hirdetés

9 tipikus probléma, ami kedvenced mancsát érintheti: így jelzi a kutya, ha baj van a tappancsokkal

Szénási Szimonetta

2023. január 9 - Képek: Getty Images Hungary

Kedvenced mancsaival számos baj történhet, a sérülésektől kezdve a különféle fertőzésekig. Az alábbi jelekre figyelj, hogy időben észrevedd a problémát!

hirdetés

Ha baj van a kutya mancsával, azt jó, ha mihamarabb orvosolják, ugyanis ezek az elváltozások nemcsak fájdalmasak lehetnek, de az állat mindennapi tevékenységeit is akadályozzák. Összegyűjtöttük, milyen panaszok merülhetnek fel, és mi a teendő velük.

Milyen tünetek utalnak problémára?

Az alábbi intő jelek mind azt jelzik, hogy valami nincs rendben kedvenced tappancsával.

 • állandó lábnyalogatás
 • sántítás
 • vörös talppárnák
 • kiszáradt bőr
 • váladékozás
 • vágás(ok), repedés(ek)
 • szőrhullás
 • hólyagok vagy egyéb elváltozások megjelenése
 • séta és egyéb fizikai aktivitás elutasítása
 • vérzés
 • kellemetlen szag

Mi okozhatja ezeket a tüneteket?

Az alábbiakban vegyük sorra, milyen betegségek, illetve egyéb balesetek állhatnak a sérült mancs hátterében.

1.) Allergia

A kutyák is számos allergiától szenvedhetnek, amelyek egyik tünete lehet a viszketés. Ez gyakran a végtagjaikon, egészen pontosan a mancsaikon jelentkezik, amit harapdálással és nyalogatással próbálnak enyhíteni. Ezzel azonban tovább rontanak a helyzeten, hiszen a folyton nedves, felpuhult bőr sérülékenyebbé válik.

Allergia esetén gyakran a füleken, valamint a bőr felszínén is megjelennek elváltozások, továbbá a bűzmirigy környéke is jelezheti a problémát. Ha felmerül a gyanú, hogy kedvenced valamire érzékeny, mindenképp ki kell vizsgáltatni az állatorvossal.

2.) Bakteriális és gombás fertőzések

Négylábúd mancsain számos baktérium- és gombafaj él. Ha ezek elszaporodnak, az fertőzést okozhat. Ennek tünetei a kivörösödött, megduzzadt talppárnák, amelyeket az eb sokat nyalogat. Főként az ujjközökben jelenik meg zsíros váladék, és a körmök is elszíneződhetnek.

Ezen fertőzések lehetnek másodlagos allergiák is. Minden esetben orvosi ellátást igényel a probléma, aki krémekkel, lemosókkal, illetve gyógyszerekkel kezelheti kutyádat.

3.) Ha a karmokkal van a baj

Gyakran kiderül, hogy nem is konkrétan a kutya mancsa, hanem valamelyik karma, vagy karmai okozzák a panaszt. Az okok lehetnek:

 • Túl hosszú karmok: a gazdák gyakran hagyják megnőni kedvencük karmait, ami azonban nem kényelmes az eb számára. Azok akkor is túlnőhetnek, ha az állat nem sétál eleget, és így nem tudja elkoptatni őket. Ha a karom túl hosszú, a kemény felületen való séta visszatolhatja azt a karomágyba, ami igen fájdalmas, nyomást gyakorol az ízületekre és be is gyulladhat. Ráadásul a hosszú karmok gyakrabban törnek le vagy szakadnak be. Mindezeket elkerülendő mindig fordíts nagy figyelmed pajtásod pedikűrjére, és ha kell, vidd kozmetikushoz!
 • Benőtt karom: szintén fájdalmas jelenség a benőtt karom, amit okozhat a nem megfelelő vágás (ezért fontos, hogy azt szakember végezze, vagy megtanítson rá téged!), de néha maguktól nőnek rossz irányba.
 • Beszakadt karom: ha az állat karma beakad valahova, megesik, hogy beszakad, rosszabb esetben teljesen leesik. Ez többnyire vérzéssel és nagy fájdalommal jár, így indokolt lehet, hogy megmutasd az orvosnak.

4.) Égési sérülések

A mancsok tipikus nyári sérülése a leégés, amit a forró aszfalton való sétáltatás okoz. Ha kánikulában mentek sétálni, adj könnyű, nyári cipőt kedvencedre, és mindig ellenőrizd a talaj hőmérsékletét! Általánosságban elmondható, hogy ha nem bírod 10 másodpercig az aszfalton tartani a tenyered, akkor az túl forró kutyád lábainak is.

Az égési sérülések vörösek, duzzadtak, hólyagok is megjelenhetnek a sérült bőrfelületen. Mivel súlyos egészségügyi problémának minősül, szintén orvosi ellátást igényel.

5.) Fagyás

Ahogy nyáron a lángoló beton, télen a lefagyott utcák jelentenek veszélyt jószágod tappancsaira. A fagyási sérülés tünetei hasonlóak az égéséhez: vörös, duzzadt, érzékeny mancspárnák jelzik a bajt. Téli lábbelivel védheted meg kutyádat a fagyban!

6.) Kiszáradt, berepedt mancsok

Ahogy a túl forró, és a nagyon hideg felületeken való séta is sérülésveszélyes, a sebesülés nyomán gyakran kiszárad és kirepedezik a bőr. Ugyanilyen gondot okoznak a különféle vegyszerek, és télen az útszóró só is. Ezeken felül a nagyon érdes felületek is kikezdhetik a mancsokat, a kirepedt bőr pedig fogékonyabb a fertőzésekre. Ha az időjárás vagy a környezeti viszonyok indokolják, adj cipőt kedvencedre!

7.) Vágások, horzsolások

Az egyenetlen, köves, sziklás, törmelékes, stb. talajon könnyen megvághatja magát a kutya. Ezek a sebek nem feltétlenül véreznek, ám a fertőzésveszély miatt le kell kezelni őket!

8.) Paraziták

Különböző paraziták, például kullancsok is megtámadhatják az eb mancsát. Ezek az élősködők szeretnek az ujjak között megbújni, így séták után ellenőrizd ezt a területet is.

9.) Ciszták és kinövések

A mancsokon és az ujjközökben is megjelenhetnek ciszták, illetve egyéb elváltozások. Ezeket kizárólag állatorvos távolíthatja el, és ő dönt az esetlegesen szükséges további vizsgálatokról is!

A mancsok megfelelő gondozása

Ahogy fentebb írtuk, sok mancsot érintő probléma megfelelő ápolással elkerülhető. Hogy te pajtásod se szenvedjen feleslegesen, tartsd be az alábbi javaslatokat!

 1. Rendszeresen ellenőrizd az eb karmait. Ha azok séta közben már leérnek a földre, akkor eljött az ideje a vágásnak. Ezt jobb szakemberre bízni, mert a rosszul levágott karom később benőhet, újabb panaszokat okozva.
 2. Ha magad is megtanultad a helyes technikát, akkor természetesen otthon is elvégezhető a művelet, amihez szerezz be megfelelő eszközöket! Fontos, hogy a procedúra nyugodtan történjen, ne stresszelje az állatot. Legyél vele türelmes, így hamar megnyugszik, ha pedig megszokja a körömápolást, a későbbiekben sem lesz gondotok vele.
 3. Vannak olyan kutyafajták, akiknél nincs szükség karomvágásra, ám esetükben sem árt időről időre ellenőrizni a mancsokat, nincs-e rajtuk sérülés.
 4. Télen és nyáron is mérd fel a terepet, mielőtt elindultok sétálni! Ha kell, akkor védd kutyád lábát az időjárásnak megfelelő cipővel.
 5. A kiszáradt mancsok ápolására számos, kifejezetten kutyáknak készült termék kapható. Ne használj testápolót vagy más, emberek számára készült kozmetikumot, mert irritálhatja az állat bőrét, lenyelve pedig emésztési panaszokat okozhat!

Elsősegélynyújtás

Gondos gazdiként állíts össze egy kutyád számára minden szükséges holmival felszerelt elsősegélycsomagot. Így lesz mihez nyúlnod, ha kedvenced megsérül (ez nem csak a mancsok kapcsán lehet nagyon fontos, sőt életmentő!)

Ha jószágod vérzik, tisztítsd meg a sebet, majd fertőtlenítsd és kösd be, de ne túl szorosan, hogy a vér szabadon keringhessen a végtagban. Minden esetben beszélj az állatorvossal, hogy mi a további teendő.

Mérgező gyógyszerek

Sose használj emberek számára készült gyógyszereket és gyógyhatású készítményeket, mert lehet, hogy csak ártasz vele: egyes gyógyszerek, köztük az ibuprofén tartalmú fájdalomcsillapítók halálos mérgek a kutyák számára!

állatorvos ápolás baleset égési sérülés fagyás fagyási sérülés fertőzés karomvágás kullancs kutya fagyási sérülés kutya lábai kutya mancs ápolás kutya mancs fájdalom kutya rágja a mancsát kutyacipő leszakadt karom Mancs parazita védelem sérülés téli kutyacipő

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink