hirdetés

A fájdalmas igazság a „teacup” méretről: mielőtt ilyen kutyust választanál, mutatjuk, mivel kell szembenézned

Hangai Lilla

2023. március 26 - Képek: Getty Images Hungary

Miután Paris Hilton bemutatta a világnak Tinkerbellt, a csivavát, egyértelműen megnőtt a kereslet a teacup (teáscsésze) méretű ebek iránt. Az volt a cél, hogy olyan pici legyen a blöki, ami elfér egy női táskában is. Mindig arról álmodoztunk, hogy bárcsak olyan aprók maradnának, mint kölyökkorukban; hát elértük. De ennek ára van, amiért a kutyák is fizetnek és a gazdik is.

hirdetés

Az ilyen apró kutyák tenyésztésére használt gyakorlatok számos egészségügyi problémához vezethetnek, így a gazdiknak tudniuk kell, hogy mire számítsanak, mielőtt meghozzák a végleges döntést.

Paris Hilton és Tinkerbell, a teacup csivava

Mit takar egészen pontosan a teacup méret?

A teacup méret a legkisebb elképzelhető méret; a miniatűr és a toy is nagyobb. A legfontosabb szempont az volt a szelektív tenyésztésnél, hogy olyan kicsik legyenek ezek az ebek, amennyire csak lehetséges. Hogy tudj mihez viszonyítani, általánosságban elmondható, hogy ezek a négylábúak maximum 2,5 kg-ot nyomnak. Számos, már létező kutyafajtának van teacup változata; az uszkár, a mopsz, a csivava vagy a yorkie is ilyen. De van már a német spiccnek, a máltai selemkutyának és a si-cunak is ilyen ilyen változata.

Létrehozásukhoz a tenyésztők az almok apró, csenevész egyedeit használják. De olyan is előfordul, hogy a felhasznált állatok nem alkatukból adódóan kicsik, hanem valamilyen egészségügyi rendellenesség áll a háttérben. Ennek hatalmas a kockázata a későbbi populációkra nézve és az állat jóllétét tekintve is. Arról nem is beszélve, hogy az ilyen kiskutyákért sokkal több pénzt is elkérhetnek, mint „átlagos” társaikért. A gazdik pedig nem feltétlenül vannak tisztában azzal, hogy az orvosi költségek nagyban megemelhetik a kutyatartás büdzséjét.

A vélt előnyök

A kézitáskában is könnyedén elférő kutyusnak a méretéből adódóan valóban vannak potenciális előnyei. Könnyedén bárhová magaddal viheted, így sokkal több figyelmet kaphat, valamint filigrán termete miatt kevesebb táplálékkal is beéri. Elméletileg ez alacsonyabban tarthatja a költségeket. Ráadásul nincs szüksége annyi mozgásra sem, így a gazdiként kevesebb energiát kell a nevelésébe fektetned.

Ez jól hangzik és egészen addig így is van, míg az állat egészséges.

A teacup méret egészségügyi kockázatai

Az állatorvosok szerint ezeknek az ebeknek a gyakori egészségügyi problémái közé tartozik a hipoglikémia, a különböző szívbetegségek, a légcsőösszeesés, a görcsrohamok, a légzési problémák, az emésztési problémák,a vakság és a májsönt kialakulásának a kockázata is magasabb náluk. Ez egy olyan gyakran veleszületett rendellenesség, amely befolyásolja a máj méreganyag-kiürítési képességét. Ennek a kezelése akár több százezer forintra is rúghat, főleg, ha nem reagál jól az eb a terápiára.

Sok kistestű kutya hajlamos továbbá a fogászati és ínyproblémákra is. A tejfogaik nem mindig esnek ki maguktól, és nem ritka, hogy az orvosoknak az összes tejfogat el kell távolítaniuk, amikor például ivartalanítják őket.

Egy másik mérettel összefüggő egészségügyi probléma a patellaficam, amely a járási képességeikre van hatással, de hajlamosabbá teheti őket az ízületi gyulladásra is. De sajnos a hydrocephalus nevű betegség is gyakrabban támadja meg őket. Ebben az esetben az agy-gerincvelői folyadék felhalmozódik a kutya agyában, amely nyomást helyez rá.

Ezekből is világosan látszik, hogy ha úgy tenyésztünk kutyákat, hogy csak a külső megjelenésüket tartjuk szem előtt, a genetikai állomány kevésbé tud egészséges maradni.

További potenciális veszélyek a teacup méretű kutyákra nézve

Nagyon fontos megjegyezni, hogy ha ezek az ebek akár csak egy étkezést is kihagynak, a vércukorszintjük veszélyesen alacsonyra csökkenhet, amely akár halált is okozhat. A hűvösebb időben a gazdiknak pedig a kihűlés veszélyeivel kell megbirkózni. A ruházat ezeknél a négylábúaknál létszükséglet lehet.

Apró csontjaik könnyen eltörhetnek, ami azt jelenti, hogy a gazdiknak nagyon figyelniük kell, hogy hol van a kutya, hogyan játszik és mivel foglalatoskodik. Szinte folytonos ellenőrzést igényelnek, ugyanis az ilyen balesetek is könnyen az életükbe kerülhetnek. Ha műtétre kerül a sor, az orvosoknak nagyon nehéz egy ilyen apró test hőmérsékletét és vércukorszintjét stabilan tartani.

Az állatorvosok és szakértők szerint jobb lenne, ha egyáltalán nem tenyésztenénk ezeket az ebeket. Azonban, ha nem tudtunk lebeszélni, egy tanácsot mindenképpen fogadj meg! Ahhoz, hogy kedvenced teljes életet élhessen és neked se kelljen a fizetésed nagy részét állatorvosi költségekre költeni, nagyon oda kell figyelned, hogy honnan szerzed be a teacup méretű kutyádat. Igyekezz jó hírű tenyésztőt választani, akinek az is fontos, hogy egészségesek legyenek a kutyái, ne csak cukik.

alacsony vércukorszint állatorvosi költségek beteg kutya emésztési problémák felelős állattartás genetikai betegség hipotermia hydrocephalus ízületi gyulladás kis kutya kistestű kutya kutya görcsroham kutya vakság kutyák fogászati problémái kutytenyésztés légcsőösszeesés kutya légzési nehézség májsönt paris hilton patellaficam szívbetegségek teacup kutya méret teacup kutyafajták

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink