hirdetés

Ezért ne adj soha emberi gyógyszert a kutyádnak: végzetesek lehetnek a mellékhatások

Buzgó Csilla

2021. április 10

Néhány kivételtől eltekintve a számunkra kifejlesztett orvosságok csak végszükség esetén adagolhatóak állatoknak, akkor is feltétlenül konzultálni kell előtte az állatorvossal.

hirdetés

Az ebeken végzett gyógyszeripari állatkísérletek gyakran felesleges szenvedést okoznak az állatoknak, mert egy kutya és egy ember szervezetének működése rendkívül eltérő lehet. Épp ezért a legtöbb esetben nem javasolt a házikedvencek egészségügyi problémáit házilag, emberek számára gyártott gyógyszerekkel orvosolni. Sokan sajnos mégis megpróbálják, és ez gyakorta tragédiához vezet.

Milyen betegségek esetén adnak embergyógyszert a gazdik a kutyáknak?

Főként idős ebeknél jelentkezhetnek olyan hosszú ideig tartó, fájdalmas állapotok, amelyeket a legtöbb gazdi képtelen tétlenül nézni. Az ízületi gyulladás, a végtagfájdalmak, vagy akár az emésztési bántalmak enyhítése céljából is eszükbe juthat számunkra előállított orvosságokat adagolni a gyanútlan állatnak.

A másik “népbetegség” a házikedvencek körében az allergia, melynek tüneteire gyakran nem elég egyféle gyógyszer. A panaszokat a kutyatulajdonosok többnyire szájon át szedhető készítményekkel, kenőcsökkel és szemcseppekkel igyekeznek enyhíteni.

Mely gyógyszerek veszélyesek és melyek nem?

Bár sokszor előfordulnak átfedések az emberi és az állati orvosságok hatóanyagait tekintve, bizonyos részünkre gyártott készítmények súlyos szervi károsodást okoznak a kutyáknál, pláne, ha túl sokat kapnak belőlük. Vészhelyzetben, állatorvosi konzultációt követően esetleg behelyettesíthető néhány gyógyszer, de a szükséges információk hiányában ne próbálkozz az otthoni gyógyítással!

Fájdalomcsillapítók

A paracetamol és az ibuprofen tartalmú gyógyszerek tiltólistásak a házikedvencek számára. Máj- és veseelégtelenséget, vörösvérsejt-károsodást, valamint komoly emésztőrendszeri fekélyeket idézhetnek elő az eb szervezetében. Az Aspirin egy fokkal biztonságosabb, de még az is súlyos emésztési panaszokat okozhat a kutyának, tehát az orvos valószínűleg csak vészhelyzetben, rövid távú használat esetén bólint majd rá.

Allergiagyógyszerek

Az embereknél hatékony megoldás az antihisztamin az allergiás szimptómák megjelenésekor, ebből szerencsére a kutyusok is kaphatnak. Azonban fontos, hogy az adagolást és magát a terméket illetően kérdezz meg egy szakértőt, mert egyes allergiagyógyszerekben olyan kiegészítő összetevők is rejtőzhetnek, melyek károsak az eb egészségére.

Gyógyszerek emésztési bántalmakra

Gyakori probléma kutyusoknál a hasmenés és a hányás. A patikákban kapható bizmut-szubszalicilát tartalmú, gyomornyálkahártya-gyulladás (gyomorhurut, gasztritisz), gyomorégés, hányinger és hasmenés esetén használatos orvosság nekik is adható. A pontos adagolást illetően mindenképp kérdezd meg az állatorvost!

A loperamid alapú hasfogók szintén veszélytelenek az eb számára – persze csak megfelelő mennyiségben. A famotidin, cimetidin, valamint a kalcium- és magnéziumkarbonát tartalmú gyomorégés elleni szerek sem ártanak a kutyáknak, ám természetesen mindig jobb a nekik kifejlesztett termékeket alkalmazni.

Tengeribetegség elleni készítmények

Sok kutyus szenved az autós rosszulléttől, és a tehetetlen gazdik a váratlan helyzetekben gyakran gondolkodnak hányinger elleni gyógyszer beadásán. A népszerű dimenhidrinát-tartalmú pirula ilyen esetekben jól jöhet, viszont inkább légy előrelátó, és erre a célra írass fel az állatorvossal kifejezetten ebeknek készült gyógyszert! Az gyorsabban hat és tovább tart, mert a kutyusok anyagcseréjére lett optimalizálva.

(Képek: Getty Images Hungary)

fájdalomcsillapító gyógyszer gyógyszer beadása kutya gyógyszer kutya gyógyszert evett kutya kaphat gyógyszert

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink