hirdetés

Lebénult a kedvenced? Így készülj fel a paralízises kutya gondozására

Szénási Szimonetta

2022. november 1 - Képek: Getty Images Hungary

Egy lebénult kutya gondozása hatalmas feladat, sok kihívással. A megfelelő segítséggel és eszközökkel azonban kedvenced továbbra is boldog életet élhet.

hirdetés

Számos betegség és különféle behatás következménye lehet, hogy szeretett társad – időszakosan vagy véglegesen – lebénul. Ha megtörtént a baj, fel kell készülnöd rá, hogy kutyád gondozása merőben megváltozik. Az alábbiakban segítünk, mire készülj fel, és miként legyél a legjobb segítője négylábúdnak.

Mitől bénulhat le egy kutya?

Bénulásról (paralízis) akkor beszélünk, ha az állat egy vagy több végtagja egyáltalán nem tud mozogni. Ez gyakrabban érinti a hátsó, mint a mellső végtagokat, de azok esetében is előfordulhat. Részleges bénulásról (parézis) van szó, ha a végtagnak van valamilyen motoros funkciója, de az eb nem tudja teljes mértékben mozgatni, illetve kontrollálni az adott testrészt.

A bénulást többnyire gerinc vagy agyi problémák okozzák. Ezt kiválthatja valamilyen sérülés vagy trauma – egy ütés, autóbaleset, gázolás –, de állhat a háttérben fertőzés, daganatos megbetegedés, gyulladás, autoimmun betegség, illetve előfordulhat, hogy valamilyen veleszületett rendellenesség miatt nem tud a kutya lábra állni.

A bénult kutya gondozása

A bénulás nemcsak a mozgásra van hatással, de gyakran a vizelet-, illetve a bélsárürítésre is (előfordulhat, hogy az állat nem tudja akaratlagosan szabályozni ezeket a funkcióit), továbbá kísérő terápiákat és speciális segédeszközök használatát is indokolttá teszi. Az ellátás milyensége mindig az érintett eb állapotától függ.

Bőrápolás és tisztántartás

A lebénult kutya tisztántartása kiemelten fontos. Mivel gyakori kísérőjelenség az akaratlan vizelés, illetve az, hogy maga alá piszkít az eb, a végtermékek kicsíphetik az állat bőrét, továbbá kiütéseket és bőrfertőzéseket is okozhatnak.

Az inkontinens négylábúak esetében nagyon jó szolgálatot tesznek a nagy nedvszívóképességű pelenkák. Ezek közül van, amelyiket a kutya alá kell teríteni, de klasszikus, feladható verzió is létezik. Ezek a fekhelyre terítve vagy utazás során is hasznosak. Fontos azonban, hogy a feladható fajtát megfelelő időközönként cseréld, nehogy az átnedvesedett holmi miatt alakuljanak ki problémák.

Emellett a bénultság miatt, ahogy húzza a lábát, gyakran sebek keletkeznek az állat testén. Ezek lehetnek olyan mélyek, hogy vérezzenek is. Sajnos mivel nagyon nehezen gyógyulnak (az állandó dörzsölődés miatt), így folyamatos odafigyelést és kezelést igényelnek.

Mindezek miatt az érintett kutyákat indokolt lehet gyakrabban fürdetni, ezzel is biztosítva a megfelelő higiéniát. Ugyanígy sűrűbben kell őket fésülni is. Esetükben nagyon kell ügyelni arra, hogy rendszeresen mozgatva legyenek, megelőzve ezzel a felfekvések kialakulását.

Mozgás

A lebénult, mozgáskorlátozott kutyák számára léteznek speciális kerekes kocsik. Ezekkel a segédeszközökkel önállóan is képesek mozogni, sőt futni, játszani is. Részleges bénulás esetén van, hogy a szakemberek heveder használatát javasolják. A megfelelő segédeszközről minden esetben az állatorvos, illetve specialista dönt, akik a beszerzés menetéről is tájékoztatnak majd.

Fizioterápia

A teljes, illetve részlegesen lebénult kutyáknak fizioterápiára van szüksége. Ez egyrészt segíthet visszaállítani az adott végtag teljes vagy részleges funkcióját, tartós bénulás esetén pedig megelőzi vagy lassítja az izmok sorvadását, segít azok rugalmasságának megőrzésében, továbbá javítja a mozgástartományt.

A rehabilitációt minden esetben szakember végzi, aki neked is megtanítja a szükséges mozdulatokat és feladatokat, amelyeket otthon is végezned kell kedvenceddel.

A végtermékek távozása

Mint írtuk, a bénulás következményeként sok kutya inkontinenssé válik. Néhány esetben azonban egyáltalán nem képes az akaratlagos ürítésre. Ilyenkor külső segítségre van szükség. Szintén az orvos az, aki megmutatja, miként tudod ezt megtenni (az alhas egy pontjának nyomásával például elősegíthető a vizelet távozása, ám hangsúlyozzuk, hogy ezt hozzáértőnek kell megmutatnia!)

Másik gyakori probléma a szorulás. Ezt megelőzendő különösen figyelned kell kedvenced étrendjére. A rendszeres bélsárürítés elmaradása komoly probléma, így ha ezt tapasztalod, konzultálj a doktorral.

Normál testsúly

Minden kutya esetében fontos, hogy súlya az ideális tartományban maradjon. Az alultápláltság és a súlyfelesleg ugyanakkora probléma. Paralízises állatoknál a kevesebb mozgás inkább az utóbbi eredményezi, amit a megfelelően összeállított menüvel korrigálhatsz. Az alultápláltság gyengeséget, így még kisebb mozgási kedvet okoz, amit szintén meg kell előzni! Ráadásul a nem megfelelő testsúly számos egészségügyi probléma forrása.

Hidratáltság

A mozgáskorlátozottságból kifolyólag előfordulhat, hogy pajtásod kevesebbet iszik, hiszen nagyobb erőfeszítésbe kerül számára eljutni az itatójához. Emiatt mindig a közelébe helyezd a tálkát, és gyakran kínáld is meg friss vízzel, nehogy kiszáradjon. Az elégtelen folyadékbevitel emellett az emésztésre, a szervek normál működésére és az általános egészségi állapotra is hatással van.

Edzés és játék

Attól, hogy pajtásod nem úgy tud mozogni, mint egészséges társai, attól még neki is szüksége van a rendszeres feladatozásra és a játékra is! Főleg, hogy a bénulásban szenvedő ebek többet unatkoznak, így a mentális és a fizikai stimulációra is elengedhetetlen az esetükben.

Arra mindig ügyelj, hogy az állat állapotához és erejéhez mérten mókázzatok, ami valószínűleg gyengédebb és könnyebb lesz, mint az átlagos gyakorlatok. Az interaktív játékok is remek szórakozást nyújtanak, és sok kutya roppant élvezi a vizet is. Ha kipróbálnád kedvenceddel az úszást, be tudsz szerezni kifejezetten kutyák számára készült mentőmellényt.

A legfontosabb, hogy próbáljatok ki minél többféle tevékenységet, hogy rátaláljatok arra vagy azokra, amelyek valóban önfeledt vidámságot jelentenek kis barátodnak.

Lebénult kutya örökbefogadása

Sok menhelyen élő állatot is érint a bénulás valamilyen formája. Mint az eddigiekből látszik, a mozgáskorlátozottság sok plusz feladatot ró a gazdára, így csak abban az esetben fogadj örökbe sérült állatot, ha a gondozását teljes egészében vállalni tudod! Ugyanez igaz valamennyi testi vagy szellemi fogyatékosságra, hiszen ezek speciális ellátást tesznek indokolttá.

Ezeknek a kutyáknak különösen fontos, hogy a környezetük alkalmazkodjon hozzájuk, megkönnyítve ezzel a mindennapjaikat. Emellett rengeteg szeretetre és törődésre van szükségük – ahogy minden állatnak, de lehet, hogy nekik egy picivel még többre. Az időbeni ráfordítás mellett anyagilag is megterhelőbb lehet egy sérült négylábú tartása, így ezt a kérdést is tedd mérlegre, mielőtt úgy döntesz, magadhoz veszel egy ilyen különleges kis jószágot.

autóbaleset baleset bénulás bénult daganat etetés fizioterápia fürdés fürdetés gondozás játék kerekes kocsi kutya fizioterápia lebénult örökbefogadás rehabilitáció

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink