hirdetés

Az ivartalanítás 8 egészségügyi előnye: számtalan betegség megelőzhető általa

László Enikő

2020. augusztus 16

Az ivartalanítás nem csak azért fontos, hogy megelőzd a felesleges szaporulatot. Egészségügyi okai is vannak, amiért javasolják az orvosok.

hirdetés

Az ivartalanításról minden kutyatulajdonosnak megvan a véleménye. Hacsak nem vagy hivatalos tenyésztő, ahhoz, hogy felelős gazda legyél, hozzátartozik, hogy ivartalanítsd kedvencedet. A felesleges szaporulat, a rengeteg kóbor és menhelyen tengődő eb problémája sajnos rövid időn belül nem fog megoldódni az országban. Erről már gyakran esett szó, de arról kevésbé, hogy milyen egészségügyi előnyökkel jár, ha ivartalanítod négylábú társadat.

Az ivartalanított kedvencek átlagosan másfél évvel több ideig élnek.

Tovább fog élni

A Georgiai Egyetem 2013-ban készített egy tanulmányt, miszerint az ivaros kutyák átlagéletkora 7,9 év, míg az ivartalanítottaké 9,4. A kutatásban 40.000 elhunyt eb adatait vizsgálták meg.

Megelőzhető az álvemhesség

Az álvemhességet a hormonháztartás egyensúlyának felbomlása okozza. Ha kutyádból hirtelen előtörnek az anyai ösztönök, furcsán viselkedik, hányás, levertség jelentkezik nála, előfordulhat, hogy e gyakori állapot jelentkezett. Ilyenkor az emlők begyulladnak és barnás váladék folyik belőlük. A betegség több, mint egy hónapig is eltarthat, és akár minden tüzelés után előfordulhat.

Csökken az emlődaganat kockázata

Az emlődaganat a szuka kutyák leggyakoribb rákos megbetegedése. Az ivartalanítás ennek kialakulásának esélyét  25%-ról 3,4%-ra csökkenti. Az ebeknél minden második emlődaganat rosszindulatú.

Emlődaganat.

Csökken a petefészek és méhdaganat kockázata

Az ivartalanítással megszűnik a petefészek- és méhdaganat kialakulásának esélye. A műtét során nem a petevezetéket kötik el, általában eltávolítják magukat a szaporítószerveket is.

Megelőzhető a petefészek-gyulladás

A petefészek-gyulladás a szuka kutyák 20%-ánál előfordul, gyakori betegség. Az ivartalanításon átesett ebeknél az esély erre szinte a nullával egyenlő.

Csökken a prosztatarák és a heredaganat esélye

Idős kan kutyáknál gyakori probléma a prosztatarák és a heredaganat is. Az ivartalanítással ezek kialakulásának esélye minimálisra csökken.

Az ivaros kutyáknak rengeteg egészségügyi problémája lehet, ami megelőzhető lenne.

Mérséklődik az esély a gátsérvre

Szinte csak az ivaros kan kutyáknál fordul elő gátsérv vagy végbél körüli daganat.

Csökken az esély a BPH-ra

A BPH jóindulatú prosztata megnagyobbodást jelent. Az ivaros kanok 70%-nál fordul elő idősebb korukban.

Egyéb okok, amiért ivartalaníts

Az ivartalanított kutyák nyugodtabbak, barátságosabbak a többi négylábúval. Őket is kisebb eséllyel támadja meg egy másik eb, hiszen nem érzik riválisnak. Emiatt a kanok kevésbé lesznek agresszívak a többi hímnemű kutyával szemben, nem látnak fenyegetést a másikban.

Az ivartanaított kutyák egymással is barátságosabbak.

Ezek az állatok kiegyensúlyozottabbak, nyugodtabbak és kevesebb viselkedési problémával rendelkeznek, mint ivaros társaik. A műtétet követően pozitív hormonális változások következnek be a szervezetükben.

Ha ivartalanítod szukádat, nem fog tüzelni, ami odavonzaná a környék kóbor kutyáit. Ez nagyon veszélyes, szinte lehetetlen a kanokat távol tartani. Nem mellesleg a felesleges szaporulatra sincs szükség.

Az ivartalanított kanok nem kóborolnak el, ha a környéken tüzelő kutyát éreznek. Egyszerűen nem fogja őket többé csábítani a szag.

Káros tévhitek

Rengeteg tévhit kering az ivartalanításról. Régi berögződött mondás, hogy egy kutyának egyszer szülnie, de minimum tüzelnie kell. Ez egyáltalán nem igaz. Nem is beszélve arról, hogy a kiskutyák sokszor nem megfelelő kezekbe, esetleg egyenesen az utcára kerülnek.

Néhány ember szerint az ivartalanítás drága és felesleges. A fent említett betegségek azonban sokkal több anyagi vonzattal járnak, mint egy rutinműtét.

Ivartalanítás utáni heg egy szuka kutyán.

Tévhit az is, hogy az ivartalanítás veszélyes. Manapság precízen és gyorsan, nagy szakértelemmel végzik el az orvosok a beavatkozást. A felépülés maximum két hét, de általában ennél kevesebb. Az ivartalanítás után néhány napig hordaniuk kell műtét utáni dresszt vagy gallért, illetve kapniuk kell fájdalomcsillapítót is. 12 nap múlva a szukák hasán csak egy apró vágás mutatja majd, hogy mi is történt, kanoknál a gyógyulás ennél is gyorsabb.

Fontos, hogy a gazda félretegye saját félelmeit a témával kapcsolatban. Senki sem szereti kutyáját műtőasztalon látni, elaltatva. Ám ha a legjobbat szeretnéd kedvencednek, az ivartalanítást választod. Így maradhat melletted a lehető legtöbb ideig, egészségesen.

(Képek: Getty Images Hungary)

állatorvos betegség ivartalanítás megelőzés műtét

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!