hirdetés

Kutya körömvágás otthon: hogyan csináld, hogy tökéletes legyen?

Buzgó Csilla

2020. június 29

Sokan félnek belevágni (elnézést a szójátékért) kutyájuk körömápolási rutinjába, de ha a gazdi tisztában van néhány alapvető információval, mindjárt nem lesz olyan ijesztő a procedúra.

hirdetés

A természetben élő kutyafélék maguktól is megoldják karmaik lecsiszolását az ásás, a durva talajon végzett mozgás és egyéb karbantartó tevékenységek által. Háziasított kedvenceink azonban gyakran nem elég aktívak ahhoz, hogy ez az élettanilag létfontosságú folyamat végbemehessen, ezért kell nekünk rendszeres támogatást nyújtani számukra ezen a téren.

Mire kell odafigyelni?

A legrettegettebb tényező a karomvágással kapcsolatban az, hogy sajnos gyakorlattal alig vagy egyáltalán nem rendelkező kutyatartók számára igen nehéz meghatározni a vágás pontos helyét. Ha ugyanis túl sokat vágunk egyszerre a karomból, az érzékeny, élő körömágy vérezni kezd, nagy fájdalmat okozva ezzel a négylábúnak.

Jól látható a kör alakú határvonal, ennél rövidebbre ne vágjuk a karmot!

Külön tetézi a problémát, hogy abban a karomban, amelyet hosszú ideig elhanyagoltak, a körömágy a karommal együtt tovább növekszik, ebben az állapotban pedig csak fokozatosan, icipici darabokat vágva vagy reszelve tudjuk helyrehozni az eltérést. Jó hír azonban, ahogy a karom egyre rövidebb és rövidebb lesz, úgy húzódik vissza a túlnyúlt élő rész, tehát abszolút megéri időt és energiát fordítani az ápolására.

Hogyan kezdj neki?

Szerezz be egy jó minőségű, úgynevezett guillotine vagy ollós kialakítású karomvágó csipeszt, esetleg elektromos hengeres reszelőt. Reszelőre ilyen vagy olyan formában egyébként is szükség lesz, hiszen a levágott karmok éleit érdemes ezzel az eszközzel finomra csiszolni.

Jó ötlet továbbá fertőtlenítőt, vérzéscsillapító port és törlőkendőt bekészíteni, ha esetleg ügyetlennek bizonyulnál és belevágnál az élő részbe – ez sajnos nagyon tud vérezni.

Karmot álló vagy fekvő helyzetben lévő kutyuson is vághatunk, attól függően, hogy ő melyiket preferálja. 

A karomvágás és reszelés menete

  1. Fogd meg úgy az állat tappancsát, hogy az ujjai kissé szétnyíljanak, így jobban hozzáférhetővé válik a karom.
  2. Fehér vagy áttetsző karmok esetén jól látszik a rózsaszín körömágy, ezeket viszonylag könnyű szabályosan megrövidíteni. Fekete köröm vágásánál azonban fokozatosan, csak kis darabkákat lenyesve határozhatod meg azt, hogy mikor lesz elég a vagdosásból.
  3. Az ollót kb. 45 fokos szögben tartva kezdd lecsipkedni a fölösleges hosszt a karmokról! Fekete karom esetén addig haladj, amíg a karom belsejében észre nem veszel egy meglepően szabályos fehér kört fekete pöttyel a közepén. Ekkor már ne folytasd tovább a vágást, különben sérülést okozhatsz!
  4. Az immár rövid kutyakörmöket reszelővel finomíthatod.

Demeter Krisztina kutyakozmetikus bemutatja, hogyan zajlik a kutya karmának szakszerű ápolása otthon.

A karomvágás sok kutyus számára ijesztő és stresszes vállalkozás, pláne, ha előzetesen érte őket fájdalom vagy bántalmazás a tevékenység alatt. Legyél tehát türelmes, és sok-sok mancssimogatással, jutalomfalattal szoktasd hozzá állatkádat az ápolási folyamathoz!

(Képek: Getty Images Hungary)

ápolás karom karomvágás köröm körömvágás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink