hirdetés

Ezért lehet veszélyes a kutyafuttató: egy ott élő féregfajta ellenáll a gyógyszereknek

László Enikő

2021. október 1

A kampósférgek az egyik legveszélyesebb paraziták az állatvilágban. A kutatók szerint egyre ellenállóbbakká váltak az amerikai FDA (Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet) által jóváhagyott gyógyszerekre, amelyeket az állatorvosok szoktak alkalmazni ellenük.

hirdetés

A paraziták a kampós szájukkal az állat beleibe tapadnak, ahol szöveti folyadékokkal és vérrel lakmároznak. A fertőzött kutyák és macskák többek között drámai súlycsökkenést, véres székletet, vérszegénységet és letargiát tapasztalhatnak. A Georgia Egyetem új kutatása szerint ezek a paraziták mostanra többszörösen gyógyszer-rezisztenssé váltak .

A kölyökkutyákra kifejezetten nagy veszélyt jelentenek a férgek.

Egyre ellenállóbbak lesznek

Jelenleg az amerikai állatorvosok háromféle gyógyszert alkalmaznak a kampósférgek elpusztítására. De úgy tűnik, hogy a paraziták idővel mindannyian ellenállóvá válnak. Az UGA Állatorvostudományi Főiskola kutatói először 2019-ben számoltak be erről, és az International Journal of Parasitology: Drugs and Drug Resistance című nemzetközi folyóiratban nemrégiben közzétett új kutatások mélyebb betekintést nyújtanak abba, hogy hol kezdődött a probléma, és milyen súlyos lett azóta.

A mostani tanulmányban a kutatók a jelenlegi és korábbi versenyző agarakra összpontosítottak. A versenypályák ugyanis különösen alkalmasak a parazita elterjedésére a homokos talaj miatt, ami ideális közeg a kampósférgek számára. A körülmények miatt minden versenyző kutya féregtelenítése körülbelül három-négy hetente történik.

Miután elemezték az agár kennelek székletmintáit – három örökbefogadási csoporttal együttműködő állatorvosi praxist és egy aktív versenykennelt –, a kutatók megállapították, hogy a paraziták nagyon elterjedtek a vizsgált ebekben. Öt agár közül négy pozitívnak bizonyult a kampósférgekre. És azok, akik negatív eredményt mutattak, valószínűleg szintén fertőzöttek – mondta Ray Kaplan, a tanulmány egyik szerzője és az UGA állatgyógyászati ​​parazitológia egykori professzora. A kampósférgek néha „elbújhatnak” a szövetekben, ahol nem szaporodnak, amíg a fertőzés nem súlyosbodik, és nem szivárog be a kutya beleibe.

De talán még aggasztóbb, hogy a csapat látta, hogy a kutyák még akkor is fertőzöttek voltak a kampósférgekkel, miután kezelték őket. Ez a tanulmány az első a világon, ami rámutat arra, hogy ebben a parazitában elterjedt a többszörös gyógyszer-rezisztencia.

A kampósférgek vérszegénységet vagy akár légzési nehézséget is okoznak, ami egy kölyökkutya esetében halálhoz is vezethet. Egy egészséges felnőtt ebnél azonban teljesen tünetmentesen is lefolyhat a fertőzés. Egyéb esetben a szimptóma lehet étvágytalanság, letargia, sötét ürülék, vérszegénység, gyengeség és súlyvesztés.

Ritka mutációkat fejlesztenek ki a paraziták

Azokban a helyzetekben, amikor sok kutya fertőzött a parazitával, például a versenykutya-tenyésztőknél sokkal több lehetőség van arra, hogy a paraziták ritka mutációkat fejlesszenek ki, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy túléljék a féreghajtó kezeléseket. Ha gyakran alkalmazzák ezeket, az újonnan kialakuló rezisztens paraziták életben maradnak, és továbbadják utódaiknak ezt a mutációt. Az ismételt kezelésekkel a gyógyszerre érzékeny férgek nagy része elpusztul, és akkor a rezisztens férgek lesznek túlsúlyban.

A problémát tovább súlyosbítja, hogy az állatorvosok általában nem tesztelik az állatokat a kezelés után, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a férgek eltűntek-e. Így a gyógyszer-rezisztens férgek észrevétlenek maradnak, amíg a kutya súlyos fertőzést nem kap, és nem kezdi el produkálni a kampósféreg-fertőzés tüneteit.

Kampósférgek.

A kutatók azt találták, hogy szinte minden székletminta pozitívnak bizonyult a mutáció szempontjából. Ez lehetővé teszi a kampósférgek számára, hogy túléljék a benzimidazolokkal végzett kezelést, a féreghajtók széles spektrumú osztályát, amelyet állatokban és emberekben is alkalmaznak. Bár molekuláris teszt még nem létezik a másik két típusú gyógyszerrel szembeni rezisztencia tesztelésére, a csapat más típusú vizsgálatai azt mutatták, hogy a kampósférgek ezekkel a gyógyszerekkel szemben is ellenállóak.

Nem ajánlatos kutyafuttatóba járni?

„Van egy nagyon elkötelezett agár-örökbefogadási ipar, hiszen ők nagyszerű kutyák” – mondta Kaplan. „Régebben nekem is volt egy. De ahogy ezeket az ebeket örökbe fogadják, a gyógyszer-rezisztens horogférgek más háziállatoknál is megjelennek.”

A potenciális gyógyszer-rezisztens kampósférgek kitörésének egyik lehetséges táptalaja az a hely is, amelyet sok kutyatulajdonos használ rendszeresen: a kutyapark.

„Személy szerint én nem vinném a kutyámat ilyen helyre” – mondta Kaplan. „Ha valakinek a kutyája felveszi ezeket a rezisztens kampósfejű férgeket, akkor már nem olyan egyszerű gyógyszerekkel kezelni őket. Amíg nem állnak rendelkezésre új típusú gyógyszerek, addig a kutyát futtatóba vinni kockázatos tevékenység.”

Könnyen megfertőződhetnek

A kutyáknak nem kell lenyelniük a férgeket, hogy megfertőződjenek. A kampósférgek lárvái a talajban élnek, átfúrhatják a kutya bőrét és mancsát is. A szukák pedig a parazitát a tejükön keresztül továbbadhatják kölykeiknek.

Megfertőzhetik az embereket is

A fertőzés nem ugyanúgy nyilvánul meg az emberekben, mint a kutyákban. Miután a férgek behatoltak a bőrbe, vörös, nagyon viszkető kiütést okoznak. De a gyógyszer-rezisztens férgek számának növekedésével veszélyt jelentenek az emberekre is. Korábban az orvosok olyan kenőccsel kezelték a betegeket, amely féreghajtót és kortikoszteroidot tartalmaz. „Sajnos ez nem fog működni ezekkel a gyógyszer-rezisztens kampósférgekkel szemben” – mondta Kaplan.

A remény nem veszett el teljesen

Kaplan és Pablo Jimenez Castro egy másik közelmúltbeli tanulmányban azt találták, hogy ezek a többszörösen gyógyszerekkel szemben ellenálló paraziták érzékenyek az emodepszidre, egy féreghajtóra, amelyet jelenleg csak macskák számára engedélyeztek az USA-ban. De ennek kutyákon történő alkalmazását csak állatorvos végezheti, mivel szakértelmet és felügyeletet igényel!

(Képek: Getty Images Hungary)

bélférgesség betegség tünetei féreg a kutyában féreghajtás kampósfejű féreg kampósféreg kutatás kutya betegségei tanulmány tudomány vérszegénység

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!