, és a cardigan welsh corgik maradtak.

Az 1800-as évek végén jelentek meg az első kutyakiállítások. Ebben az időszakban a gépek megjelenésével sok fajta hasznossága kezdett alábbhagyni. Ha nem lettek volna kutyakiállítások, sok fajta kihalt volna. A corgi lassan elnyerte a közönség tetszését. 1925-től kezdve a corgit a Kennel Club (Nagy-Britannia) joghatósága alatt jegyezték be. Sajnos a Kennel Club nem tekintette a pembroke és cardigan welsh corgikat két különböző fajtának, és egyetlen fajtaként regisztrálta őket. Ez lehetővé tette a két típus keresztezését. Ebben az időben mindkét fajta kedvelői között komoly viszályok voltak, mivel a bírókról ismert volt, hogy vagy az egyik vagy a másik fajtát részesítették előnyben, ami jelentős elégedetlenséget váltott ki a kutyakiállításokon. Végül a Kennel Club kijavította a hibát, és 1934-ben szétválasztotta a két fajtát.

Fajtastandard

A fajtastandard a welsh corgi cardigan egyes jegyeit gyakran a rókához hasonlítja. Például fejét és farkát is. A kistestű terelőkutya orra hegyétől a farka végéig 91 cm, ezért olykor yard kutyának is nevezik, hiszen teste egy yardnyi. Koponyája elég széles, a fülek között lapos. Pofája a hegye felé elkeskenyedő. Orrtükre fekete, állkapcsa közepesen erős, határozott rajzú. Harapása ollós. Szemei középnagyok, tekintete élénk, figyelmes. Általában barna színűek, a kék merle egyedeknél szürkék is lehetnek. Fülei felállóak, nagyok, egymástól 8-9 cm-re ülnek. Nyaka izmos, testével arányos hosszúságú. Válla erős, izmos, mellkasa közepesen széles. Törzse hosszú, erős. Végtagjai rövidek, erősek. Mancsai kerekek, viszonylag nagyok. Farka közepesen hosszú, rókaszerű. Szőrzete kemény tapintású, időjárásálló, rövid vagy közepesen hosszú, lehetőleg mindig egyenes. Minden színben előfordulhat, kivéve a tiszta fehér. Marmagassága 30 cm, testtömege nemtől függően körülbelül 9-12 kg. Várható élettartama 12-15 év.

Jelleme

A fajta manapság nem tölt sok időt a szarvasmarha terelésével, bár még mindig megvan hozzá az ösztöne. Alkalmazkodó személyiséggel és felelősségteljes természettel rendelkező családi kísérő és kiállítási kutya. A cardigan gyakran lótulajdonosokkal él együtt, akik nagyra értékelik segítségét lovaik utánfutóba rakásában. Pásztorkutya-örökségéhez hűen éber őrkutya, és kissé tartózkodó az idegenekkel szemben. Számíts rá, hogy figyelmeztető ugatással jelez minden szokatlan látványt, illatot vagy hangot.

Jó barátja a gyerekeknek, és intelligenciája kiválóan képezhetővé teszi. Ennek ellenére független gondolkodó, és gyakran intézi a dolgokat a maga módján. Egyesek szerint kiegyensúlyozottabb személyiség, mint a pembroke, valamint kevésbé hajlamos csipkedni az ember bokáját is (ami egyébként marhaterelő múltjából eredeztethető tulajdonság).

Ideális környezet

Bár szívós munkakutyaként dolgozott a legelőn, ma már kevesen használják erre a célra. Ideálisan beilleszkedett a házi kedvenc létbe, azonban a nagy sétákat még mindig szereti. Hosszú teste miatt nem ajánlott lépcsőznie, és a megfelelő testmozgásról sem szabad megfeledkezni. Ugyanis ennek híján elhízhat, ami különösen veszélyes egy rövidebb lábú kutya esetében. Kertes házban és lakásban is jól érzi magát, szereti a gyerekeket, és általában más háziállatokkal is jól kijön.

Ápolás

Időjárásálló bundája nem szorul sok gondozásra, elegendő hetente egyszer alaposan átfésülni. A vedlési időszakokban erre gyakrabban érdemes sort keríteni. Karmait vágni kell, ha túl hosszúra nőnének. Emellett szemei és fülei tisztaságára is fontos ügyelni.

Gyakori egészségügyi problémák

Míg a welsh corgi cardigan általában nagyon egészséges fajta, de néhány betegség nála is előfordulhat. Ezek közé tartozik a csípőízületi diszplázia, a progresszív retina atrófia (PRA), valamint a degeneratív myelopathia (DM), egy progresszív bénulást okozó betegség.

(Felhasznált irodalom: Szinák János – Veress István: A világ kutyái II., David Alderton: Kutyák, Joan Palmer: Tanácsadó kézikönyv kis testű kutya választásához, Dr. Sárkány Pál: Nemzetközi Kutya-enciklopédia, Paul McGreevy: Kutyák, Sarah Whitehead – Beverly Cuddy: Kutyák, Dr. Király Klára: Versek, legendák és bölcsességek Kutyabarátoknak)

corgi kistestű kutya terelőkutya welsh corgi cardigan

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink