Cseresznyeszem kutyáknál: mi a teendő, amikor a harmadik szemhéj mirigye előreesik?

László Enikő, 2022. március 4 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyáknak, sok más emlős állattal egyetemben egy harmadik szemhéjuk is van, ami minden pislogáskor egy pillanatra előtérbe kerül. Több hasznos funkciót is betölt, azonban olykor problémákat is okozhat.

Az úgynevezett cseresznyeszem a harmadik szemhéj (vagy pislogóhártya) mirigyének előreesését jelenti. Sok emlősnek, köztük a kutyának is van egy harmadik szemhéja az alsó szemhéjon belül, ami egy kötőhártyával fedett, szélein pigmentált hártya. Ez további védőrétegként szolgál a szem számára, különösen vadászat vagy harc közben hasznos. A harmadik szemhéj egy speciális mirigyet is tartalmaz, amely immunglobulinokat termel. Mivel a harmadik szemhéj biztosítja a könnytermelés egy részét, ha eltávolítják, szemszárazság alakulhat ki.

Mik a cseresznyeszem tünetei?

A harmadik szemhéj előreesését egy piros, duzzadt, csomószerű képződmény jelzi az alsó szemhéjon (a cseresznyére való hasonlóságról kapta a nevét). A cseresznyeszem lehet igen nagy is, és a szaruhártya jelentős részét lefedheti. Lehet kisebb is, és csak időszakosan megjelenő. A cseresznyeszem minden jelére azonnal fel kell hívni az állatorvos figyelmét.

Mi okozza a cseresznyeszemet?

A harmadik szemhéj mirigye általában a szem alsó, belső pereméhez van rögzítve. Azonban egyes fajtáknál ez a kötődés gyenge, ami lehetővé teszi a mirigy előreesését. A leggyakrabban érintett fajták közé tartoznak a cocker spánielek, a bulldogok, a boston terrierek, a beagle-ek, a vérebek, a lhasa apsók, a si-cuk és más nyomott orrú ebek.

Hogyan kezelhető a probléma?

A kezelés magában foglalja a harmadik szemhéj sebészeti pótlását. Fontos, hogy az állapotot a lehető leghamarabb kezeljék, hogy minimálisra csökkentsék a szem vagy a harmadik szemhéj maradandó károsodását. Ez rendkívül fontos, mert a harmadik szemhéj a könnytermelés akár ötven százalékáért is felelhet. Megfelelő könnytermelés nélkül kutyáknál sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki szárazszem-szindróma, ami súlyosan károsíthatja a látást.

Az azonnali kezelés rendkívül fontos. Minél hosszabb ideig áll fenn a probléma, annál nagyobb az ehhez kapcsolódó gondok, például a kötőhártya-gyulladás kockázata. Ha a kutya vakarja vagy dörzsöli az érintett szemet, tovább irritálhatja azt. Ahogy észreveszed a fent említett tüneteket, rögtön kérj állatorvosi segítséget!

A legtöbb esetben a mirigy a műtét után néhány héten belül visszatér normál működéséhez. Az esetek körülbelül 5-20 százalékában előfordulhat a cseresznyeszem kiújulása, ekkor további műtétre van szükség. Sok olyan háziállatnak, akinek egyik szeménél jelentkezik a probléma, idővel a másik szemén is megjelenik a cseresznyeszem. A harmadik szemhéj mirigyének műtéti cseréje mindig az első számú kezelési mód, mivel a mirigy műtéti eltávolítása esetén fennáll a szemszárazság kialakulásának veszélye. Súlyos vagy krónikus esetekben előfordulhat, hogy a mirigy eltávolításán kívül nincs más lehetőség, különösen, ha funkciója súlyosan csökkent vagy hiányzik.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon