hirdetés

Ilyenkor kell orvoshoz vinned idősödő kutyusodat: életet menthet a rendszeres szűrővizsgálat!

Buzgó Csilla

2021. szeptember 26

Lehet, hogy idősödő kedvenced soha életében egy percig sem volt beteg, ám idővel sajnos előjöhetnek azok a rendellenességek, melyekre a kutya esetleg eredendően hajlamos.

hirdetés

Akárcsak az embereknél, a kutyáknál is nagyon sokat nyom a latban az életmód, azaz a táplálás, az edzés és az általános jó közérzet fenntartása. Ha ezeken a területeken az eb nem szenved hiányt, nagyobb eséllyel lesz problémamentes az időskora is. Sajnos azonban a tenyésztési hibák, a civilizált életmód és más tényezők is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a tipikus, öregkorra jellemző panaszok megjelenjenek. Az alábbi betegségek megjelenése esetén mindenképp vidd orvoshoz kedvencedet!

Artritisz

Az ízületi gyulladás hátterében nem csak egyféle elváltozás állhat. Kutyáknál gyakori az ízületi kopás (oszteoartritisz) és a porc gyulladása (reumatoid artritisz) által okozott fájdalom, mely a mozgást is megnehezíti. Jellegzetes tünetei az alábbiak:

 • a kutya nem szívesen sétál, illetve ugrik fel vagy le különböző helyekre, például autóba vagy kanapéra
 • sántaság, merevség (séta közben biceg, lemarad, esetleg vissza is fordul)
 • kedvetlenség, ingerlékenység
 • hízás
 • a simogatásra, érintésre adott fájdalomreakció
 • ürítési problémák (a kutya a fájdalomból kifolyólag nehezen veszi fel az ehhez szükséges pózt)
 • az érintett végtag enyhébb terheléséből kifolyólag az izomtömeg csökkenése
 • a panaszok súlyosbodása reggel, vagy fronthatások idején

Fogproblémák

Az eb számos módon jelezheti, hogy valami nincs rendben a fogaival. Az első feltűnő panasz az étkezés módjának megváltozása lehet, például nem nagyon eszi már meg az erőteljes rágást igénylő ételeket, sokat nyáladzik, illetve az elégtelen rágásból kifolyólag emésztési bántalmaktól szenvedhet.

A fog szuvasodásakor a felgyülemlett lepedékben a kórokozók elszaporodhatnak, ennek következtében gyulladásos fogágybetegség alakulhat ki. Ezért kell rendszeresen tisztítanod kedvenced fogazatát, illetve megelőzésképpen fogtisztító rágcsálnivalókat biztosítani számára.

Veseelégtelenség

A vesék kulcsfontosságú szerepet játszanak a szervezet méregtelenítésében, ezért elengedhetetlen, hogy kutyádnál ez a páros szerv kifogástalanul működjön. Az akut, hirtelen kialakuló és a krónikus vesebaj tünetei kissé különböznek. Hacsak az állat nem fogyasztott mérgező anyagot, valószínűleg a lassan kialakuló problémával álltok szemben. Ezt az alábbi tünetek produkálása által jelezheti az állat:

 • fokozott vízivás, vizelés
 • levertség
 • étvágytalanság
 • hányás
 • rossz lehelet
 • fakó íny

A fentebb említett gondos fogápolás azért is fontos, mert a szájban elszaporodó kártékony baktériumok a véráramba is bekerülhetnek, károsítva ezzel a májat, a szívet és a veséket is.

Cukorbetegség

Bár ez az anyagcserezavar bármilyen korú ebet érinthet, leggyakrabban közép- és időskorú jószágoknál diagnosztizálják. A nem ivartalanított szukáknál kétszer gyakrabban fordul elő, mint a kanoknál. A tünetek a kiválasztás szempontjából (fokozott vízivás, vizelés) hasonlíthatnak a vesebetegség szimptómáira, ám a cukorbajnál feltűnő lehet, hogy az állat étvágya nő, és többet is eszik, testsúlya pedig stagnál, vagy még csökken is. Ha nem kezelik, a diabétesz idővel szemlencsehomályt, később vakságot okozhat.

Pangásos szívelégtelenség

A pangásos szívelégtelenség során szívnek nehezére esik a megfelelő mennyiségű vért a testbe pumpálni. A szervezet ugyan próbál kompenzálni hormonális pulzusnöveléssel és vízvisszatartással, de a rendellenesség tünetei előbb-utóbb megmutatkoznak például ödémásodás formájában. Így lehetséges a tüdő felvizesedése, mely légzési nehézségekhez, köhögéshez vezet. Emellett jellemző tünet a hasi duzzanat, az étvágycsökkenés és a rendellenes szívhang.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség tünetei cukorbetegség idős kutya idős kutya betegségei kutya betegségei kutya cukorbetegség kutya fogínygyulladás kutya ízületi gyulladás jelei kutya szívbetegség jelei szívbetegség veseelégtelenség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink