hirdetés

Ilyen gyakran vidd orvoshoz kutyádat: időbeosztás kölyökkortól időskorig

Hangai Lilla

2023. január 24 - Képek: Getty Images Hungary

Ahhoz, hogy egy kutya egészséges maradjon és minél tovább magad mellett tudhasd, rendszeres állatorvosi vizsgálatokra van szüksége. Ezek nemcsak arra adnak lehetőséget, hogy az orvos diagnosztizálhasson esetleges megbetegedéseket még a korai szakaszban, hanem lehetőséget nyújt arra, hogy korrigálásra kerüljön a súlya, az étrendje vagy a szokásai. Egyáltalán bármi, ami esetlegesen ronthat a blöki életminőségén.

hirdetés

Sok helyen sokféle információt lehet erről olvasni, így igyekeztünk röviden és tömören összegyűjteni a leglényegesebb információkat abban a témában, hogy egy egészséges kutyát milyen életkorban, milyen gyakorisággal kell rutinellenőrzésre vinni. (Természetesen, ha valamilyen betegséggel küzd a kutyus, az állatorvos határozza meg, milyen gyakran kell kontrollra járnia.)

Kölyök: születéstől 1 éves korig

Ebben a cikkünkben részletesen leírtuk, mikor és milyen oltásokat kötelező és ajánlott beadatni a kutyusnak, és azt is, hogy ezek milyen költségekkel járnak. 6 hetes korától 10 hónapos koráig 6 oltást kell/ajánlott felvennie, az első 13 hétben 4-et, később még 2-őt. Az oltások védenek a veszettség (kötelező) és a parvovírus (feltétlenül ajánlott) ellen, valamint a lista tartalmaz 2 kombináltat (feltétlenül ajánlott) is, melyek a parvovírus, a szopornyica, a fertőző májgyulladás és a leptospirózis ellen nyújtanak védelmet.

Ebben a szakaszban be lehet adatni egyéb ajánlott oltásokat is, például Lyme-kór vagy kennelköhögés ellen. Ha javasolt (általában az) meg lehet kezdeni a féreghajtást is.

Az állatorvos ezen alkalmakkor általában megvizsgálja az ebet, hogy megbizonyosodjon róla, hogy rendben fejlődik-e, és mutat-e betegségre utaló jeleket. Az ivartalanítás megtörténhet már 6 hónapos kor körül is, ám az új kutatások szerint ez nem minden kutya esetében ideális. Ebben a kérdésben mindenképpen egyeztess az állatorvossal!

Szuperül látható, hogy 1 éves korig nem sokat kell gondolkodnod az időpontokon, minden egyes vizit után jelezni fogják, hogy mikor kell mennetek legközelebb.

Felnőtt: 1-7-10 év (az állat fajtájától függően)

Ebben a szakaszban az állatorvosok éves ellenőrzést javasolnak. Ezeken a viziteken a doki a kutyus feje búbjától a farka hegyéig alaposan megvizsgálja. Ezenkívül vérvételre is sor kerül, hogy kizárhassa a szívférgességet. Az állatorvos más vizsgálatokat is javasolhat attól függően, hogy van-e a kedvencednek valamilyen panasza, vagy a vizsgálat során észlel-e bármilyen rendellenességet.

A veszettség emlékeztető oltását körülbelül 9-10 hónapos korban kapják meg, majd általában 3 évente kell ismételni. Ezeken az éves ellenőrzéseken természetesen más oltásokat is megkaphat kedvenced. Hogy mit érdemes beadatni neki, arról az állatorvos ad majd bővebb tájékoztatást.

Hasznos tipp, hogy ha meg tudod oldani, ezekre a vizitekre vigyél székletmintát. Így a blökit ellenőrizhetik bélparazitákra is. A bélsárvizsgálatot bizonyos esetekben javasolják, hogy félévente végeztesd el.

Szenior: 7-10 éves vagy idősebb

A szenior kutyusok esetében már jobban résen kell lenni, az orvosok az évi kétszeri ellenőrzést javasolják. Az eb keresztülesik a fizikális és vérvizsgálaton, de ha van egyéb panasz, azt is ellenőrzi az orvos.

Idős kutyák esetében fontos lehet a vizeletvizsgálattal kiszűrni az esetleges vese- és májproblémákat vagy a pajzsmirigy rendellenes működését. Mindenképpen említs meg mindenféle változást, amit tapasztaltál, még akkor is, ha apróságnak tűnik. Gondolunk itt olyan részletekre, mint hogy többet iszik vagy már nem lelkesedik a sétáért.

És persze minden életkorban a legfontosabb tanács, hogy ha úgy érzed, valami nem stimmel, fordulj azonnal az állatorvoshoz! Ez a hozzáállás megmentheti az életét!

állatorvos vizsgálat állatorvosi rutinellenőrzés állatorvosi vizsgálatok gyakorisága idős kutya idős kutya oltása ismétlő oltások kiskutya oltása kölyökkutya kötelező oltás kutya oltás kutya veszettség oltás leptospirosis elleni oltás mikortól felnőtt egy kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink