hirdetés

A kistestű kutyák 4 legjellemzőbb betegsége: a 3 lábon való ugrándozás patellaficamot jelezhet

Hangai Lilla

2023. április 15 - Képek: Getty Images Hungary

Bár a kistestű kutyákat talán egy picivel kevesebb rájuk jellemző betegség fenyegeti, mint nagytestű társaikat, teljes mértékben ők sem mentesültek. Ha kistestű kedvenced van vagy ilyen kutyust tervezel beszerezni, fontos, hogy tisztában legyél ezekkel a kockázatokkal is. Így ugyanis nagyon hamar feltűnik majd, ha valami nem stimmel, és ez akár életet is menthet.

hirdetés

Nem a félelemkeltés a célunk! Lehetséges, hogy kedvenced egész életén keresztül problémamentes lesz egészségügyi szempontból, de gazdiként neked is könnyebb dolgod van, ha tudod, mik a kistestű kutyák jellemző betegségei és mire kell fokozott figyelmet fordítanod.

1. Patellaficam

Patellaficam, vagyis a térdkalács elmozdulása a kistestű kutyák jellemző betegségei közül az egyik leggyakoribb. Következtében az már nem kapcsolódik rendes anatómia helyéhez, a combcsonthoz. Ugyan bármilyen kutyafajtánál előfordulhat, a kistestű ebek hajlamosabbak rá. Általában veleszületett elváltozás, de okozhatja baleset is.

A specifikus tünetek az állapot súlyosságától és tartósságától függenek, de a három lábon való járás, ugrándozás, bicegés biztos indikátora a betegségnek. Általában mozgás közben jelentkezik és a kutyus felsír, ha megtörténik a baj, majd addig felemelve tartja a lábát, míg az izmok kellőképpen el nem lazulnak. Ha súlyos a helyzet, mindenképpen műtétre lesz szükség. Itt írtunk róla bővebben.

Patella műtét után.

2. Légcsőösszeesés

Ha kedvenced furán hörög vagy köhécsel, sajnos előfordulhat, hogy nem egyszerű légúti irritáció lesz a ludas. Főleg az idősebb, kistestű egyedekre jellemző a légcsőösszeesés, amelynek következtében a légcsövet határoló C alakú porcgyűrűk születési rendellenességből kifolyólag gyengébbek, majd egy idő után elkezdik elveszíteni a tartásukat, összenyomva ezzel a légcsövet.

A jelenség könnyen összetéveszthető a befelé tüsszentéssel. Míg ez a probléma nem feltétlenül kóros és okoz hosszú távú problémát, addig a légcsőösszeesés hátterében komoly szervi probléma áll. Enyhe, kezdeti betegség esetén porcképző készítményekkel is korrigálható a probléma, súlyosabb esetekben porcplasztikával és protézis beültetésével kezelik az ebet. Itt olvashatsz róla részletesen.

3. Hasnyálmirigy-gyulladás

Más néven pankreatitisz. Életveszélyes betegség, mely kialakulhat akut vagy krónikus formában is. A hasnyálmirigy-gyulladás számos okból bekövetkezhet: elhízás, fertőzés, trauma, anyagcserezavarok. A zsíros ételek nagy veszélyt jelentenek!

A legjellemzőbb tünete a láz, hányás, hasmenés, amely kiszáradáshoz és enyhe, vagy súlyos hasi fájdalomhoz vezet. Az ebet azonnal állatorvoshoz kell vinni a tünetek észlelése esetén! Minden perc számíthat egy ilyen esetben. Ha még többet szeretnél megtudni, kattints ide.

4. Tacskóbénulás

A név porckorongsérvet takar, amely egy olyan állapot, ahol a csigolyák közötti porckorong kitüremkedik a helyéről és nyomást helyez a gerincvelőre is, amely ennek következtében károsodik működésében. Előfordulhat, hogy a kutya évekig tünetmentes, majd egy rossz mozdulat hatására jelennek meg a fájdalmas tünetek.

A betegség következtében nemcsak nagy fájdalmat élhet át a kutyus és sántikálhat, de akár le is bénulhat. Ha például kedvenced indokolatlanul agresszív, nem szeret mozogni vagy rosszul viseli az érintést, érdemes azonnal orvoshoz vinni. Megfelelő életvitellel csökkenthető a kockázat: kerülni kell a lépcsőzést, rendszeresen mozgatni kell a blökit és oda kell figyelni a tápanyagdús táplálkozásra is. Itt olvashatsz a részletekről.

Ide kattintva megtalálhatod a legjobb állatorvost környékeden.

beteg beteg a kutya betegség betegség jelei betegség tünetei fajtákra jellemző betegségek kicsi a kutya kistestű kutya kistestű kutya lépcsőzés kutya hasnyálmirigy gyulladás kutya sántítás légcsőösszeesés kutya patella patellaficam tacskóbénulás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!