hirdetés

Sokkoló látvány, és rosszat is jelent: a véres vizelet prosztatagondokra is utalhat

Szénási Szimonetta

2022. november 27 - Képek: Getty Images Hungary

A legtöbb gazda azonnal pánikba esik, ha vért lát kedvence vizeletében. Jogos az aggodalom, ugyanis a tünet több komoly egészségügyi problémára is utalhat.

hirdetés

A vér a kutya vizeletében még kis mennyiségben is problémát jelez. Már néhány cseppnyi is indokolttá teszi, hogy azonnal időpontot kérj az állatorvoshoz, és kiderítsétek, mi okozza a panaszt. Az alábbi írásunkba elsősorban a kan kutyákra fókuszálva járjuk körbe a témát.

Kanoknál gyakori tünet

Kan kutyák esetében a hímvesszőből távozó vér forrása lehet a húgyúti rendszer (a húgycső és a húgyhólyag), valamint a reproduktív rendszer (ami a péniszből, illetve a prosztatából áll), bár a különböző problémák többnyire összefüggnek egymással. Nézzük ezeket részletesen!

Vesekő

A kutyáknál is előforduló vesekő egyik tipikus tünete a véres vizelet. Kialakulásának számos oka lehet. Leggyakoribb fajtája a kálciumkő, amelynek az összetétele kálcium-oxalát. Ennek a kialakulásához általában a kőképző anyagok túltelítettsége vezet. További lehetséges okok közé tartozik a vizeletben és a vérben megnövekedett kalciumszint, a lúgos vizelet magas pH-értékét eredményező étrend, és a visszatérő húgyúti fertőzések is. Mindezek mellett sajnos a genetika is közrejátszik a vesekövek kialakulásában.

A vesekő gyógyszerrel, úgynevezett kőzúzó eljárással, illetve műtéttel is kezelhető. Emellett az okok tisztázása után szükség lehet életmódbeli változtatásokra. Mindezekről az orvos dönt, és segít neked kialakítani az új, kedvenced számára megfelelő rutint.

Húgyúti fertőzések

A nem a vesekővel összefüggő húgyúti fertőzések esetén is tapasztalható ez a roppant ijesztő jelenség. Ezek gyógyszeres kezeléssel viszonylag hamar orvosolhatók.

Prosztatagondok

A prosztata egy nemi mirigy, amely körülveszi a húgycsövet. Megnagyobbodása miatt vér jelenhet meg a kutya vizeletében.

A megnagyobbodás hátterében az alábbi okok állhatnak:

  • jóindulatú prosztata hiperplázia (megnagyobbodás)
  • prosztatagyulladás
  • prosztatarák

Jóindulatú prosztata hiperplázia

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás a tesztoszteron nevű hormonnal függ össze. Többnyire ivaros kanoknál, illetve idősebb négylábúaknál jelentkezik, vizelési, esetenként ürítési gondokat okozva. Megoldásként az orvos többnyire az ivartalanítást javasolja.

Fotó: Suttogó Állatorvosi Rendelő

Ne vedd félvállról!

Mint a felsorolt betegségekből és egészségügyi panaszokból látszik, számos igen komoly probléma állhat a véres vizelet hátterében, így fontos, hogy a tünetet tapasztalva kedvencedet mihamarabb kivizsgáltasd.

állatorvos beteg kutya betegség daganat ivartalanítás kan kan kutya kan kutyák prosztata. rák vér a vizeletben véres vizelet vizelet vizeletvizsgálat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink