hirdetés

Kan kutyusod nehezen vizel vagy szalagosat ürít? Prosztataproblémája lehet!

Buzgó Csilla

2021. október 25

Akárcsak az embereknek, a kutyáknak is van prosztatájuk, melynek megbetegedései kellemetlen tüneteket okoznak az állatnak.

hirdetés

A prosztata egy, a húgyhólyag kivezető szakaszát és a húgycső felső részét körülölelő, kétlebenyű járulékos nemi mirigy. Feladata egy bizonyos fajta nemi váladék termelése, mely az ondóváladék egyik összetevője is egyben. Akárcsak a felnőtt férfiaknál, ez a folyadék segíti a kutya ondósejtjeit a mozgásban, növelve ezzel a megtermékenyítés esélyét.

A prosztata működése a herék által termelt hím nemi hormonok hatására fokozódik, túlzott hormonális aktivitás esetén pedig kórosan meg is nagyobbodhat. A tesztoszteron bizonyos sejtek szám- és méretbeli növekedését idézi elő ebben a szervben. Orvosi nyelven előbbi jelenséget hiperpláziának, utóbbit hipertrófiának nevezik. Az ezek következtében létrejövő szervi megnagyobbodás lehet jó- vagy rosszindulatú, esetleg tályog, gyulladás is kialakulhat a mirigyben.

A tesztoszteron túltengése mellett előidézheti a prosztata megnagyobbodását ösztrogéntermelő tumor, születési rendellenesség, bakteriális fertőzés vagy daganat is. Ivaros kankutyáknál a betegség kialakulásának esélye a kor előrehaladtával folyamatosan nő.

A prosztatamegnagyobbodás tünetei kutyáknál

Az első és legfeltűnőbb jel a fájdalmas, nehézkes vizelés. A kutya a normálistól eltérően, viszonylag vékony sugárban pisil, súlyosabb esetben vér is szennyezi a végterméket. Az eb ilyenkor nyüszíthet, púposíthatja a hátát, sőt, a járásán is látszódhat a diszkomfortérzet. A vér az ejakulátumban és a péniszből távozó kóros folyásban is megjelenhet, ezt főleg tenyészkanoknál lehet észrevenni párzási időszakban.

Előfordulhat, hogy a prosztata annyira megnő, hogy már a végbélre is nyomást fejt ki. Emiatt a bélsár lapos szalagként távozhat az eb hátsó fertályából, de székrekedés is gyakorta jelentkezhet.

Az is megesik, hogy a megnagyobbodott prosztata egyáltalán nem okoz panaszt, és véletlenül fedezi fel az állatorvos rutinvizsgálat során. Ilyenkor általában nem szoktak kezelést előírni, de rendszeres ellenőrzés szükséges a komplikációk elkerülése végett.

A betegség diagnosztizálása és kezelése

Ha már fájdalmakkal vagy rendellenességekkel érkezik az eb a rendelőbe, valószínűleg röntgenfelvételt készítenek róla, esetleg hasi ultrahang segítségével figyelik meg a prosztata állapotát. Vizeletvizsgálatra is szükség lehet a húgyúti fertőzések kizárása érdekében. Ritkán, de biopsziát, azaz szöveti mintavételt is előírhat az orvos annak érdekében, hogy a jóindulatú megnagyobbodást elkülöníthesse a többi kiváltó októl.

Jóindulatú, hormonális okokra visszavezethető elváltozás esetén az ivartalanítást javasolja majd az állatorvos. A műtétet követő egy hónapon belül a prosztata újra normál méretűre zsugorodik. Paraprosztatikus ciszták és tályogok esetén komolyabb műtéti beavatkozásra lehet szükség. Ha a mirigyet bakteriális fertőzés támadta meg, hosszan tartó antibiotikum-kúrára kell számítani, mert a gyógyszerek hatóanyagai igen nehezen jutnak el a prosztatába.

Sajnos ennek a szervnek a rosszindulatú rákos megbetegedéseire nincs igazán gyógyír, legfeljebb sugárterápiával tudják csökkenteni a daganat méretét, ezzel enyhítve a kellemetlenségeket. Ugyan a legtöbb prosztataprobléma ivaros kutyáknál jelentkezik, a prosztatarák sajnos ivartalanított állatok szervezetében is kialakulhat.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség betegség tünetei kan kutya nemi szerv betegségei kutya prosztatagyulladás tünetei prosztata ciszta kutya prosztatagyulladás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink