hirdetés

A nőstények súlyos betegsége: ez a gyulladás a kutyákat is érinti, és azonnal kezelni kell

Szénási Szimonetta

2023. január 10 - Képek: Getty Images Hungary

Ha nőstény kutyád van, akkor fontos tisztában lenned a nemüket érintő betegségekkel. Az egyik ilyen súlyos gond a hüvelygyulladás. Ezek a vészjelző tünetek!

hirdetés

A hüvelygyulladás kutyáknál is előfordulhat, és esetükben is komoly, azonnali orvosi ellátást igénylő probléma. Vegyük sorra, mitől alakulhat ki a gyulladás, és milyen tünetek jelzik a bajt!

Minden nőstényt érinthet

A hüvelygyulladás során a hüvelyi szövetek gyulladnak be, amely fájdalommal jár. Fiatal és felnőtt kutyáknál is kialakulhat, ahogy ivaros és ivartalanított nőstényeknél egyaránt.

A problémát számos külső és belső tényező válthatja ki. Mivel gyakran valamilyen mögöttes probléma egy tünete, így az orvosi vizsgálatnak teljeskörűnek kell lennie.

Az alábbi tünetek jelzik a hüvelygyulladást

  • megduzzadt hüvely (ezt szőrösebb kutyáknál nehezebb észrevenni)
  • a környező szövetek vörössége
  • rendellenes hüvelyi folyás (ez lehet gennyes és véres is; sokszor a különféle textíliákon, mint az eb fekhelyén lehet észrevenni a nyomokat)
  • gyakoribb vizelés
  • az intim területek gyakori nyalogatása (a fájdalom és a kellemetlen érzet miatt)
  • „radírozás”, azaz az altest földön húzása (ami bűzmirigy-gondoknál is tipikus jelzés)

Ne keverd össze a ciklussal!

A megduzzadt intim tájék a tüzelési időszakban normális jelenség, és nem összekeverendő a hüvelygyulladással. Ám a társuló tünetek, főképp a fájdalomérzet – gazdaként, ismerve kutyád jelzéseit, fel fogod ismerni, ha fáj valamije –, illetve az egyéb fizikai jelek (folyás, környező pirosság, radírozás) is segítenek egyértelműsíteni a bajt. A legjobb, ha állatorvosra bízod a diagnosztizálást.

A hüvelygyulladás kiváltó okai

Az alábbi körülmények okozhatnak hüvelygyulladást a kutyáknál:

A hüvelygyulladás diagnosztizálása

Ha a fentebb felsorolt tüneteket tapasztalod, mihamarabb vidd kedvencedet orvoshoz! A doktor először fizikai vizsgálatot fog végezni, és általában váladékmintát is vesz a hüvelyből. Ennek kitenyésztése után célzottan tudja kezelni az állatot, és ha indokolt, például daganat gyanújánál, további vizsgálatokat írhat elő.

Kezelés

A gyulladás súlyosságától függően antibiotikummal és/vagy gyulladásgátló szerekkel lehet orvosolni a panaszt. Emellett gyakran szükség van az intim területek külső kezelésére is valamilyen gyógyszeres készítménnyel, lemosóval. Amennyiben idegen test, daganat vagy valamilyen veleszületett rendellenesség okozza a gyulladást, úgy műtétre lehet szükség.

Nagyon fontos, hogy a kutya mellett legyél a műtétet követő 24 órában.

Várható prognózis

A hüvelygyulladás az esetek többségében nem súlyos és könnyen kezelhető jelenség. Ha daganat váltotta ki a problémát, úgy annak méretétől és elhelyezkedésétől, valamint attól is függ a gyógyulás, hogy rosszindulatú-e az elváltozás.

Megelőzés

A hüvelygyulladás a legkönnyebben úgy előzhető meg, ha gondoskodsz arról, hogy kutyád intim tájékai is mindig tiszták legyenek. A rövid szőrű kutyáknál nincs sok teendő, ám ha hosszabb szőrű kedvenced van, akkor rendszeresen ellenőrizd ezt a területet is! Így időben észreveheted, ha idegen test került oda, vagy esetleg valamilyen szennyeződés.

Túlsúlyos, inkontinenciában szenvedő, valamint anatómiailag rossz végbél-, illetve hüvelyfelépítéssel született ebeknél indokolt ennek a testtájnak a megtisztítása. Ez történhet vízzel, kutyáknak való fürdetőkkel és nedves törlőkendővel is.

állatorvos baktérium betegség daganat daganatos betegség fertőzés gombás fertőzés inkontinencia ivartalanítás kutya fertőzés kutya inkontinencia műtét nőstény kutya radírozás toklász

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink