hirdetés

A nőstények súlyos betegsége: ez a gyulladás a kutyákat is érinti, és azonnal kezelni kell

Szénási Szimonetta, 2023. január 10 - Képek: Getty Images Hungary

Ha nőstény kutyád van, akkor fontos tisztában lenned a nemüket érintő betegségekkel. Az egyik ilyen súlyos gond a hüvelygyulladás. Ezek a vészjelző tünetek!

hirdetés

A hüvelygyulladás kutyáknál is előfordulhat, és esetükben is komoly, azonnali orvosi ellátást igénylő probléma. Vegyük sorra, mitől alakulhat ki a gyulladás, és milyen tünetek jelzik a bajt!

Minden nőstényt érinthet

A hüvelygyulladás során a hüvelyi szövetek gyulladnak be, amely fájdalommal jár. Fiatal és felnőtt kutyáknál is kialakulhat, ahogy ivaros és ivartalanított nőstényeknél egyaránt.

A problémát számos külső és belső tényező válthatja ki. Mivel gyakran valamilyen mögöttes probléma egy tünete, így az orvosi vizsgálatnak teljeskörűnek kell lennie.

Az alábbi tünetek jelzik a hüvelygyulladást

  • megduzzadt hüvely (ezt szőrösebb kutyáknál nehezebb észrevenni)
  • a környező szövetek vörössége
  • rendellenes hüvelyi folyás (ez lehet gennyes és véres is; sokszor a különféle textíliákon, mint az eb fekhelyén lehet észrevenni a nyomokat)
  • gyakoribb vizelés
  • az intim területek gyakori nyalogatása (a fájdalom és a kellemetlen érzet miatt)
  • „radírozás”, azaz az altest földön húzása (ami bűzmirigy-gondoknál is tipikus jelzés)

Ne keverd össze a ciklussal!

A megduzzadt intim tájék a tüzelési időszakban normális jelenség, és nem összekeverendő a hüvelygyulladással. Ám a társuló tünetek, főképp a fájdalomérzet – gazdaként, ismerve kutyád jelzéseit, fel fogod ismerni, ha fáj valamije –, illetve az egyéb fizikai jelek (folyás, környező pirosság, radírozás) is segítenek egyértelműsíteni a bajt. A legjobb, ha állatorvosra bízod a diagnosztizálást.

A hüvelygyulladás kiváltó okai

Az alábbi körülmények okozhatnak hüvelygyulladást a kutyáknál:

A hüvelygyulladás diagnosztizálása

Ha a fentebb felsorolt tüneteket tapasztalod, mihamarabb vidd kedvencedet orvoshoz! A doktor először fizikai vizsgálatot fog végezni, és általában váladékmintát is vesz a hüvelyből. Ennek kitenyésztése után célzottan tudja kezelni az állatot, és ha indokolt, például daganat gyanújánál, további vizsgálatokat írhat elő.

Kezelés

A gyulladás súlyosságától függően antibiotikummal és/vagy gyulladásgátló szerekkel lehet orvosolni a panaszt. Emellett gyakran szükség van az intim területek külső kezelésére is valamilyen gyógyszeres készítménnyel, lemosóval. Amennyiben idegen test, daganat vagy valamilyen veleszületett rendellenesség okozza a gyulladást, úgy műtétre lehet szükség.

Nagyon fontos, hogy a kutya mellett legyél a műtétet követő 24 órában.

Várható prognózis

A hüvelygyulladás az esetek többségében nem súlyos és könnyen kezelhető jelenség. Ha daganat váltotta ki a problémát, úgy annak méretétől és elhelyezkedésétől, valamint attól is függ a gyógyulás, hogy rosszindulatú-e az elváltozás.

Megelőzés

A hüvelygyulladás a legkönnyebben úgy előzhető meg, ha gondoskodsz arról, hogy kutyád intim tájékai is mindig tiszták legyenek. A rövid szőrű kutyáknál nincs sok teendő, ám ha hosszabb szőrű kedvenced van, akkor rendszeresen ellenőrizd ezt a területet is! Így időben észreveheted, ha idegen test került oda, vagy esetleg valamilyen szennyeződés.

Túlsúlyos, inkontinenciában szenvedő, valamint anatómiailag rossz végbél-, illetve hüvelyfelépítéssel született ebeknél indokolt ennek a testtájnak a megtisztítása. Ez történhet vízzel, kutyáknak való fürdetőkkel és nedves törlőkendővel is.

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon