hirdetés

Honnan tudhatod, hogy kutyád látásromlással küzd? Nem feltétlen közlekedik ügyetlenül!

Ferenczi Deborah

2023. február 28 - Képek: Getty Images Hungary

Az esetek nagy százalékában akkor veszik észre a gazdik, hogy a kutyusuk már alig-alig lát, amikor az állat a látásának 80%-át elvesztette. Számos esetben azt sem lehet laikus szemmel megállapítani, hogy a kutya az egyik szemére szinte teljesen vak. Amíg a másik szemével kicsit is lát, jelentősen tud kompenzálni. Mégis vannak olyan jelek, melyekből ha nehezen is, de kikövetkeztethető, hogy valami probléma van.

hirdetés

Mint minden betegségnek, a látásromlásnak is vannak egyértelmű tünetei, melyekre ha odafigyel a gazdi, még idejében orvosolhatja a problémát. Érdemes ezekre fokozottan figyelni, és akár rendszeres jelleggel ellenőrizni, kiváltképpen idősödő kutya esetében.

Érdemes folyamatos szemészeti szűrővizsgálatokra járni a kutyával.

A látásromlás jelei a kutya esetében

Amennyiben teljesen biztos szeretnél abban lenni, hogy a kutyádnak nem csupán a csőlátása, de a perifériális látása is kitűnő, akkor érdemes például úgy játszani vele, hogy a labdát nagyon a jobb, illetve bal oldalára dobod, és megfigyeled a reakcióját. Amennyiben érzékeli, hogy hol van a labda, akkor jól működik a látása. Ha nem, akkor érdemes megvizsgálni, hogy nincsen-e probléma a perifériális látásával. Szintén nagyon árulkodó jel lehet, ha beleütközik például tárgyakba, bútorokba és hasonló problémák adódnak a közlekedése során. Ha nem mer kiugrani az autóból, az szintén gyanakodásra adhat okot. Főleg abban az esetben, ha ízületi betegség nem áll a háttérben. Amennyiben az erős napfény nagyon zavarja, sőt szinte elvakítja, akkor gyanús, hogy szürkehályog okozza a problémát.

Miért nehéz észrevenni, ha romlik a látása?

Miután a kutyák nagyon intelligens lények (és beszélni sem tudnak), így bizony azt is könnyen leplezik, hogy valami igazán nagy probléma adódott a látásukkal. Ennek lehet az oka, hogy az egyik szemével még lát az eb, ezért azzal kompenzál. Ugyanakkor előfordulhat az is, hogy szimplán a hallására támaszkodik, ami rendkívül éles. Amennyiben az utóbbi eset áll fenn, csak úgy lehet majd tapasztalni, hogy a kutyának romlott a látása, ha hirtelen a hallása is elkezd gyengülni. Ez az eshetőség főleg az idősebb kutyákat érinti. Továbbá szintén nagyon megtévesztő lehet, hogy arra számít az ember, hogy ha rosszul lát a kutya, akkor nekimegy dolgoknak. Azzal viszont nem szoktak számolni, hogy az ebek olyan fejlett intelligenciával rendelkeznek, hogy előfordulhat, hogy memorizálták az évek során azt, hogy hol helyezkednek el a bútorok. Ehhez mérten pedig viszonylag magabiztosan képesek közlekedni, ha minden a megszokott helyén van.

Azért is nagyon fontos figyelni az adott jeleket, mert lehet, hogy szürkehályog áll a háttérben.

Amennyiben bármiféle gyanú merülne fel azzal kapcsolatban, hogy a kutyának romlott a látása, érdemes megfigyelni, hogy miként közlekedik olyan terepen, amit nem ismer. Amennyiben előfordul, hogy nekimegy dolgoknak, akkor gyanakodhatsz. Kiváltképpen akkor, ha koordinációs zavarral nem rendelkezik. Ebben az esetben valószínűsíthetően jelentős látásromlás áll a háttérben, így érdemes mielőbb állatorvoshoz fordulni.

betegség tünetei gyenge látás idős kutya kutya betegségei szembetegség szürkehályog zöldhályog

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink