hirdetés

Ilyen egy gondos kutyagazdi Tornóczky Anita szerint: 3 tényező, amit mindenképp be kell tartani

Tornóczky Anita

2022. augusztus 14 - Képek: Getty Images Hungary, Suttogó Állatorvosi Rendelő

Nehéz kérdés, hogy ki az Igazi, a nagy Ő, vagy ahogy az állatvédők nevezni szokták; az álomgazdi. Fontos szerintem az is, hogy egy-egy embernek milyen az álomkutya. Ezt is fel kell tudni mérni, amikor választunk.

hirdetés

Társat választasz, aki veled és a családoddal fog élni, így fontos, hogy mindenki értsen egyet azzal, hogy bővül a család.

Az ideális kutya kiválasztása

Amennyiben megvan az elhatározás és biztosak vagytok abban, hogy tudjátok biztosítani a megfelelő ellátást, körülményeket és foglalkozást, akkor jön az, hogy milyen kutyát válasszatok, mekkorát, milyen mozgásigényűt. Fontos, hogy lássátok, mi a kutya igénye, és ti mit tudtok nyújtani neki. Az örökbe fogadható kutyákról is tudnak a jobb menhelyeken ilyen információt adni, és sokszor azért a keverékeken is látszik egy-két fajtajelleg, ami iránymutató. Ezek ismeretében válasszátok ki a megfelelő egyedet. A méret nem jelent semmit, sokszor a kis apró jószágok a legpörgősebbek, miközben a nagy, ötvenkilós dog istenien elszunyókál a kanapén.

A kutya oltásai

Ha kiválasztottátok a kutyust, korfüggő, hogy milyen oltások kellenek még neki, de a veszettség évente kötelező. Én mondjuk kötelezővé tenném a kölyökkori kombináltakat is. Amíg ezek nincsenek meg, felelős gazdi nem viszi utcára, futtatóba a kölyökkutyust, és az állatorvosnál sem teszi le a földre.

Egy felelős gazdi kutyájának négy kölyökkori oltása van, azon kívül pedig minden évben, a kötelező veszettség ellenivel kap egy emlékeztetőt is. Nyilván a kutya és a gazdi sem rajong a szurkálásokért és nem is olcsó, de felelős gazdiként meg kell próbálni minden kórságtól megvédeni kedvenceinket, amiknek a nagy részébe akár bele is halhatnak. A parvo és szopornyica borzasztó szenvedéssel jár és 70%-ban, a leggondosabb orvosi ellátás mellett is, az állat elhullásával végződik. Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen kórházi kezelésnél mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, még akkor is, ha Fifi nem élte túl. A megelőzés néha kidobott pénznek tűnik, de ne sajnáljátok! A kullancsok ellen is van ezerféle védelem, amivel az általuk terjesztett betegségeket meg lehet előzni, jobb, mint utána sírva infúzióra hordani kedvencedet.

Fotó: Suttogó Állatorvosi Rendelő

A kutya ivartalanítása

A másik sarkalatos kérdés az ivartalanítás. Sokan azt is felesleges pénzkiadásnak tekintik, és sok ember ódzkodik is ettől, mert valamiféle csonkításnak tekinti. Az igazság az, hogy éveket adhatunk ezzel a jelentéktelen műtéttel a kutyának, a szaporító szervek jó néhány megbetegedése ugyanis megakadályozható az ivartalanítással. Több fejlett országban a prepubertás, azaz az ivarérést megelőző ivartalanítás már mindennapos a kutyák és a cicák esetében is.

Egyéb fontos tényezők

Az egészséges tápanyagok bevitele is nagyon fontos, valamint a mozgatás, a játék és a tanulás. Hiába tudnak a kutyák együtt játszani, és hiába nagy a kert, igényelik a sétát, a napi szintű ingereket és a gazdis „munkát”. Az etetés pedig külön cikket érdemel.

gazdi ivartalanítás jó gazda gondossága jó gazdi kötelező oltás kutya oltás kutya választása Tornóczky Anita

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink