hirdetés

Cseresznyeszem kutyáknál: mi a teendő, amikor a harmadik szemhéj mirigye előreesik?

László Enikő

2022. március 4 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyáknak, sok más emlős állattal egyetemben egy harmadik szemhéjuk is van, ami minden pislogáskor egy pillanatra előtérbe kerül. Több hasznos funkciót is betölt, azonban olykor problémákat is okozhat.

hirdetés

Az úgynevezett cseresznyeszem a harmadik szemhéj (vagy pislogóhártya) mirigyének előreesését jelenti. Sok emlősnek, köztük a kutyának is van egy harmadik szemhéja az alsó szemhéjon belül, ami egy kötőhártyával fedett, szélein pigmentált hártya. Ez további védőrétegként szolgál a szem számára, különösen vadászat vagy harc közben hasznos. A harmadik szemhéj egy speciális mirigyet is tartalmaz, amely immunglobulinokat termel. Mivel a harmadik szemhéj biztosítja a könnytermelés egy részét, ha eltávolítják, szemszárazság alakulhat ki.

Mik a cseresznyeszem tünetei?

A harmadik szemhéj előreesését egy piros, duzzadt, csomószerű képződmény jelzi az alsó szemhéjon (a cseresznyére való hasonlóságról kapta a nevét). A cseresznyeszem lehet igen nagy is, és a szaruhártya jelentős részét lefedheti. Lehet kisebb is, és csak időszakosan megjelenő. A cseresznyeszem minden jelére azonnal fel kell hívni az állatorvos figyelmét.

Mi okozza a cseresznyeszemet?

A harmadik szemhéj mirigye általában a szem alsó, belső pereméhez van rögzítve. Azonban egyes fajtáknál ez a kötődés gyenge, ami lehetővé teszi a mirigy előreesését. A leggyakrabban érintett fajták közé tartoznak a cocker spánielek, a bulldogok, a boston terrierek, a beagle-ek, a vérebek, a lhasa apsók, a si-cuk és más nyomott orrú ebek.

Hogyan kezelhető a probléma?

A kezelés magában foglalja a harmadik szemhéj sebészeti pótlását. Fontos, hogy az állapotot a lehető leghamarabb kezeljék, hogy minimálisra csökkentsék a szem vagy a harmadik szemhéj maradandó károsodását. Ez rendkívül fontos, mert a harmadik szemhéj a könnytermelés akár ötven százalékáért is felelhet. Megfelelő könnytermelés nélkül kutyáknál sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki szárazszem-szindróma, ami súlyosan károsíthatja a látást.

Az azonnali kezelés rendkívül fontos. Minél hosszabb ideig áll fenn a probléma, annál nagyobb az ehhez kapcsolódó gondok, például a kötőhártya-gyulladás kockázata. Ha a kutya vakarja vagy dörzsöli az érintett szemet, tovább irritálhatja azt. Ahogy észreveszed a fent említett tüneteket, rögtön kérj állatorvosi segítséget!

A legtöbb esetben a mirigy a műtét után néhány héten belül visszatér normál működéséhez. Az esetek körülbelül 5-20 százalékában előfordulhat a cseresznyeszem kiújulása, ekkor további műtétre van szükség. Sok olyan háziállatnak, akinek egyik szeménél jelentkezik a probléma, idővel a másik szemén is megjelenik a cseresznyeszem. A harmadik szemhéj mirigyének műtéti cseréje mindig az első számú kezelési mód, mivel a mirigy műtéti eltávolítása esetén fennáll a szemszárazság kialakulásának veszélye. Súlyos vagy krónikus esetekben előfordulhat, hogy a mirigy eltávolításán kívül nincs más lehetőség, különösen, ha funkciója súlyosan csökkent vagy hiányzik.

betegség tünetei cseresznyeszem harmadik szemhéj harmadik szemhéj előreesése kutya betegségei kutya szembetegségek szembetegség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!