hirdetés

A gazdik gyakran rosszul tudják, hogyan kell adagolni a féreghajtót: az állatorvos mondta el, hogy nyújt biztos védelmet

Szénási Szimonetta

2022. október 1 - Képek: Getty Images Hungary

A legtöbb gazdi tudja, hogy a féreghajtás nagyon fontos kutyája egészsége érdekében. De vajon azzal is tisztában vannak, miképp kell helyesen adagolni a gyógyszert? Dr. Kovalovszki-Németh Barbara állatorvost kérdeztük a témában.

hirdetés

A féreghajtó a kutyának elengedhetetlen, hiszen számos parazita leselkedik rá, amelyek közül több súlyos, sőt halálos betegséget okozhat kedvencednek. Ahhoz, hogy az állat megfelelő védelmet kapjon ezen élősködők ellen, nem mindegy, milyen szert és milyen gyakorisággal adsz az ebnek. Dr. Kovalovszki-Németh Barbara állatorvos adott teljeskörű tájékoztatást a helyes féreghajtással kapcsolatban.

A féreghajtó rendszeres adása fontos része a kutyák egészségmegőrzésének.

Az egyéni terápia fontossága

Mint az orvos elmondta, a nemzetközi ajánlás alapvetése, hogy mindig az adott állatra alakítsuk ki a terápiát, a féreghajtás kapcsán is. A megfelelő egyéni protokollt befolyásolja a kutya életkora, a származási, valamint a tartási körülményei. Utóbbinál fontos, hogy lakásban vagy kertes házban tartják-e a jószágot, vannak-e gyerekek a családban, illetve tartanak-e más háziállatot a kutya mellett, például macskát, aki köztudottan szabadabban mozog, ezáltal több idegen állattal is érintkezhet.

Befolyásoló tényező az is, hogy jár-e sétálni az eb, viszik-e kutyaoviba vagy- iskolába, szokott-e kutyapanzióban vendégeskedni, külföldre utazni. Utóbbi azért nagyon fontos, mert más országban, pláne más kontinensen olyan parazitákkal is találkozhat a kutya, amelyekkel itthon nem. A gyógyszerezésnél erre is gondolni kell!

A kutyák séta közben sokféle férget összeszedhetnek. Ezek az emberre is veszélyesek lehetnek.

A munkakutyák – mint a vadász- vagy a terápiás ebek – esetében is más lehet a féreghajtás menete. Azokra a jószágokra, akik közintézményekbe, óvodákba, iskolákba, idősek otthonába, stb. is járnak, általában szigorúbb előírás vonatkozik, mint más négylábúakra. A saját állatorvosod tud teljeskörű tájékoztatást adni erre vonatkozóan.

Jobb megelőzni!

Mint a doktornő hangsúlyozta, ketté kell bontani a féreghajtás kérdését, mégpedig a megelőzésre és a kezelésre. A megelőzés kapcsán az első kérdés, hogy mitől akarod megvédeni négylábúdat.
– Az emberek sokszor a féregfertőzöttség fogalma alatt csupán a bélférgességre gondolnak, ami sajnos ma már nem fedi le a problémát. A bélférgeken kívül már hazánkban is gyakori megbetegedést okoz a szúnyogok által terjesztett szívférgesség, illetve a bőrférgesség, és ezeken kívül, ritkábban ugyan, de előfordulhatnak a légcsőben, a nyelőcsőben, a húgyhólyagban vagy akár az orrjáratokban is paraziták. Így a megelőzésnek mindenképp összetettnek és átgondoltnak kell lennie – hívta fel a probléma sokrétűségére a figyelmet az állatorvos.

A szívféreg mikroszkopikus képe.

A Magyarországon jelenleg érvényben levő jogszabály évente egy alkalommal írja elő a kutyák galandféreg elleni kezelését. Ez a minimum, de ennél jóval gyakrabban ajánlott. Ahogy dr. Kovalovszki-Németh Barbara összefoglalta, egy átlagos körülmények között élő kutyának megelőzés céljából negyedévente érdemes féreghajtót adni, amennyiben pedig a szív- és bőrférgességtől szeretnéd megóvni kedvencedet, havonta, pontosabban 28 naponta végezd el a megelőző kezelést valamelyik erre alkalmas készítménnyel.

Mindez attól függetlenül érvényes, hogy kertben vagy lakásban tartott állatról van-e szó. Hiszen a bent élő kedvencek is ki vannak téve a fertőzésnek. Egyrészt a paraziták petéit akár a cipőd talpán is beviheted az otthonodba, másrészt a szúnyogok terjesztette betegségek őket ugyanúgy érintik. A vérszívókat pedig nem állítja meg a ház küszöbe, és a szúnyogháló sem nyújt maximális védelmet ellenük.

A lakásban tartott kutyák ugyanúgy ki vannak téve a különféle féregfertőzéseknek, mint kertben élő társaik.

Más a protokoll, ha gyerek is van a családban

A negyedéves időközönként adott gyógyszer jó eséllyel megvédi szőrös barátodat a bélférgektől, ám abban az esetben, ha kisgyerek is él a jószág közelében, vagy rendszeresen találkozik gyerkőcökkel, akikkel kölcsönösen „puszilgatják”, szeretgetik egymást, érdemes akár havonta megismételni a féreghajtást.

Milyen készítményt válassz?

A szakember a különféle szerek kapcsán is hangsúlyozta, hogy mindig az adott állatnak megfelelő szer a legideálisabb. Szerencsére ma már számos készítmény érhető el a piacon.
– A megelőzés kapcsán általánosságban a kombinált készítmények a legoptimálisabbak, több szempontból is. Ma már vannak olyan tabletták, amelyek egyszerre védenek a külső-, valamint a belső paraziták, tehát a bél-, a szív, illetve a bőrférgesség és a bolha, a kullancs és az atkák ellen. A gyógyszergyárak sokszor már annak tudatában készítik el ezeket a kombinált szereket, hogy azok alkalmazása a gazdik számára minél egyszerűbb és követhetőbb legyen, valamint a lehető legtöbb irányból védjék az állatot – mondta el a doktornő.

A legjobbak a külső-belső paraziták ellen egyaránt védelmet biztosító kombinált készítmények.

Amellett, hogy ezeket a kombinált készítményeket könnyű alkalmazni, az is az előnyük, hogy mivel egy szerről van szó, az állattartók kevésbé felejtik el a rendszeres használatát. Mindezeken túl többnyire árban is kedvezőbbek, mintha külön-külön vennéd meg az egyes gyógyszereket.

A gyógyszereken túl

Ha mégsem kombinált szer mellett döntesz, akkor nagyon fontos, hogy egyeztess az állatorvosotokkal arról, milyen más módon szükséges óvnod négylábúdat. Például választhatsz speciális tablettát, ami a szív- és a bélféreg ellen nyújt védelmet, emellé pedig a külső paraziták ellen készült nyakörvet. Jó megoldás lehet a speciális tabletta mellé valamilyen bőrre cseppenthető készítmény is, ami a nyakörvhöz hasonlóan a bőrön élő parazitáktól véd. Fontos azonban, hogy a szívférgesség ellen ebben az esetben is havonta kell védekezni!

Ha már megfertőződött az állat

Abban az esetben, ha felmerül a gyanú, hogy kutyád bélférges, az állatorvos bélsárvizsgálatot végez. Ha ez igazolja a fertőzöttséget, abban az esetben a doktor kezelési tervet készít. Ennek az időtartama az adott parazitától függ, lehet pár napon keresztül tartó mindennapos ellátás, de bizonyos esetekben mindössze pár alkalom elegendő az egészség visszanyeréséhez.

Hogyan add be kutyádnak a gyógyszert?

Sok gazdinak okoz fejtörést, miként adja be kedvencének a gyógyszereket (tapasztalatunk szerint ez macskák esetében még nehezebb, mint kutyáknál.) Mint az állatorvos is elmondta, szerencsére ma már a legtöbb készítmény ízesített, így nem okoz gondot a beadásuk sem. Emellett ma már szinte valamennyi állatboltban lehet kapni azt a kis műanyag eszközt, amit kifejezetten tabletta beadására találtak ki. Ezen túl olyan jutalomfalat is kapható, aminek a közepében direkt hagytak egy kis lyukat, ahova a gyógyszer rejthető.

Sok gyógyszert eleve praktikus adagolóba töltenek, és a tabletták beadását segítő eszközt is lehet kapni a boltokban.

A házi praktikákról se feledkezzünk meg: a reszelt sajtból gyúrt golyóba, „macisajtba” vagy májkrémbe bújtatott féreghajtó is hamar lecsúszik. Az sem probléma, ha porrá töröd a tablettát, és azt kevered pajtásod eleségébe. Ha pedig minden próbálkozás kudarcba fullad, kérd az orvos segítségét, aki szívesen és szakszerűen be tudja adni a készítményt kutyusodnak.

Tévhitek a férgességgel kapcsolatban

Álljon itt néhány téves gondolat a férgességgel és a féreghajtással kapcsolatban, amiket a tisztánlátás végett dr. Kovalovszki-Németh Barbara azon nyomban meg is cáfolt.

„Az állatom sosem találkozik más állattal, így nincs is erre szüksége”: ahogy korábban írtuk, a parazitákat vagy petéiket akár a lábbelin is behurcolhatod a lakásba, megfertőzve ezzel kedvencedet. Emellett a húsevők gyakran már az anyaméhben, a méhlepényen keresztül is megfertőződnek a fonálférgekkel, így a kölykök féreghajtása különösen fontos.

Az ízesített gyógyszereket általában minden probléma nélkül be lehet adni a kutyáknak.

„Megbízható helyről vásároltam.”: ahogy az előző pontban hangsúlyozzuk, a kutya már születése előtt fertőződhet, így nem számít a környezet.

„Nem férges, hiszen nincs semmilyen tünete.”: ha még nem olyan komoly a fertőzés, gyakran nem produkál tüneteket az állat. Ettől függetlenül lehet férges.

„Nem láttam a kakijában semmit.”: a férgek nem feltétlenül ürülnek a széklettel, illetve vannak mikroszkopikus méretű bélparaziták is.

Kampósférgek.

„Szokott kapni fokhagymát.”: a népi hiedelemmel ellentétben a fokhagyma nem biztosít megfelelő védelmet a férgekkel szemben.

„Nem mérgezem a kutyámat ilyen gyógyszerekkel”: a férgek elleni hatóanyagok legtöbbje egy nap alatt áthalad a kutya bélcsatornáján, valamint helyileg fejti ki hatását, így a gyógyszer nem szívódik fel. Többek között emiatt sem lehet túl gyakran alkalmazni.

„Nem adom be neki, mert hasmenést okoz.”: előfordulhat, hogy az arra érzékeny egyedeknél hányást vagy hasmenést okoz a készítmény, de ez jórészt spontán rendeződik. Ilyen esetben a következő alkalommal érdemes más gyártó készítményét vagy más módszert választani.

bélférgesség bőrférgesség féreg a kutyában féreghajtás féreghajtó gyógyszer gyógyszer beadása kampósféreg kutya gyógyszer nyelőcsőféreg kutya szívférgesség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink