hirdetés

Így segíthetsz idősödő kedvencednek, ha romlik a látása: 7 dolog, ami sokat javít az állapotán

Szénási Szimonetta

2022. október 12 - Képek: Getty Images Hungary

Az évek múlásával, ahogy az embereknek, úgy a kutyáknak is számos problémával kell megküzdeniük, többek között a látásromlással. Szerencsére számos módon könnyítheted meg öreg barátod életét.

hirdetés

Az, hogy egy korosodó kutya látása romlik, az élet velejárója. Ettől azonban nem lesz könnyebb számára megszokni az új helyzetet, és a beszűkült világot. Segíts neki, hogy gyengülő szemével is minél ügyesebben boldoguljon!

1.) Megfontolt lakberendezés

Bár a kutyák sokkal inkább támaszkodnak a szaglásukra és a hallásukra, a romló látás megnehezítheti a házban és az utcán való navigációt is. Ez pedig frusztrálttá teheti nemcsak az állatot, de téged, gazdit is, hiszen szörnyű látni szeretett társadat, ahogy csetlik-botlik, mert nem vette észre az új kisasztalt.

Éppen ezért nagyban megkönnyítheted kedvenced házban való lavírozását azzal, ha nem bolygatod meg a rendet. Ne rendezd át a lakást, és ne is helyezz váratlanul új holmikat az állat útjába. Amikor veszel valamit, mutasd meg kutyádnak. Vezesd körbe mellette, hogy be tudja tájolni az alkalmatosságot.

2.) Romló mélységérzet

A koros kutyák esetében a mélység érzékelése válik a legnehezebbé. Éppen emiatt a lépcsők és a szinteltolások fokozottan balesetveszélyesek rájuk nézve, de az ágy és a kanapé is potenciális veszélyforrások.

Emiatt sose hagyd szőrös társadat egyedül az emeleten, vagy az ágyban, mindig légy mellette, és ha kell, segíts neki a lejutásban. Biztonságosabbá teheted otthonotokat rámpák, illetve védőrácsok felszerelésével, nehogy egy óvatlan pillanatban baleset érje négylábúdat.

3.) Ne térj el a napi rutintól

A látás-, de akár a hallásvesztett matuzsálemeknek – hiszen utóbbi is tipikus velejárója a szépkornak – hatalmas kapaszkodó a rutinjuk. Tudják, mikor mi következik, hova kell menni, mi fog történni. A kutyák számára amúgy is a jóllét egyik alapköve a napirendjük, és ahogy idősödnek, ez csak fontosabbá válik.

4.) Csak pórázon

Ha a kutya látása romlik, már sokkal szigorúbb feltételekkel viheted ki a szabadba. Csak ismerős és zárt helyen engedd szabadon (természetesen csak ott, ahol ez megengedett!), máskülönben mindig legyen rajta póráz.

A hosszú szíj lehetővé teszi, hogy az eb kellő szabadsággal mozoghasson és kedvére szimatoljon, de adott esetben megvédi a nem várt veszélyektől, mint egy autó vagy egy idegen kutya felbukkanása.

5.) Öreg kutya nem vén kutya

Attól, hogy kedvenced idős, nem jelenti azt, hogy már nem forog az agy. A koros kutyusok képesek új trükköket megtanulni, ami ráadásul remek közös időtöltés is lehet. Ami pedig a nyugodt mindennapok szempontjából fontos, hogy megtanítsd neki a „megállj!” parancsot.

Így megelőzheted, hogy a jószág bajba sodorja magát, mert mondjuk nem vett észre egy biciklist, vagy elindulna a meredek lépcsőn. Utasítsd, hogy álljon meg, ezzel megóvva a testi épségét. Ugyanígy a fel-leugrás parancsszóra való megtanítása is rendkívül hasznos, például egy magasabb járdaszegélynél.

6.) Ne ijeszd meg!

Mivel kedvenced már nem jól lát, és a többi érzékszerve is tompábban működhet, így sokkal ijedősebb lehet, mint korábban. Ügyelj rá, hogy ne toppanj mellé váratlanul és ne érj hozzá hirtelen, mert ezzel megriaszthatod. Ijedtségében pedig menekülőre foghatja, vagy rosszabb esetben odakap.

Hasonló okból álmából se riaszd fel. Csak akkor keltsd, ha nagyon muszáj, olyankor is finoman, például óvatosan megmozgatva a fekhelyét. Az is megoldás lehet, ha valami illatos finomságot helyezel a közelébe, hogy a szaglása (és a pocakja) legyen az ébresztőóra.

7.) Szagos örömök

Nagy örömet szerezhetsz hű társadnak, ha finoman illatozó játékokkal leped meg. Rejts el egy-két finom falatot a szimatolószőnyegében, és hagyd, hogy boldogan kutassa fel a csemegét!

Jóban-rosszban együtt

A fenti tanácsok és praktikák is mutatják, attól, hogy a kutya látása romlik, még nincs vége a világnak. Idősödő ebed ugyanolyan szívesen játszik, futkározik és fedezi fel a világot, mint korábban. Csak egy kicsit lassabban és megfontoltabban, és a te vigyázó szemedre is nagyobb szüksége van. Éppen ezért ez az időszak még jobban összekovácsolhat titeket.

biztonság biztonság a házban biztonság a lakásban biztonság otthon biztonságos lakás idős kutya idős kutya látása kutya öregedés látás látásromlás látássérült kutya öreg öreg kutya öregedés öregedés jelei

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink