hirdetés

Miért veszélyes, ha kutyád a pocsolyából iszik? 6 ok, ami miatt ne engedd neki

László Enikő

2020. augusztus 1

A szomjas kutya nem válogat, ha ivásról van szó, belenyal akár a pocsolyába is. Felelős gazdiként azonban nem árt ezzel óvatosnak lenni, mert a rossz szokás akár betegséget is okozhat.

hirdetés

A nyári hőségben kiemelten fontos, hogy kutyádnak mindig megfelelő mennyiségű ivóvizet biztosíts. Ez a legalapvetőbb lépés ahhoz, hogy elkerüld azt, hogy a pocsolyára fanyalodjon. Persze nem tud egy gazda sem minden másodpercben arra figyelni, hogy kedvence mit csinál, ám fontos, hogy séta közben ne engedjük meg a tócsák nyalogatását.

A meleg idő elmúltával is fordítsunk különleges figyelmet a pocsolyák elkerülésére.

Sokan azt gondolják, a kutyának semmi baja nem lehet egy kis esővíztől, minimális kosztól. Ez azonban nagy tévedés. Rengeteg veszélyt hordoz magában egy-egy ártalmatlannak tűnő pocsolya. De mik is ezek pontosan?

A város szemete

Mielőtt kitérnénk a különböző baktériumokra, érdemes megemlíteni a szemmel is jól látható, elrettentő jeleket. Sajnos a városok, de még a kisebb települések utcái is gyakran szemetesek. Egy-egy pocsolya tele van eldobott cigarettacsikkekkel, italos üvegek kupakjaival, egyéb hulladékkal. Nem túl bizalomgerjesztő látvány, ráadásul a káros anyagok a vízbe is átjuthatnak.

A pocsolyák gyakran szeméttel vannak tele.

Fagyálló, olaj

Az autókból sokszor fagyálló vagy olaj csorog ki az útra, járdára. A fagyállóról közismert, hogy rendkívül veszélyes bármilyen élőlény szervezetére. Édes aromája a kutyák részére igen csábító lehet, de ha beleisznak, az akár a vesztüket is okozhatja. A tünetek között szerepel a hányás, hasmenés, letargia, legyengülés, étvágyvesztés. Ezek bármelyikének jelentkezésekor haladéktalanul keressétek fel az állatorvost!

Az ehhez hasonló olajfoltokat kerüljük.

Egysejtű a vízben

A Giardia intestinalis elnevezésű parazita állati ürülék által kerül a pocsolyákba, állóvizekbe. Ezért tavakból sem ajánlatos inni hagyni kutyádat. Az egysejtű nemcsak állatra, de emberre is veszélyes lehet, ráadásul akár három hónapig is képes életben maradni a vízben. A fertőzés leggyakoribb tünetei a hányás, hasmenés, étvágyvesztés.

Kokcidia

A kokcidia szintén egy parazita, ami algás állóvizekben jelenhet meg, pocsolyákban éppúgy, mint tavakban. A szervezetbe jutva hányást, hasmenést okozhat, a kutyák beleiben pedig akár maradandó károsodás is kialakulhat miatta.

Az ehhez hasonló habos, algás képződmények rengeteg baktériumot hordozhatnak.

Kékeszöld alga – cianobaktérium

A víz felszínén létrejövő zöldes, habos, algaszerű képződményt kék algának nevezik, ám valójában baktérium, ami idegméreghez hasonló hatást válthat ki. Kis mennyiségben is halálos lehet, bőrirritációt, hasmenést, bénulást is okozhat. Nyáron, a meleg hatására a baktérium gyorsabban szaporodik, ezért ilyenkor különösen figyelj arra, miből iszik kedvenced.

Leptospirózis

Ez a fertőzés a világon a legelterjedtebb, állatról emberre terjedő betegség. A meleg állóvizekben tenyésző kórokozó számtalan tünetet produkálhat kedvenceden. Hasmenés, hányás, étvágyvesztés, láz, vese-, májelégtelenség, gyengeség, letargia, izomfájdalmak szerepelnek a panaszok között. Védőoltás ugyan létezik ellene, de nem terjed ki a betegség minden válfajára.

Egy ehhez hasonló összecsukható itatótál remek szolgálatot tehet a hosszú séták alkalmával.

Nagyon fontos tehát, hogy odafigyelj arra, miből iszik kedvenced. Séták alkalmával mindig vigyél magaddal vizet és itató tálat, hogy ne a pocsolyából lefetyeljen. A paraziták megjelenését, a betegség kialakulását a rendszeres féreghajtás akadályozza meg.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség betegség tünetei egészség ivóvíz pocsolya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink