hirdetés

Szívbetegség kutyáknál: ezek a fajták érintettek leginkább

Buzgó Csilla

2021. augusztus 31

Fontos a rendszeres állatorvosi kontroll, melynek során fény derülhet a szívproblémák kiváltó okaira, így a gyógyulásra is nagyobb az esély.

hirdetés

Akárcsak az emberek esetében, a kutyáknál is szerzett vagy veleszületett szívelégtelenséget különböztetünk meg. Az ASPCA szerint az ő esetükben a születési rendellenességként tapasztalt szívproblémák csupán az esetek 5%-át teszik ki.

Sajnos egyes fajták kifejezetten hajlamosak lehetnek a genetikai eredetű szívbetegségekre, ők az alábbiak:

Veleszületett szívproblémák

Nem csak a kutya fajtája lehet hajlamosító tényező, a szülők szívbetegsége is érintheti a kölyköket, bármilyen ebről is legyen szó. Általában az alábbi rendellenességek alakulnak ki kutyáknál ily módon.

Pangásos szívelégtelenség

Ilyenkor a szívnek nehezére esik a megfelelő mennyiségű vért a testbe pumpálni. A szervezet ugyan próbál kompenzálni hormonális pulzusnöveléssel és vízvisszatartással, a rendellenesség tünetei előbb-utóbb megmutatkoznak például ödémásodás formájában. A felesleges folyadék előbb-utóbb elhagyja a keringést, és olyan testrészeken, szervekben gyűlik össze, ahol eredetileg semmi keresnivalója nem lenne, például a tüdőben. Ez vezet a légzési nehézségekhez és a köhögéshez.

Dilatatív kardiomiopátia

A kitágulásos szívizom-elfajulás, azaz orvosi nevén dilatatív kardiomiopátia olyan szívizombetegség, mely során a kamrák kitágulnak, így a szív nem képes elegendő vért pumpálni a keringési rendszerbe. A kutyában veleszületetten is kialakulhat, de hajlamosító tényezők lehetnek a különböző fertőzések és az egészségtelen életmód is.

Tüdőverőér-szűkület

A szív veleszületett elváltozása, mely során a jobb kamrából érkező, oxigénben szegény vért szállító artéria szájadéka beszűkül. Emiatt csak a felfrissülésre váró vérmennyiség töredéke jut el a tüdőbe, hogy ott oxigénnel töltődhessen fel. A tünetek nem mindig súlyosak, a keringési rendellenesség tipikus jeleitől kezdve az abszolút panaszmentességig bármi előfordulhat.

Szerzett szívelégtelenségek

Az ilyen jellegű problémákat a test természetes elhasználódása, valamint az életmódbeli hiányosságok (nem megfelelő táplálék, mozgáshiány, elhízás) okozzák, de hajlamosító tényezőként lehet említeni az állat méretét és fajtáját is.

Mitrális szívbillentyű-zavar

A mitrális billentyű elnevezés a bal pitvar és kamra közötti billentyűt jelöli. Feladata a vér normál irányú áramlásának biztosítása a két üreg között. Az abnormális működésű billentyűk a bal kamrából visszaengedik a vért a bal pitvarba, ahonnan eredetileg érkezik. Ez a rendellenesség legtöbbször a kistestű kutyusokat érinti, legelső tünete a szívzörej.

Szívritmuszavar

Lehet szívbetegség, de extrakardiális, azaz szíven kívüli betegségek kísérő tünete is. A szíven belülről induló változat esetében legtöbbször a szívizom rendellenessége okozza az aritmiát. Az extrakardiális ritmuszavart az ionegyensúly felborulása, a stressz, a vérszegénység, a pajzsmirigy-zavarok, a cukorbetegség, egyes fertőzések, légző-, ideg-, vagy emésztőrendszeri eltérések, illetve különböző toxinok idézhetik elő.

Szívburokgyulladás

A szívet körülvevő kétrétegű zsák gyulladását orvosi szaknyelven pericarditisnek nevezik. Még az állatorvos számára is sokszor marad ismeretlen a kiváltó ok, de ha sikerül felderíteni, az általában valamilyen bakteriális vagy vírusos fertőzés, pajzsmirigy-alulműködés, mérgezés vagy sugárbetegség, daganat vagy a pangásos szívelégtelenség.

Mik a szívproblémák jelei kutyáknál?

Mivel sokféle szívbetegség létezik, a szimptómák is eltérőek lehetnek. A leggyakoribb jelek azonban az alábbiak:

  • köhögés és nehézlégzés, főleg fizikai igénybevétel után
  • ájulás vagy összeesés
  • fáradékonyság, levertség, a korábban kedvelt szabadidős programok iránti lelkesedés csökkenése
  • ödéma
  • hirtelen súlyvesztés

Fontos a szakszerű orvosi diagnózis, mert a szívműködés zavarai más gyakori betegségek tüneteihez hasonló panaszokat okozhatnak. Lehet, hogy úgy tűnik, a kutya elkapta a kennelköhögést, az ízületeivel vannak gondok vagy csak szimplán öregszik. Ám minél előbb fény derül a valós problémára, annál nagyobb az esély a gyógyulásra vagy legalább a tünetek mérséklésére és a normál életminőség fenntartására.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség betegség tünetei kutya betegségei kutya szívbetegség jelei kutya szívbillentyű zavar szívbeteg kutya szívbetegség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!