hirdetés

Az ivartalanítást övező tévhitek: Tornóczky Anita különvélemény

Tornóczky Anita

2022. március 27 - Képek: Getty Images Hungary

Még ma is rengeteg olyan kérdést kapok, hogy javaslom-e az ivartalanítást? Számos tévhit kering arról, hogy valóban szükséges-e a műtét, illetve hogy mikor. Ismerjük azt az álláspontot is, hogy a kutyának egyszer ellenie kell...

hirdetés

Foglaljuk össze, miért fontos és miért lett a felelős állattartás egyik alappillére a kutyák esetében az ivartalanítás. Az Állatorvosi Kamara állásfoglalása szerint az első tüzelés előtti ivartalanítás nullára csökkenti az emlődaganat kialakulásának az esélyét, tehát nem kell megvárni az ivarérést.

Az ivartalanítással nemcsak a felesleges szaporulatot, hanem számos betegséget is meg lehet előzni.

Az ivartalanítással kapcsolatos tévhitek

Közkedvelt tévhit, hogy a kutyának egyszer ellenie kell ahhoz, hogy egészséges legyen. Ez nem igaz. Sem mentálisan, sem fizikálisan nincs szüksége ellésre, erre vonatkozóan rengeteg állatorvosi állásfoglalás van. Nem kell megélnie az anyaság örömét, mert ő nem ismer ilyet. Ösztönös lény, kizárólag ösztönszerűen cselekszik, az anyaság öröme neki nem érzelmi kérdés, hanem egy biológiai késztetés.

A másik hasonló tévhit, hogy a kalandozás örömét meg kell hagyni egy kannak. Ennek gyümölcsei aztán az utcán landolnak, kínok között halnak meg, vagy egész életüket az utcán, menhelyen töltik. De az is előfordulhat, hogy elaltatják őket egy sintértelepen. Úgyhogy a kankutyának egyáltalán nem kell kalandoznia. A tüzelési időszakban akár több száz szukát is be tud fedezni, ami beláthatatlan következményekkel és körülbelül 500 új kiskutyával jár.

A hobbikutyák ivartalanítása

Éppen ezért az állatvédők és az állatokkal professzionális szinten foglalkozó szakemberek alapvetésnek tartják, hogy egy kutyát ivartalanítani kell, ha azt nem munkakutyaként vagy tenyésztési célra tartják. Nyilván ide csak a jó pedigréjű kiállítási egyedek sorolhatók. Tőlünk nyugatabbra és Amerikában, ha hobbi célra vásárolsz egy fajtatiszta kutyát, akit nem akarsz tenyészteni vagy kiállításra vinni, 12 hetesen ivartalanítva kapod meg. Bizonyos esetekben profi munkakutyákat nem ivartalanítanak, de egyéb esetben, például terápiás és segítőkutyáknál, vakvezető kutyáknál is kötelező a műtét.

Megváltozik a személyiségük?

Sokan valamiféle indokolatlan csonkításnak tartják, mások pedig abban a hitben élnek, hogy a kutyának más lesz a személyisége a műtétet követően. A kan kutyák és a nagyon erős alfa szukák esetében fordulhat elő változás a viselkedésben, amiatt, hogy kikerülnek bizonyos hormonok a szervezetükből. A reprodukcióra képes kutyák egy falkában a természet besorolása szerint a csapat élén helyezkednek el. Ha több, reprodukcióra képes egyed találkozik egy falkában, le kell „boxolniuk” a pozíciókat, hogy ki van előrébb a többiekhez képest. Felesleges konfliktusoktól kíméljük meg a kutyánkat azzal, ha ivartalanítjuk.

Az ivartalanított kutyák nem híznak el

Attól is sokan félnek, hogy kedvencük elhízik majd. Ennek kockázata minimális. A szukáknál tény, hogy az ivarszervek működése sok energiát elvisz, tehát, ha ivartalanodik egy szuka, ez az energia nem használódik fel. Ha ugyanannyit eszik a kutya, mint az ivartalanítás előtt, elképzelhető, hogy hízni fog. De ez ellen mi, gazdik tehetünk. Érdemes 10-15 százalékkal visszavenni a tápanyagbevitelt.

Számos betegség előzhető meg általa

A viselkedési és rangsorbéli kérdéseken túl rengeteg betegségtől is megóvhatjuk kedvenceinket az ivartalanítással. A tíz évnél idősebb kan kutyáknál 10-ből 5 prosztata- és egyéb problémákkal küzd: gyulladás, prosztatamegnagyobbodás, heredaganat, egyéb, ivarszerveket érintő rákos betegség alakulhat ki náluk. Ennek magyarázata abban rejlik, hogy szegény állatok folyamatosan érzik a különböző ingerlő illatokat a levegőben, állandóan izgalmi állapotban vannak, de nincs kielégülés. Ez előbb-utóbb gyulladásos folyamatok kialakulásához vezet a szervezetükben. A szukáknál az ivarossággal rengeteg egyéb probléma is jár, például emlődaganat, álvemhesség, amelyek az ivartalanítással kiküszöbölhetőek. Minden gazdi rémálma a gennyes méhgyulladás, amibe a szuka kutyák 3 nap alatt el tudnak pusztulni. A műtéttel ettől is meg tudjuk kímélni őket.

ivartalanítás kutya ivartalanítása kutya műtét kutyás tévhitek tévhitek Tornóczky Anita

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink