hirdetés

A kennelköhögés súlyos veszélyei: a legfertőzőbb légúti megbetegedés

László Enikő

2020. augusztus 27

A kennelköhögés a kutyák egyik legfertőzőbb légúti megbetegedése. A hideg, nyirkos időjárás pedig igencsak kedvez számára, ezért fokozottan figyelj kedvencedre.

hirdetés

Már nyár végén Budapest több kerületéből (eddig: I. III. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII. XIII. XIV. XVI. XX. XXI.) és Pest megye egyes településeiről is jelentettek a kennelköhögéshez hasonló megbetegedést. Több menhely is arra figyelmeztetett, hogy az ezeken a területeken élők ne vigyék kutyáikat közösségbe, illetve az érintett állatotthonok látogatási tilalmat rendeltek el. Az új vírus köhögéssel és hányással is járt. Ebben az időszakban fontos az elővigyázatosság. Ne engedd, hogy kedvenced más eb táljából igyon, vagy játékával játsszon. Ha kutyád a tünetek valamelyikét mutatja, ne vidd közösségbe, inkább mihamarabb konzultálj állatorvosoddal.

Az igen ragályos betegség a hűvös, nyirkos időjárás beköszöntekor jelentkezik a legtöbbször. Ha gyakran jársz kedvenceddel kutyás társaságba, kutyafuttatóba, panzióba, kutyaiskolába, különösen érdemes odafigyelned. A menhelyeken élő ebek vannak a legsúlyosabb veszélynek kitéve, hiszen ott sok négylábú éli összezárva mindennapjait. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a betegség rendkívül fertőző. Hiába kezelnek egy ebet és hiába van már látszólag jól, hónapokon át ürítheti ki magából a baktériumokat, amivel több állatot is megbetegíthet.

Egy apró érintéssel is átadható a vírus.

Mi az a kennelköhögés?

A kennelköhögés egy rendkívül fertőző, felső légúti megbetegedés. Pontosabban egy légcső- és hörgőgyulladás, aminek jellemző tünete a száraz, erőteljes köhögés, ami olykor fulladozásba is torkollhat. A betegséget általában több kórokozó együttesen okozza. Ezek közül az egyik, a Bordetella bronchiseptica macskákra, nyulakra és akár tengerimalacokra is veszélyes lehet. Emberre ritkán fertőző, csupán a nagyon legyengült immunrendszerűek lehetnek érintettek.

Kialakulhat utazás okozta stressztől, a hideg időjárástól, illetve a füstös, poros helyen való tartózkodástól is.

Tünetei

  • száraz, görcsös köhögés
  • étvágytalanság
  • enyhe láz
  • köhögés utáni véres hányás
  • orrfolyás
  • duzzadt mandulák
  • levertség
  • könnyező szemek

Csak a menhelyi kutyákat érinti?

Nem csak az állatotthonokban lévő ebek veszélyeztetettek. Minden kutya, aki más négylábúval érintkezik, elkaphatja. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne vidd társaságba, csupán azt, hogy nagyon figyelj rá. Ha a tüneteket észleled, fordulj állatorvoshoz, és jó ideig ne menj kedvenceddel kutyás közösségbe.

Hogyan terjed?

A vírus terjedése igen gyors, mivel lappangási ideje akár két hét is lehet. Ez idő alatt a gazdák úgy járhatnak kedvenceikkel a közösségekbe, hogy nem is tudják, hogy ő beteg. A vírus tüsszentéssel, köhögéssel, de akárcsak egy orr az orrhoz érintkezéssel is átadható. A baktériumok hónapokig az állat szervezetében lehetnek, ezért fontos, hogy ne érintkezzen addig más házi kedvencekkel.

Az őszi és tavaszi nyirkos időjárás kedvez a bacilusoknak.

Megelőzés

Különböző vakcinákkal megelőzhető a kennelköhögés. Mivel többféle kórokozó együttes hatása okozza, többféle oltás is létezik. Érdemes megfontolni a beadásukat, ha sűrűn jársz kedvenceddel kutyás társaságba.
Létezik olyan megelőző módszer is, amikor az orrnyálkahártyára cseppentik a vakcinát, ezáltal elkerülhető a kellemetlen szurkálás. Ez egy évig biztosít védelmet a kutya számára.

Dr. Talpag Bálint Miló Vikivel beszélgetett a kennelköhögésről és az az elleni védőoltásról:

Ha már kialakult

A betegség lefolyása néhány hét is lehet. Ezalatt a kutyának nyugalomra és pihenésre van szüksége, valamint az állatorvos által felírt gyógyszerekre. Egyebet nem igen lehet tenni ellene. Olyan ez náluk, mint az embereknél a súlyosabb megfázás. Sok esetben kipihenik, ritkán vagy csak legyengült immunrendszerű állatoknál okoz szövődményeket. Ez legtöbbször a tüdőgyulladás, ami már sokkal komolyabb probléma jelent.

A hűvös, nyirkos idő közeledtével, beálltával tehát ajánlott fokozottan figyelni kedvencedre. Ha környezetedben felütötte a fejét a vírus, ne vidd közösségbe kutyádat.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség betegség tünetei kennelköhögés köhögés őszi veszélyek téli veszélyek vírus

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!