hirdetés

Homályos kutyaszemek: mitől alakulhat ki a szürkehályog és meg lehet-e gyógyítani?

László Enikő

2021. szeptember 21

Embereknél és kutyáknál egyaránt gyakori betegség a szürkehályog. Miért alakul ki és hogyan orvosolható a probléma?

hirdetés

A kutyák szürkehályogja olyan, akár az embereké. A szem belsejében lévő lencse, ami a fény továbbításáért és a fókuszálásért felel homályossá, kissé fehérré változik. Ez jelentősen rontja a látás minőségét, mivel a víztartalom növekedése által a fehérjék szerkezete kedvezőtlen irányba változik. A szemlencse a többi szövethez képest dehidratált, kevés víztartalommal bír. Ha az ezt szabályozó mechanizmus sérül, az egyensúly felborul, és a lencse több vizet szív magába. Ezért a szürkehályoggal küzdő állat vagy ember látása olyanná válik, mintha az egy vízesésen át szemlélné a világot. Kevésbé súlyos esetben a lencse csak egy kis része válik zavarossá, ami nem okoz komoly látászavart. Ha azonban az egész felületet érintő problémáról van szó, a szürkehályog vakságot is okozhat.

Mi okozhatja?

Gyakran szemsérülés okozza, de krónikus betegségeket és immunzavarokat is kísér. Idősödő, cukorbeteg vagy nem megfelelően táplált (E-vitamin hiány) ebeknél is kialakulhat, de leggyakrabban a genetika a felelős. Ugyanis a probléma az esetek többségében örökletes. Egyes fajták hajlamosabbak lehetnek rá, ilyen például a golden retriever, cocker spániel, német juhászkutya vagy a törpe schnauzer.

Mik a tünetei?

A szem homályossá válása idősebb korban lehet normális folyamat is (nuclearis sclerosis), ami nem számít betegségnek, látászavart nem okoz. Ebben az esetben a lencse veszít víztartalmából, ettől kissé zavaros, homályos lesz, de sohasem fehéres színű. Azonban, ha ez nagyobb mértéket ölt, láthatóan fehéres az elváltozás, akkor lehetséges, hogy szürkehályoggal, azaz lencsehomállyal állunk szemben. A diagnózis felállításához állatorvos szükséges, aki meg tudja állapítani, valóban szürkehályog okozza-e a problémát.

A leginkább szembetűnő tünet egyértelműen a lencse zavarossá, homályossá, fehérré válása. Ez lehet egy gyors, de egy igen lassú folyamat is, ami évek alatt alakul ki. Cukorbeteg ebek esetében azonban egyik napról a másikra is megjelenhet, a kutya pedig teljesen meg is vakulhat. Inzulinkezelés mellett azonban van esély rá, hogy az eb visszanyeri látását.

Az elváltozás érintheti az egész szemet, de egy kis csíkot vagy kört is a szemlencsén. Leggyakrabban mindkét látószervet érinti. Ha örökletes a probléma, az már sok esetben kölyökkorban is látszódik. Ettől függetlenül bármilyen életkorban előjöhet. A szürkehályog fájdalommentes betegség, de ha a lencse elmozdul, akadályozhatja a könnycsatornát, ami megnövekedett szemnyomáshoz, azaz glaukómához vezethet.

Hogyan lehet kezelni?

Ha cukorbeteg állatról van szó, az inzulinterápia által az eb visszanyerheti látását. A legtöbb esetben azonban a műtéti megoldás nyújt segítséget. Ilyenkor az orvos eltávolítja a homályos szemlencsét és egy műlencsét tesz a helyére.

Meg lehet előzni a problémát?

A megelőzés a kiváltó októl függ. Ha genetikai eredetű a probléma, illetve persze, ha sérülés okozza az elváltozást, nem lehet megelőzni a bajt. Ha valamilyen alapbetegséggel társul a gond, például cukorbetegséggel, először azt érdemes orvosolni. A megfelelő táplálás nagyon fontos, hiszen vitaminhiány is állhat a szürkehályog mögött.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség tünetei homályos szemek kutya betegségei kutya szeme műtét szembetegség szürkehályog

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink