hirdetés

Csonttörés kutyáknál: így jelzi kedvenced a baleset után, hogy baj van!

Buzgó Csilla

2021. szeptember 8

Az első néhány percben többnyire nem könnyű meghatározni, hogy az adott végtag vagy testrész eltört-e, épp ezért nagyon óvatosan kell kezelned sérült kedvencedet.

hirdetés

Csonttörés gyakorlatilag bármelyik ebnél bekövetkezhet, ám a fiatal és az idős állatok fokozottan ki vannak téve ennek a veszélynek. A növésben lévő kutyusok csontjainak bizonyos részein még rugalmas, porcos területek, úgynevezett epifízis korongok vagy lemezek helyezkednek el. Ezek sérülékenyebbek a kifejlett csontoknál, ezért nem árt az elővigyázatosság a bakfis ebek lemozgatása során.

Az öregecske jószágok csontjai a természetes elhasználódásból kifolyólag törékenyebbek, ezért rájuk is kiemelt figyelmet kell fordítani.

Hogyan jelzi a kutya, ha eltört valamije?

Mivel nem mindig lehet egyértelműen megmondani, hogy a baleset során eltört-e az adott csont vagy sem, az alábbi jelekre érdemes figyelni:

  • az érintett végtag, testrész deformálódása, feldagadása
  • járásképtelenség
  • az állat nem tud terhelni a törött lábra, fájdalmasan nyüszít, ha mégis megpróbálja
  • ha megfogod, megsimogatod a törött részt, szintén vinnyogással adja tudtodra kedvenced, hogy fájdalmai vannak

Előfordul, hogy nem tört el, csak megrepedt az adott csont, ilyenkor nagyon fontos, hogy ne tetézd tovább a bajt helytelen kezeléssel és mozgatással, mert súlyosbodhat a sérülés. De mit tégy, ha a minden jel arra utal, hogy az eb valamely csontja károsodott?

Elsősegélynyújtás csonttörés esetén kutyáknak

Készülj fel arra, hogy a fájdalom miatt az egyébként szerető, békés kedvenced agresszívvá válhat, vagy véletlenül odakaphat fájdalmában, miközben segíteni próbálsz neki. Ha lehet, tegyél rá szájkosarat és hámot vagy nyakörvet, hogy ha esetleg ijedtében megpróbálna elszaladni vagy hirtelen mozdulatokat tenni, megakadályozhasd ebben.

Próbáld elkerülni a törött rész fogdosását, kiváltképp akkor, ha nyílt töréssel állsz szemben! A szabadon lévő, kiálló csontot steril kötszerrel, jobb híján ruhadarabbal kösd át enyhe nyomással, hogy mérsékeld a vérzést, és minimalizáld a fertőzés esélyét!

Kisméretű kutyádat a törött testfelületet kímélve, a fejet és a medencét támogatva óvatosan helyezd az autóülésre vagy egy hordozóba!

A nagytestű ebek számára bármilyen strapabíró anyagból készíthetsz ideiglenes hordágyat, lehet az akár egy kabát vagy egy erős hulladékzsák is. Erre felhúzva vagy emelve vidd, vagy vigyétek őt az orvoshoz induló járműbe!

Otthoni ápolás a kezelést követően

Miután az orvos a megfelelő eljárással rendbetette a törött csontot, mindenre kiterjedő gondozási útmutatót ad, mielőtt hazaindultok kedvenceddel. Lehetséges, hogy akár másfél hónapig pihentető életmódot kell folytatnia az ebnek. Hacsak nem az állkapcsa tört el, a fizikai edzés hiányát kompenzálhatod mentális feladatokkal, például érdekes rágójátékokkal, fejtörőkkel és nem megerőltető egyéb játékokkal, mondjuk poharazással vagy bújócskával.

Az ideiglenes nyugodt életmód kevesebb elégetett kalóriával jár, viszont a csontképzés speciális tápanyagellátást kívánhat, ezért az étel mennyiségi megvonása helyett valószínűleg erre a célra gyártott eledelt ajánl majd az állatorvos.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség kutya csonttörés kutya csonttörés műtét után kutya sántítás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!