hirdetés

Az idős kutyák 7 legjellemzőbb egészségügyi problémája

Kövess Péter

2024. március 13 - Képek: Getty Images Hungary

Az idős kutyák hajlamosabbak lehetnek bizonyos egészségügyi problémákra. Összeszedtük, melyekre kell jobban figyelni.

hirdetés

Hozzánk hasonlóan a kutyák is változó ütemben öregszenek – sőt, még inkább, hiszen a folyamatot méretük és fajtájuk is nagyban befolyásolja. Ezért is fontos tisztában lenned azzal, hogy mi az a pont, amikor kedvencedre már azt lehet mondani, hogy idős, és milyen potenciális betegségekkel nézhet szembe.

Az idős kutyák változatos panaszoktól szenvedhetnek

Az idős kutyák ismérvei

Dr. Bodó Andrea állatorvos kérdésünkre elmondta, a kutyák életkora folyamatosan nő, ami leginkább a családtagként való tartásnak és gondozásnak, valamint a fejlődő állatorvos-tudománynak köszönhető. „Nagy közöttük a méretbeli diverzitás, ennek következtében eltérő képet mutathat, hogy melyik kutya mikor tekinthető idősnek” – erősítette meg a szakember.

A mini és kisebb testű kutyák 10 éves koruk felett, a közepes méretűek 8-9 éves koruk után, a nagy testűek pedig 7 éves koruktól számítanak öregnek.

Az állatorvos szerint az életkor előrehaladtával a kutyáknál gyakoribbak a daganatos betegségek, a krónikus ízületi gyulladások, a keringési zavarok és a szívbetegségek (a kistestű, kan kutyáknál például a billenytűelégtelenség), a légcsőszűkület (főleg a kistestű ölebeknél), a cukorbetegség (ami a kevésbé aktív, hízásra hajlamos fajtákra jellemző), a vese- és a májelégtelenség.

Az idő vasfoga őket sem kíméli

Most lássuk kicsit bővebben is, hogy szakemberek szerint az idősebb kutyák milyen egészségügyi problémákkal nézhetnek szembe, és azokat milyen tünetekről lehet felismerni.

1. Látásvesztés és egyéb szemproblémák

A kutyád indokolatlanul óvatos az új helyzetekben, könnyen megriad, nem szívesen mozog éjszaka és a szemirritáció jeleit mutatja? Ezek mind szembetegségre vagy látásvesztésre utalhatnak. Sok kutyának az életkor előrehaladtával homályossá válik a szemlencséje, ám ez nem befolyásolja számottevően a látásukat.

Felmerülhet ugyanakkora a száraz szem szindróma vagy akár a szürkehályog gyanúja is, amelyek már állatorvosi beavatkozást igényelnek. Az utóbbi manapság már kezelhető, vagy műtéti úton eltávolítható.

2. Fokozott vizeletürítés

A fokozott vizeletürítés vagy vizelési kényszer vesebetegség, húgyúti fertőzés vagy más olyan egészségügyi probléma jele lehet, amely gyakrabban fordul elő középkorú és idősebb kutyáknál. Ezeket általában vényköteles gyógyszerekkel, étrendi változásokkal vagy műtétekkel lehet orvosolni.

3. Rossz lehelet, véres fogíny és egyéb szájproblémák

Ha nem fordítottál kellő figyelmet kedvencednél a szájhigiénia és a fogápolás kérdésére, idősebb korára különféle problémákkal küzdhet, mint a rossz lehelet, a túlzott nyáladzás, a gyulladt fogíny vagy a meglazult fogak.

A fogápolást soha nem késő elkezdeni. Az állatorvosi kezelést követően minden nap mosd meg kutyád fogát egy kifejezetten ilyen célra szánt fogkrémmel. Kiegészítésként alkalmazhatók enzimes rágókák is.

A fogukkal is több gond lehet

4. Csomók, dudorok és egyéb bőrproblémák

A kutyák bármilyen életkorban érintettek lehetnek bőr- és szőrzetproblémákkal, de ezek nagyobb valószínűséggel fordulnak elő, ahogy öregszenek. Tipikus jeleik a következők:

  • kiütések
  • bőrelváltozások
  • duzzanatok
  • csomók
  • bőrszárazság
  • szőrhullás

Ahogy telnek az évek, a kutya bőre alatt csomók is keletkezhetnek. Az úgynevezett lipómák, vagyis zsírdaganatok jóindulatúak. Léteznek azonban más, veszélyesebb elváltozások, amelyek nagyon hasonlíthatnak a lipómákhoz, ezért az állatorvosi kivizsgálást nem szabad megspórolni. A csomók fokozott aggodalomra adnak okot, ha újonnan jelennek meg, növekedésnek indulnak, vagy megváltozik a formájuk és a színük.

5. Súlygyarapodás vagy -csökkenés

Néhány idősebb kutya számára nehézséget okoz a testsúly megtartása, ezért magasabb kalóriatartalmú vagy jobb minőségű táplálékra lehet szükségük. Más kutyák ellenben hajlamosabbé válhatnak a hízásra, így náluk indokolt lehet a diéta vagy az aktívabb életmód.

Sem a túlsúly, sem az alulsúly nem ideális a kutyának.

A túlsúlyos, elhízott ebeknél például gyakrabban fordulnak elő bizonyos egészségügyi problémák, mint a szívbetegség, az ízületi gyulladás és a rák. A szakemberek ezért azt mondják, a megfelelő étrend és edzettségi állapot fontos szerepet játszhat az öregedés jeleinek késleltetésében, és a kutya élettartamának meghosszabbításában.

6. Mozgásszervi problémák

Ha azt tapasztalod, hogy korábban aktív életet élő kedvenced egyre nehezebben mozog vagy játszik, ízületi problémák állhatnak a háttérben. Az ízületi gyulladás nagyobb arányban sújtja az idősebb kutyákat. Ilyen esetben hasznosnak lehetnek az étrendi változások (például omega-3 zsírsavak vagy ízületvédők bevezetése), az ortopédia eszközök és egyes, specifikus gyógyszerek. A fizikai rehabilitáció potenciálisan visszafordíthatja a mozgásveszteségeket, így értékes eszköz lehet az idősödő háziállatok számára.

Gyakoriak a mozgásszervi problémák

7. Viselkedési zavarok és memóriaproblémák

A kutya viselkedésében bekövetkező változások az öregedés normális velejárói lehetnek, de akár a demenciával is összefügghetnek. Ha kedvenceden a zavartság, a tájékozódási zavar, az emlékezetkiesés, az ingerlékenység vagy az érdektelenség jelei mutatkoznak, esetleg látványosan megváltozik a viselkedése, érdemes állatorvoshoz fordulni.

A kognitív diszfunkció jellegzetes tünetei a következők:

  • álmatlanság vagy éjszakai járkálás,
  • nyugtalanság és túlmozgás,
  • elakadás a sarkokban,
  • vezényszavak elfelejtése.

Bár a kutyák esetében a demencia nem gyógyítható, gazdiként sokat segíthetsz a kedvencednek, hogy a lehető legtovább élhessen teljes életet. Ennek lehetőségeiről itt írtunk bővebben.

állatorvos betegség egészség egészségügyi problémák életkor idős kutya öregedés panaszok tünetek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink