hirdetés

A kutyák is lehetnek influenzásak: árulkodó lehet az orrfolyás és a láz

Buzgó Csilla

2022. február 2

Bár az ebeknek saját influenzavírusaik vannak, nagy ritkán előfordul, hogy az embereket megbetegítő altípusok fertőzik meg őket.

hirdetés

Az influenzát az ortomixovírusok (Orthomyxoviridae) családjába tartozó influenzavírus A, B és C fajai okozzák. A kutyák két ismert influenzavírusa, a CIV H3N8 és a CIV H3N2 az A vírusfaj képviselője, utóbbiak közé tartoznak az emberen kívül más emlősök és madarak között is elterjedt, tömegjárványokat okozó patogének is.

Honnan ered az ebek influenzája?

A két kutyainfluenzavírus-alosztály közül a H3N8-at fedezték fel hamarabb ebekben. Mivel ez a kórokozó eredetileg lovakban volt jelen, és az agárfutamokat gyakran a lóversenypályákon rendezték meg, a betegség gyorsan el tudott terjedni a kutyák körében is.

2004-ben egy floridai versenypályán számos kutya elhullásával járó járvány söpört végig, ekkor regisztrálták az első esetet, amikor egy A típusú vírus ebeket fertőzött meg. Az esemény fényében 2007-ben 1984-ig visszamenőleg tesztelni kezdték a versenyagarak leadott vérmintáit, és azt találták, hogy a kutyainfluenza már 1999-től jelen volt bizonyos egyedek szervezetében.

Az újabb alosztály, a H3N2 2018 elején, két Dél-Koreából importált kutya által kezdett terjedni Kanadában. Március 5-re már 25 bizonyosan regisztrált fertőzött ebet tartottak számon, de ez a szám egyesek szerint volt száz is.

A kutyainfluenza terjedése és tünetei

Akárcsak az embereknél, az influenza az ebeknél is cseppfertőzés, valamint fertőzött egyeddel vagy tárgyakkal való közvetlen kontaktus útján terjed. Ez végbemehet ugatás, lihegés, tüsszentés, valamint fertőzött állat nyakörvének, táljának, alvóhelyének érintésekor, de akár a beteg ebbel érintkezett ember is átviheti a saját kutyájára.

A tipikus tünetek az alábbiak:

  • száraz és / vagy hurutos köhögés
  • tüsszögés
  • orrfolyás
  • könnyezés
  • láz
  • letargia
  • nehézlégzés

A panaszok hasonlíthatnak a kennelköhögés szimptómáira is, tehát minden esetben orvosi kivizsgálás szükséges a valós okok felderítéséhez. A kutya influenzavírus lappangási ideje 2-4 nap, de a H3N8-cal fertőzött egyedek 10, míg a H3N2-t hordozók akár 26 napig fertőzőképesek maradhatnak.

Ha több kutyád van, de csak egyiküknél jelentkeznek a panaszok, mindenképp vizsgáltasd ki a másikat vagy a többit is, mert az influenzás ebek 20-25%-a tünetmentes.

Fotó: Suttogó Állatorvosi Rendelő

Elkaphatja-e a kutya embertől az influenzát?

Hacsak nem a kutyainfluenzát viszi át a gazdi egyik ebről a másikra, az embereket érintő influenzavírusokat nagyon ritkán kapják el kutyák, többségük akkor is tünetmentes. Ilyenkor általában a H1N1 és a H3N2 altípus a bűnös.

Hogyan előzhető meg és gyógyítható a kutyainfluenza?

Létezik oltás a kutyák influenzája ellen, de az nem akadályozza meg a fertőzés kialakulását, legfeljebb kevésbé lesz súlyos a betegség lefolyása. Azoknak a kutyusoknak azonban, akik sokat járnak ebtársaságba, gyenge az immunrendszerük vagy hajlamosak a légúti megbetegedésekre, esetleg érdemes lehet beadatni a vakcinát.

A kialakult betegséget az állat megfelelő ápolás és táplálás mellett általában magától legyűri, de előfordul, hogy az állatorvos lázcsillapítót vagy más gyógyszereket ír fel a négylábú páciensnek.

Fontos, hogy a hidegebb évszakokban felkészítsd kutyád immunrendszerét az esetleges betegségekre. Egy erős szervezetet értelemszerűen nehezebben támadnak meg a vírusuk, így érdemes kedvencedet immunerősítő táplálékkiegészítővel felvértezni. Ha már kialakult a bakteriális vagy vírusos fertőzés, kutyád szervezete feltétlen támogatásra szorul. Ebben az esetben is rendkívül hasznos lehet immunerősítő alkalmazása, hogy kedvenced gyorsabban felépülhessen.

Az Én Kutyám Shop

Legyen szó ápolásról, etetésről vagy kutyás felszerelésekről, webshopunkban csak olyan termékeket találsz, melyeket mi magunk is szívesen használunk gazdiként.

shop.azenkutyam.hu

(Képek: Getty Images Hungary, Suttogó Állatorvosi Rendelő)

betegség betegség tünetei influenza kutyáknál kutya fertőzés kutya immunerősítés kutyainfluenza lázas kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink