hirdetés

Mennyibe kerül egy kutya örökbefogadása? Mentett kutyát választani nem pusztán nemes gesztus, komoly felelősség!

Szénási Szimonetta

2022. október 3 - Képek: Getty Images Hungary

Mentett kutyát örökbefogadni nagyon szép gesztus, de azzal nincs mindenki tisztában, hogy mekkora kiadásokkal jár, illetve milyen feltételekhez kötik.

hirdetés

Egy kutya örökbefogadása minden kétséget kizáróan nemes cselekedet. Ugyanakkor nagyon sok a tévhit ezzel kapcsolatban, mind az örökbefogadás menetét, mind az anyagiakat tekintve. Az alábbiakban több menhely tájékoztatója alapján szeretnénk világos képet adni arról, miképp válhatsz ily módon gazdivá.

Nem ingyenes

Sokan tévesen azt gondolják, hogy a menhelyen élő állatok térítés nélkül hazavihetők. Pedig egy kutya örökbefogadása nincs ingyen! Minden menhely saját maga határozza meg, milyen összeget kér a leendő gazdától.

Gondolj csak bele: a menhelyekre bekerült állatokat először is meg kell vizsgálni, ha pedig indokolt valamilyen beavatkozás, az is pénzbe kerül. Emellett ha az állat nem rendelkezik mikrochippel, azt is kap.

A legtöbb kutyát és macskát ivartalanítják is, ennek ára is több ezer forint. Emellett ott vannak az oltások, a féreghajtás, valamint az állat élelmezése. A végösszeg tehát még a legjobb esetben is több tízezer forint, nem firtatva azt, mennyi időt töltött az adott kutyus a menhelyen.

Nem sokkal korábban írtunk arról, mennyire katasztrofális helyzetbe kerültek a hazai állatmentő szervezetek. Rengeteg helyen létszámstopot hirdettek a nyáron – azaz nem tudtak több kóbor állatot befogadni –, emellett a helyek folyamatos pénzhiánnyal küzdenek. A legtöbb szervezet adományokból, a felajánlott adó 1%-okból, illetve önerőből tartja fent magát. Így nem várható el tőlük, hogy a fentebb részletezett költségeket mind magukra vállalják.

Néhány példa

Az esztergomi Bogáncs Kutya- és Kisállatotthon Alapítvány weboldalán az alábbiak szerint alakul az örökbefogadás ára: olyan kutya esetében, ahol az oltási program folyamatban van, 12 ezer forint. Ivaros kutyánál, ahol az oltási program befejezett, 16 ezer forint, míg oltott és ivartalanított jószágnál az összeg 20 ezer forint.

A Rex Kutyaotthon Alapítványnál életkor szerint határozzák meg a kutya örökbefogadásának árát: 6 hónaposnál fiatalabb állat esetén 20 ezer forinttal, annál idősebb kutyánál pedig minimum 25 ezer forinttal kell hozzájárulni az alapítvány kiadásaihoz.

Tekintve, hogy a befogadás kezdetétől számított költségek ennél jelentősen nagyobbak, így ezek az összegek jelképesnek tekinthetők. Valamint ezek a bevételek teszik lehetővé, hogy a jövőben bekerülő kutyákat is el tudják látni az adott helyen.

Szerződés köti az örökbefogadót

A kutya örökbefogadása hivatalos folyamat. A menhelyek többsége fenntartja a jogot, hogy ők döntsék el, az adott személy megfelel-e a kiszemelt kutya tartására. Ehhez a legtöbb helyen örökbefogadási kérdőívet kell kitöltened, ami segít a szervezetnek a választásban.

Sok helyen kikötés, hogy a leendő gazda x alkalommal meglátogassa a szívének kedves jószágot, hogy legyen lehetőségük megismerni egymást. A már említett Bogáncs alapítványnál minimum kétszer kell személyesen ellátogatni a leendő kedvenchez. Az örökbefogadásról pedig szinte kivétel nélkül szerződést írnak, amelynek aláírásával az újdonsült gazda vállalja az állattartással járó összes felelősséget.

Mivel jár egy kutya?

Itt kell hangsúlyoznunk, hogy a kutya családtag, akit szeretni, etetni és gondozni kell! A rendszeres állatorvosi vizitek, az ismétlő oltások, a féreghajtás, a megfelelő minőségű táplálék, és a kutya mindennapi tevékenységeihez szükséges eszközök ára nem csekély. Ha az állat még ivaros, úgy a legtöbb örökbefogadónak ivartalanítási kötelezettséget kell vállalnia. Ennek az árát is bele kell kalkulálni a kiadásokba. Így csak abban az esetben szabad meghozni azt a rendkívül nagy felelősséggel járó döntést, hogy kutyát veszel magadhoz, ha mindezt garantálni tudod.

Mérsékelheted a kiadásokat, ha átalánydíjas egészségügyi ellátást vesztek igénybe. Emellett több helyen is hirdetnek akciókat, illetve különféle kedvezményeket.

A figyelmed és a szereteted nem anyagi kérdés, de azt is mérlegre kell tenned, hogy az új családtag a szabadidőd egy jelentős részét le fogja kötni. Csak akkor dönts egy kisállat befogadása mellett, ha ezt is tudod vállalni és biztosítani.

Az albérlet sem feltétlenül akadály

A Rex Kutyaotthon Alapítványnál még az albérletben élő örökbefogadókra is kitérnek. Tőlük a lakás vagy ház tulajdonosának papír alapú hozzájárulását kérik, hogy a továbbiakban ne emiatt akarjanak megválni a befogadott jószágtól.

Az örökbefogadás után

Az állatmentéssel foglalkozó szervezetek és menhelyek nagyon lelkiismeretesek. Amellett, hogy kivétel nélkül mindegyikük honlapján hosszan taglalják, milyen szempontokat kell figyelembe venni, ha valaki kutyát szeretne örökbefogadni, nem tagadva el a nehézségeket sem, az sem ritka, hogy utánkövetik az örökbeadott négylábú sorsát.

A Vigyél haza! Alapítvány oldalán arról tájékoztat, hogy az örökbeadást követően pár nappal ellenőrzik az állat hogylétét, és ha mindent rendben találtak, akkor regisztrálják a kutyát az új gazda nevére a Magyar Állatorvosi Kamara kisállat nyilvántartó rendszerébe. Náluk egyébként ingyenesen fogadhatók örökbe az ebek.

állatmenhely állatok örökbefogadása féreghajtás ivartalanítás kötelező oltás kutya oltás kutya örökbefogadás kutya örökbefogadás menete mentett állatok mentett kutya oltás örökbefogadás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink